Friday 26 April 2024

Friday 26 April 2024

Compartir

A 10 anys de la XIV Conferència Internacional de la Sida

El juliol de 2002 es va celebrar a Barcelona la XIV Conferència Internacional de la Sida. El 29 d’abril en el Parlament de Catalunya, es va celebrar una jornada commemorativa amb motiu del desè aniversari, en un acte organitzat pel Departament de Salut i la Fundació catalana Sida i Societat.


Fa 10 anys, més de 20.000 de delegats de tot el món, i amb la participació de Bill Clinton i Nelson Mandela, aquesta conferència internacional del 2002 va ser un dels esdeveniments amb més cobertura mediàtica internacional d’aquell any.  

La Jornada va ser presidida per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i va comptar amb la participació del director d’ONUSIDA i Assistent al Secretari General i Nacions Unides, Luiz Loures. En l’acte també hi va participat el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i els dos copresidents de la Conferència, el Dr. Jordi Casabona i el Dr. Josep Maria Gatell.  

L’objectiu de la jornada va ser explicar l’impacte que va tenir la Conferència Internacional en diferents sectors i per aquesta raó es van presentar els projectes realitzats per les tres ONGs que van rebre fons de la Conferència (Xarxa 2002, Fundació Barcelona Sida 2002 i Fundació Sida i Societat).  

D’una banda, el Projecte UALE -una intervenció multinivell a la Clínica Barcelona d’Escuintla a Guatemala- és un dels pocs projectes que ha demostrat ser efectiu per reduir la incidència del VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS) a la regió d’Amèrica Central. D’altra banda, el Projecte MANGUA és un aplicatiu informàtic basat en l’experiència de Catalunya que s’ha instal·lat a tots els hospitals d’aquest país centreamericà. L’aplicatiu ha permès al Ministeri de Salut de Guatemala disposar dels indicadors necessaris perquè el Fons Global de Lluita contra la Sida, la Tuberculosi i la Malària continuï finançant els seus tractaments antiretrovirals (TARV).  

En l’acte també hi va participar una delegació del Carib, regió que durant la Conferència de Barcelona va subscriure un important pacte amb ONUSIDA i la indústria farmacèutica per abaratir els costos dels TARV en aquells països. La delegació va incloure el primer ministre de Saint Kitts i Nevis, Dr. Denzil Douglas, al ministre d’Afers Exteriors de Saint Vincent i les Grenadines, Dr. Douglas Slater, i l’enviat especial del Secretari General de Nacions Unides per a la Sida al Carib, Dr. Edward Greene. El Primer Ministre, metge, va comentar que havia volgut venir a Barcelona per recordar l’important pacte polític que es va fer fa deu anys i explicar els importants positius efectes que ha tingut per a la seva regió.  

Luiz Loures, en la conferència de clausura, va reconèixer els importants avenços de la lluita contra la sida a nivell mundial i en especial quant a l’accés els TARV. Així mateix, va alertar sobre l’impacte que l’actual crisi econòmica pot tenir en la contribució dels països al Fons Mundial i -per tant- provocar un retrocés en moltes de les fites aconseguides.  

Per la seva part, el Dr. Jordi Casabona, President de la Fundació Sida i Societat va recordat que l’única manera d’aconseguir disminuir l’impacte d’aquesta infecció és mitjançant intervencions que tinguin en compte els aspectes biomèdics, conductuals i estructurals i en aquest sentit va presentar dades de Guatemala com un exemple què, amb relativament pocs recursos, aquestes intervencions són viables i efectives per reduir la incidència del VIH. Finalment el Dr. Antoni Mateu va renovar el compromís del Govern de Catalunya en fer els màxims esforços possibles per mantenir els recursos destinats a combatre aquesta epidèmia i altres infeccions de transmissió sexual.

La Conferència Internacional de la Sida s’organitza cada dos anys en una ciutat diferent és un fòrum per a la interacció entre els diferents agents implicats en la lluita contra la pandèmia. Es tracta d’un lloc de trobada per avaluar la situació, els avenços científics, les lliçons apreses i traçar de manera col·lectiva el curs a seguir. L’associació International Aids Society és l’encarregada de promoure aquestes conferències. La pròxima es farà a Austràlia.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

merce-otero-perfil

Carol i el Dia de la Visibilitat Lèsbica

  OPINIÓ La passada nit dels Oscars a TV3 van programar la pel·lícula Carol i...

València: 7 de desembre. Concentració contra la violència masclista

7 de desembre,  la La Marxa Mundial de les Dones i La Plataforma Feminista de...

Implicar homes i joves en la promoció de la igualtat

  OPINIÓ Com implicar amb èxit a homes i joves perquè promoguin la igualtat i...