Divendres 21 juny 2024

Divendres 21 juny 2024

Compartir

Andalusia. RTVA: Guia sobre tractament de la violència masclista

7 juliol 2011. El Consell Professional de Canal Sud ha presentat a finals de juny el director general de Ràdio Televisió d’Andalusia, Pablo Carrasco, el seu codi d’autoregulació per a les Informacions sobre Violència Masclista.

Es tracta d’una guia que proporciona als professionals de la informació de la televisió autonòmica les línies bàsiques i recomanacions d’actuació per a l’elaboració de notícies relacionades amb la violència masclista.

El document s’articula al voltant de les següents claus, que responen als dubtes que puguin sorgir sobre els termes, el tractament informatiu i les imatges emprades: “la violència masclista no és un succés convencional, el morbo no és notícia ni informació, la urgència sobra, el rigor és imprescindible.


Ha de servir per arraconar autors, encobridors i persones que justifiquen i disculpen aquests fets. La igualtat, la llibertat i la integritat de les persones són valors irrenunciables i qualificadament protegits “.

El codi recomana l’ús d’expressions com ‘violència masclista, sexista, contra les dones’ o ‘violència de gènere’, en detriment de ‘violència domèstica, familiar, de parella’ o, per la seva imprecisió i inexactitud, ‘violència masculina contra les dones ‘.

El text rebutja també aquells termes, coartades, excuses i estereotips que puguin justificar el fet violent o distorsionin l’acte criminal: ‘crim passional’, ‘consum d’alcohol o drogues’, ‘gelosia’, ‘discussions de parella’, ‘era una persona normal ‘,’ tenia un amant ‘, o’ coquetejava amb tothom ‘.

Fins que no hi hagi una sentència ferma, els termes més apropiats són ‘presumpte agressor, homicida, criminal, autor, culpable o reu’, ‘suposat autor’, ‘sospitós’, ‘arrestat’, ‘detingut’, ‘imputat’, ‘ acusat ‘o’ processat ‘.

Si en el transcurs dels fets, de la recerca o del procés judicial confessés la seva culpabilitat, l’agressor també serà ‘autor confés’.

Pel que fa al tractament informatiu, el Consell Professional part del rebuig a considerar les notícies relacionades amb aquest tipus d’agressions com ‘successos’ convencionals. Finalment, es donen recomanacions com preservar la intimitat, l’honor i la dignitat de la víctima, no estendre en detalls en la descripció de la mort-“millor notícia breu que notícia inflada” -, així com respectar la presumpció d’innocència de l’agressor fins que es demostri el contrari. També es demana als professionals que tinguin cura les imatges i desestimin el material audiovisual que indueixi al morbo, al sensacionalisme i l’espectacle.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Isabela Mendez i els seus contes eròtics a VermutArt / La Independent / Notícies gènere

Isabela Méndez es una artista molt especial. Prové de Veneçuela i porta molts anys...

Acte CDC: “REPTES DE FUTUR DE LA DONA EN LA NOVA SOCIETAT”

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, la sectorial d’Igualtat i...

Tampo 1

Comissió d’Igualtat del Congrés vota i aprova reclamació rebaixa “taxa rosa”

La Comissió d’Igualtat del Congrés ha debatut i aprovat reclamar la rebaixa de l’IVA...