Saturday 02 March 2024

Saturday 02 March 2024

Compartir

8M: La dona en risc d’exclusió en el món laboral

 

Foto: Arxiu Fundació Adecco.

Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, la Fundació Adecco presenta el VI informe “#EmpleoParaTodas: La dona en risc d’exclusió en el món laboral “, amb la conclusió que prop de 5 milions de dones en edat laboral es troben en risc d’exclusió o pobresa.

La Fundació Adecco ha realitzat l’informe en col·laboració amb sis empreses:Grup Red Eléctrica, ThyssenKrupp, Enagás, Makro, Aqualia i Naturgy.

El 27,1% de les dones a Espanya es troba en risc d’exclusió o pobresa, i aquesta xifra puja fins al 29% en el cas de les que tenen edat laboral. La desocupació de llarga durada, la inactivitat o el treball en l’economia submergida, són algunes de les causes d’aquest índex de pobresa.

L’informe també exposa que hi ha grups de dones que, per les seves circumstàncies, estan especialment exposades a aquest risc de pobresa i / o exclusió. En general, són aquelles amb una menor formació, unida a circumstàncies com la discapacitat, la desocupació a partir dels 55 anys, les responsabilitats familiars no compartides i / o la violència de gènere.

Malgrat que la contractació de les dones amb discapacitat ha crescut un 15% durant l’últim any, el seu índex de pobresa s’ha incrementat fins el 31,5%. “La seva concentració majoritària en ocupació protegida (Centres Especials d’Ocupació) no els preserva de la pobresa, sinó que pot eixamplar la bretxa amb la resta dels professionals. A més, la sortida de la crisi ha tingut efectes que, a llarg termini, han suposat un empitjorament de la qualitat de vida de les persones més vulnerables: pèrdua de protecció per a aturats, reducció prestacions no contributives, etc.”, comenta Mesonero.

Les dones majors de 55 anys són l’únic grup d’edat que ha vist incrementar les seves aturades durant l’últim any, davant del descens generalitzat de l’atur femení (-11%). Durant l’última dècada, han crescut en més del doble (147%) i 7 de cada 10 és aturada de llarga durada.

Les famílies monoparentals, majoritàriament encapçalades per dona, lideren el rànquing de pobresa a Espanya: gairebé la meitat de les llars amb aquesta composició (47,9%) estan en risc de pobresa, enfront del 26,6% general.

La investigació també assenyala que per fomentar la inclusió laboral de les dones amb més dificultats són l’avaluació i el diagnòstic per a l’obertura a sectors “masculinitzats”, la reformulació de les polítiques actives d’ocupació o l’enfortiment de les polítiques de Benestar Social.

Mentre que per eradicar la discriminació de gènere en els processos de selecció, algunes iniciatives destacables poden ser el currículum cec, les preguntes estandarditzades en les entrevistes de treball o la formació en els Departaments de Recursos Humans en Diversitat.

 

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: SEMINARI Identitats i trajectòries. Les edats de les dones / La Independent / Noticies gènere

  El Seminari “Identitats i trajectòries. Les edats de les dones”*, organitzat per Tàcita Muta,...

Pla de seguretat i atenció a víctimes de violència masclista, 2015-2018

  El govern aprova el pla de seguretat personalitzat per a les víctimes amb un...

tere-pinedo

Mediocritat política

    OPINIÓ Després de l’èxit de la passada vaga feminista del 8 de març,...