Joana Puig és vicepresidenta de Cohousing Barcelona, una cooperativa fundada per la Fundació Itaca per promoure un altre tipus de vivendes.
Puig és pensionista per què te una minusvalua produïda per la poliomielitis que va passar de petita. Sempre ha col•laborat en moltes tasques socials, però actualment està molt dedicada a promoure el cohabitatge: “Per la meva experiència personal em vaig adonar que, en general, a les dones ens convé moltíssim viure d’una altra manera, compartir i tenir al nostre voltant a persones que tinguin una manera similar de veure el món”.
Puig, fa més d’un any que cercava gent interessada en el cohabitatge, i va conèixer a Juli Carbó, president de la Fundació Itaca, que amb un grup estaven posant en marxa un projecte. I després de moltes reunions, durant mes de setembre d’aquest any, es va formalitzar la creació de la cooperativa Cohousing Barcelona.
Segons ella el cohabitatge pot interessar a persones de totes les edats, joves, gent d’edat mitjana, famílies, i a la gent gran. “És el meu cas, que visc sola, i la meva filla ja fa temps que viu en altre lloc. Ho vaig veure molt clar. Tinc 58 anys i vull viure d’una altra manera. Crec que el nostre projecte és de present -i s’està concretant en llocs determinats- i també de futur. Cal intentar que les vivendes que són un dret humà i un bé siguin assequibles per a tothom. No es cert que interessi només a la gent gran, malgrat que caldria canviar de mentalitat i entendre que podem anar a un altra tipus de propietat, i ens poden unir per viure millor i ajudar als altres”.
El cohabitatge és una forma de vida
Ella viu a la ciutat de Barcelona, que és on li agrada viure, però la cooperativa també vol promoure l’habitatge a diferents llocs de Catalunya. I estan iniciant grups de gent diversa -també a la zona rural i pobles. “Nosaltres veien important que puguin conviure gent de diverses edats i procedències” – això ho defensa Puig amb passió: “Volem aclarir que el nostre no es un projecte per a crear paradisos de vida comunitària només per a gent gran… Malgrat que no excloïm cap proposta, però tenim el convenciment que viure en la diversitat i compartir és el més convenient”.
El cohousing es un projecte de vida diferent en que un grup de persones volen compartir un espai de vida col·lectiu, amb vivendes unipersonals o compartides, amb zones comuns o no, amb construccions sostenibles, i ecològiques. Poden ser vivendes amb cessió d’us o en propietat… El ventall de possibilitats és molt gran. En diversos països d’Europa te una trajectòria de molts anys, i així ho va explicar a Barcelona un invitat especial, Matthieu Lietaert que va venir des de Brussel·les fa una setmana invitat per Cohousing Barcelona.
Joana Puig amb Juli Carbó i altres ponents en la presentació de Cohousing Barcelona
D’altra banda, Cohousing Barcelona també estimula i participa en l’iniciativa pública que des del l’Ajuntament de Barcelona s’està promovent en diferents districtes de la ciutat. I Puig anuncia que aviat s’obrirà l’Oferta Pública en uns terrenys del Poblenou, al carrer Espronceda. Aquest seria un projecte pilot on hi vol participar aquesta nova cooperativa, en la que algunes de les seves components ja havien promogut cooperatives d’habitatges fa uns anys. I com podeu comprovar a la seva web, posen a disposició de les persones interessades i els nous grups, la logística necessària per a “construir el seu somni de vida i poder viure’l cada dia amb les persones que hagin escollit”.
I per acabar Puig ens explica que: “Es important ser de la cooperativa i dinamitzar grups de gent, que esten d’acord i puguin escollir on viure. No pots funcionar com persona individual, per què no pots fer res… Les persones associades a la cooperativa han de fer una petita inversió”. I com que volen arribar a tot tipus de gent la inversió es de 500 euros i per una sola vegada. Ara hi ha un consell rector provisional, que funciona amb transparència, i que es renovarà en una assemblea. “Per desenvolupar els projectes – acaba explicant Puig- es necessària aquesta aportació prèvia, però sobre tot cal la implicació de socis i sòcies. Volem afavorir un tema social. L’habitatge és un dret fonamental amb el qual no s’hauria d’especular. El sistema cooperatiu en les seves diverses fórmules permet fer realitat aquest dret creant una societat més justa”.
Mireu Vídeo de la presentació