Thursday 26 September 2024

Thursday 26 September 2024

Share

Andalusia. RTVA: Guia sobre tractament de la violència masclista

7 juliol 2011. El Consell Professional de Canal Sud ha presentat a finals de juny el director general de Ràdio Televisió d’Andalusia, Pablo Carrasco, el seu codi d’autoregulació per a les Informacions sobre Violència Masclista.

Es tracta d’una guia que proporciona als professionals de la informació de la televisió autonòmica les línies bàsiques i recomanacions d’actuació per a l’elaboració de notícies relacionades amb la violència masclista.

El document s’articula al voltant de les següents claus, que responen als dubtes que puguin sorgir sobre els termes, el tractament informatiu i les imatges emprades: “la violència masclista no és un succés convencional, el morbo no és notícia ni informació, la urgència sobra, el rigor és imprescindible.


Ha de servir per arraconar autors, encobridors i persones que justifiquen i disculpen aquests fets. La igualtat, la llibertat i la integritat de les persones són valors irrenunciables i qualificadament protegits “.

El codi recomana l’ús d’expressions com ‘violència masclista, sexista, contra les dones’ o ‘violència de gènere’, en detriment de ‘violència domèstica, familiar, de parella’ o, per la seva imprecisió i inexactitud, ‘violència masculina contra les dones ‘.

El text rebutja també aquells termes, coartades, excuses i estereotips que puguin justificar el fet violent o distorsionin l’acte criminal: ‘crim passional’, ‘consum d’alcohol o drogues’, ‘gelosia’, ‘discussions de parella’, ‘era una persona normal ‘,’ tenia un amant ‘, o’ coquetejava amb tothom ‘.

Fins que no hi hagi una sentència ferma, els termes més apropiats són ‘presumpte agressor, homicida, criminal, autor, culpable o reu’, ‘suposat autor’, ‘sospitós’, ‘arrestat’, ‘detingut’, ‘imputat’, ‘ acusat ‘o’ processat ‘.

Si en el transcurs dels fets, de la recerca o del procés judicial confessés la seva culpabilitat, l’agressor també serà ‘autor confés’.

Pel que fa al tractament informatiu, el Consell Professional part del rebuig a considerar les notícies relacionades amb aquest tipus d’agressions com ‘successos’ convencionals. Finalment, es donen recomanacions com preservar la intimitat, l’honor i la dignitat de la víctima, no estendre en detalls en la descripció de la mort-“millor notícia breu que notícia inflada” -, així com respectar la presumpció d’innocència de l’agressor fins que es demostri el contrari. També es demana als professionals que tinguin cura les imatges i desestimin el material audiovisual que indueixi al morbo, al sensacionalisme i l’espectacle.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

El 7 de juny i el Periodisme Feminista a Argentina

Celebrem? Si, hem de celebrar que el Periodisme feminista lentament s’ha instal·lat a la...

Catalunya: Premis ‘Dóna TIC 2020’, vuit dones guardonades

Aquests premis reconeixen i visibiltzen el talent femení en l’àmbit TIC i ofereixen referents...

Les ONGD de Lleida denuncien la retallada dràstica del 55% a la Cooperació per al Desenvolupament

La Cooperació internacional descentralitzada que s’impulsa des de Catalunya ha patit un cop duríssim amb...