Tuesday 02 July 2024

Tuesday 02 July 2024

Demanen que el document final de CSW 65 reconegui identitats de gènere i drets sexuals i reproductius

  

 

“La participació de les dones i l’aplicació de decisions per elles de forma plena i efectiva en la vida pública, així com l’eliminació de la violència, per aconseguir la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de totes les dones i nenes “.

Enllaç al Document Final del CSW 65 en castellà i en anglès

 

Demanen que document final de sessió de CSW reconegui identitats de gènere i drets sexuals i reproductius 

27.3.2021

Directores d’organitzacions feministes de diversos països van exigir que el document final que s’elabori com a part final dels treballs de el 65è període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la dona (CSW65), reconegui les identitats de gènere i abordi, en particular, els drets sexuals, l’accés a la salut, la violència, l’embaràs en nenes i adolescents, entre d’altres temes que garanteixin la vida plena de totes les dones.

Les sessions de la CSW65 són la major reunió anual sobre igualtat de gènere i apoderament de les dones, que es desenvolupa del 15 al 26 de març, sota el tema: “La participació de les dones i l’aplicació de decisions per elles de forma plena i efectiva en la vida pública, així com l’eliminació de la violència, per aconseguir la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de totes les dones i nenes “.

En conferència virtual, les especialistes, provinents de diversos països, van dir que cal que la Comissió generi un document que sigui “ferm”, en què consideri que les “dones no són un grup homogeni” i els diferents tipus de discriminació als que s’enfronten amb la finalitat que ja no hi hagi retrocessos en l’agenda, sinó avanços.

En aquest sentit, han afegit que després de 25 anys de l’inici de la Plataforma d’Acció de Beijing, hauria de reflectir un progrés en els Drets Humans de les dones, però no és així. Per això van dir que des de les seves organitzacions i de manera col·lectiva exerceixen pressió perquè els seus propis governs compleixin la seva paraula en la CSW, amb accions fermes i mobilitzin els recursos públics.

“Fa 25 anys a Beijing, els governs es van comprometre a revisar les seves legislacions entorn de l’avortament, és increïble que seguim enfrontant els mateixos problemes. Accedir a serveis de salut assegurances és urgent i necessari”, va dir Maria Antonieta Alcalde, directora de Ipas Mèxic.

D’acord amb l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la CSW65 és un imponent espai cap al Fòrum de Generació d’Igualtat (Beijing 25), organitzat per ONU Dones, el govern de França i Mèxic. Aquest Fòrum començarà a la Ciutat de Mèxic del 29 al 31 de març i culminarà a París, França del 30 de juny al 2 de juliol de 2021.

Les especialistes van comentar que un tema vital és reconèixer que les dones i nenes tenen diferents orientacions sexuals, identitats de gènere, religions, entre d’altres característiques que influeixen en com experimenten la violència i la discriminació, per la qual cosa és indispensable que la diversitat sigui nomenada amb per tal de promoure accions que eradiquin qualsevol agressió contra les dones i nenes.

Un altre punt en l’agenda és garantir una vida sexual i reproductiva a totes les dones i nenes que faci front a la pandèmia, ja que el nombre d’avortaments, embarassos adolescents, no desitjats i morts maternes, van en augment en la majoria dels seus països . Exemple d’això, van dir, són els 17 mil avortaments que succeeixen cada mes a les Filipines, així com els 40 mil embarassos no desitjats de nenes a Kenya.

Davant d’això van recalcar que no hi ha prou informació sobre educació sexual, ni hospitals, ni sobre la bretxa de desigualtat que s’ha generat a partir de l’arribada de la Covid-19 als seus països.

Han afegit que s’ha de reivindicar el lideratge de les dones en les seves àrees de treball o com a éssers competents que poden desenvolupar la seva vida sense importar que estiguin o no embarassades.

Un altre tema van ser els atacs contra el moviment feminista. Les panelistes van exposar que les dones van ser reprimides cada cop que es manifestaven per xarxes o en l’espai públic amb la finalitat de “criminalitzar” el moviment i així afeblir la lluita de les dones per la igualtat de gènere i l’autonomia corporal.

Van coincidir en que altres temes importants són la transparència en com s’estan subministrant les vacunes contra el Covid-19, ja que els seus governs no són clars, i desenvolupar els drets de les persones transgènere i de gènere no binari. Finalment, van dir que les negociacions sobre el document final encara s’estan desenvolupant.

Aquesta nit s’espera que la resolució sigui un “document molt progressista i fort”, en què els seus governs acordin fer el millor i el que sigui necessari per complir amb els objectius.

Van aclarir que és possible que el document no es generi o que aquest no tracti els temes que elles desitgen, però no per això van a retrocedir en la seva lluita, la qual es reflecteix en aquests conversatoris en què es busca fer valer la veu de totes les dones i nenes i impulsar més avenços. “Així que serem aquí l’any que ve, i hi serem parlant amb els nostres governs a nivell nacional. Aquest és un només pas per saber que no tot ho aconseguirem, però això ens donarà més força”, ha declarat Maria Antonieta Alcalde, directora de Ipas Mèxic.

En la conferència també hi van participar la directora d’executiva de “FEMNET”, Memory Kachambwa; la directora executiva de “Women ‘s Global Network For Reproductive Rights”, Maveric Parcon; la directora de la “Xarxa de Comunicació i drets de les dones africanes”, Berfu Seker; l’assessora de defensa a “Casa casa”, Pamela Martín García; i la programadora de l’oficina de les Nacions Unides, Sahar Moazami.

L’esdeveniment va ser organitzat per la Women ‘s Rights Cacus (WRC), en col·laboració global de 200 organitzacions, xarxes, col·lectius feministes que advoquen per la igualtat a les Nacions Unides.

 

 Declaratòria Foro Internacional

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Preocupa l’escalada de violència de gènere / La Independent / Notícies gènere

A deu anys de promulgar-se la Llei General d’Accés de les Dones a una...

Trien a ministra paraguaiana vicepresidenta regional de l’OMS

La ministra de Salut de Paraguai, Esperanza Martínez, ha estat elegida vicepresidenta primera per...

8M: La dona en risc d’exclusió en el món laboral

Foto: Arxiu Fundació Adecco. Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la...