Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Gloria Steinem, Premio Princesa de Asturias de Comunicación y Humanidades

  

 El jurat ha destacat que Steinem és una referència icònica essencial de la nova onada del moviment feminista mundial sorgit a partir dels anys seixanta.

Ha ressaltat també que, al llarg de sis dècades, el seu activisme, “marcat per la independència i el rigor, ha estat motor d’una de les grans revolucions de la societat contemporània”.

 

 

Gloria 2

 

 

La periodista i escriptora feminista nord-americana Gloria Casa Steinem, de 87 anys d’edat, considerada una icona del feminisme a su país, ha estat guardonada aquest dimecres amb el Premio Princesa de Asturias de Comunicación y Humanidades.

“Referència Icònica Essencial del “nou feminisme “. A partir dels anys Seixanta l’activisme de Glòria Steinem, marcat per la independència i el rigor, ha estat motor d’una de les grans revolucions de la societat contemporània.

Al llarg de sis decades el seu sòlid i inesgotable compromís amb el feminisme, la seva ponderació i la seva voluntat d’incloure totes els veus han impulsat la igualtat com ara un dels valors fonamentals de la humanitat”, assegura el jurat en la seva decisió. 

La guardonada ha agraït el premi des de Nova York amb les següents paraules: “Agraeixo a la Fundación Princesa de  Asturias i al seu jurat per enaltir el treball científic, cultural, social i humanitari que fa del nostre món un lloc millor. Em sento humilment honrada. després d’un any difícil per a tots nosaltres, estic desitjant que tornem a reunir-nos en celebració i comunitat”.

El Premio Princesa de Asturias de Comunicación y Humanidades 2021, és el segon dels vuit guardons internacionals que convoca aquest any la Fundación Princesa de Asturias i que compleixen amb aquesta la seva XLI edició. A aquest premi hi han optat un total de 36 candidatures procedents de 16 nacionalitats.

 

Activista feminista, escriptora, editora i periodista

Va néixer a Toledo (Ohio, EE. UU.) El 25 de març de 1934. Es va graduar a l’Smith College (Northampton, Massachusetts) el 1956, després es va traslladar a l’Índia durant dos anys amb una beca.

El 1960 es va establir a Nova York i va començar a treballar per a la revista Help! El 1968, després d’haver treballat en el Playboy Club de Nova York per escriure una exclusiva sobre les condicions laborals i salarials d’aquestes dones, va col·laborar en la fundació de New York Magazine.

Steinem va ser columnista pel New York Magazine i una de les fundadores de la revista feminista liberal Ms.

El 1969 va publicar l’article After Black Power, Women ‘s Liberation (Després de el poder negre, l’alliberament de les dones) que la va convertir en una líder del moviment feminista. Al costat de Betty Friedan és una de les referents de l’anomenada “segona onada del feminisme”.

 

 

 

GHloria 3

 

 

 

El 1972 va cofundar Ms., la primera revista feminista i la primera creada i dirigida exclusivament per dones. Va ser una de les seves editores durant quinze anys i és membre del seu comitè assessor.

També es va dedicar a la militància feminista, a banda dels seus articles i treballs periodístics, amb la seva participació en diferents fòrums i en la fundació d’organitzacions de dones, com el National Women ‘s Political Caucus, la Ms. Foundation for Women (de la que és mare fundadora), la Women ‘s Action Alliance, el Women and AIDS Fund i el Women’ s Media Center.

El 1971 va ser l’autora d’un dels discursos referents de el moviment feminista dels Estats Units d’el segle XX durant la fundació de l’Assemblea Política Nacional de Dones: Crida a les dones d’Amèrica.

Com a periodista, Steinem ha escrit sobre problemàtica laboral i sobre drets de les minories i ha cobert manifestacions a les causes de les quals també ha donat suport públicament.

En la seva faceta d’activista, Steinem, considerada actualment al seu país com una de les figures més significatives i icòniques del moviment feminista, ha destacat per la seva lluita a favor de la legalització de l’avortament, la igualtat salarial entre homes i dones i l’aprovació de l’Esmena de la Igualtat de Drets, així com contra la pena de mort, la mutilació genital femenina i el maltractament infantil.

És autora de diverses supervendes com The Beach Book (1963), Outrageous Acts and Everyday Rebellions (1983), Revolution from Within: A Book of Self-Esteem (1992) (Revolució des de dins: un llibre sobre l’autoestima, 1995), Marilyn (1997), Doing Sixty & Seventy (2006) i My Life on the Road (2015).

El 1993 va ser inclosa en el National Women ‘s Hall of Fame i el 2000 la Biblioteca de Congrés dels Estats Units la va incloure entre les seves Llegendes Vives. En 2013, Barack Obama li va lliurar la Medalla Presidencial de la Llibertat. La Universitat Rutgers va crear el 2017 la Glòria Steinem Endowed Chair in Media, Culture and Feminist Studies. L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va proclamar el 31 de març de 2019 com el Dia de Glòria Steinem.

 

 

 

Gloria 4

 

“The Glòries”: la vida de Glòria Steinem i el despertar de l’feminisme

 

El 2020 la seva història va ser portada a cinema en la pel·lícula “Glòries”, basada en el seu llibre autobiogràfic My Life on the Road (2016), on va ser interpretada per les actrius Janelle Monáe i Julianne Moore.

 

Fotos: Arxiu AmecoPress. Agències.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

tere moll

Gamonal : la força de la ciutadania

OPINIÓ Al llarg de la setmana hem assistit a un pols entre la ciutadania i...

Estat espanyol: Insumisas, llibre de Laura Manzanera / La Independent / Notícies gènere

Les dones que es van vestir d’home a la recerca de llibertat “Aquestes narracions no...

Feminisme i electoralisme

El feminisme quasi sempre ha resultat incòmode per a la política perquè ha exigit anar...