Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Amb “cabreig” i fortalesa, estrangeres volen deixar de ser “immigrants”

En una jornada de treball sobre dona i immigració, representants d’organitzacions i associacions de la immigració van plantejar els seus punts de vista perquè siguin inclosos en  un pla municipal d’igualtat entre homes i dones

La indignació i el “cabreig” per la discriminació i l’estigmatització, així com la fortalesa, l’experiència acumulada, l’obertura mental per assimilar un nou entorn i les ganes de ser part d’una comunitat i deixar de ser, d’una vegada, ” immigrants “, van sortir a llum en unes jornades on 40 dones estrangeres que viuen a Barcelona van analitzar la situació del col·lectiu al que representen.

La sessió organitzada pel Consell Municipal de Dones i el Consell Municipal d’Immigració va tenir com a objectiu conèixer de prop la realitat de les dones estrangeres, descrita des del seu propi punt de vista, perquè sigui inclosa dins del pla general d’igualtat entre homes i dones en l’àmbit local.

Ambdues entitats tenen entre les seves funcions la interlocució entre el moviment associatiu de dones i és així que va participar una quarantena de dones que van analitzar tres aspectes fonamentals: la participació política i ciutadana, els factors facilitadors de la integració i la igualtat d’oportunitats, i la identificació de factors d’exclusió i vulnerabilitat.

conjunt_dentro

En la jornada de reflexió van sorgir paraules com enuig, impotència, cabreig, desgrat i més enuig per ser sempre víctimes, per ser discriminades, per tenir poca possibilitat de participació política, per tenir presència mediàtica negativa, per la dependència de les seves organitzacions dels organismes de l’administració.

Es va constatar que les dones estrangeres que viuen a Barcelona, als voltants i en general a l’Estat, tenen poca representativitat en el món de l’associacionisme marcadament masculinitzat, que es viu actualment un rearmament de la violència estructural de prejudicis, carregada d’estigmes, de masclisme i xenofòbia , amb pèrdua de drets socials bàsics arran de la política de retallades pressupostàries.

Tot i carregar amb la doble discriminació per ser dones i per ser “immigrants”, també van dir paraules com experiència, esperança, confiança, fortalesa i unió per enfrontar la realitat i aportar a canviar-la.

Van mostrar el seu interès a crear xarxes de creixement i ajuda mútua, de formar part de la societat d’acollida i que aquesta obri les seves portes i ments perquè elles deixin de ser eternes immigrants.

En general, en tots els grups de treball, es va parlar de la necessitat d’una visibilització positiva, de tenir presència mediàtica que reflecteixi la realitat i aconseguir una normalització de la diversitat en la societat d’acollida.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

BOLETÍN DE PRENSA: CIDH: los Estados deben eliminar las barreras en el acceso a servicios de salud reproductiva

· CIDH hace pronunciamiento histórico al conocer el impacto de la penalización de la interrupción...

Catalunya: Rebuig a l’Avantprojecte de llei sobre la interrupció de l’embaràs / La Independent / Notícies gènere

La Comissió Assessora del Departament de Salut Sexual i Repoductiva ha traslladat al Departament...

10 Years without Anna Politkovskaya

OPINION Anna Politkovskaya was not the first journalist killed in Russia after the end...