Wednesday 15 May 2024

Wednesday 15 May 2024

Ablación

Catalunya: Objectiu 2018: eradicar la MGF en el territori / La Independent / Notícies Génere

El passat 6 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Família, van presentar un informe de gestió en aquesta matèria, així com els objectius per al 2018.

 

 

Segons l’informe de premsa, des del 2002 a Catalunya s’han creat 73 Taules locals i Circuits de coordinació que faciliten i ajuden a la detecció precoç de nenes en situacions de risc en la pràctica de la mutilació genital femenina (MGF).

El 2015 es va crear el circuit per a la reconstrucció del clítoris a les dones residents a Catalunya que han patit l’ablació. Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica ha estat l’encarregada de dur-les a terme, despeses que assumeix el sistema sanitari públic català.

Al 2017 es van crear 13 noves taules i circuits de prevenció, que sumades a les ja existents han treballat en 132 casos i s’han realitzat 11 intervencions de sensibilització adreçades directament a les persones de les comunitats d’origen amb prevalença en la pràctica de MGF; aquestes taules, es van crear en coordinació amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals.

Per al 2018, l’objectiu és establir un protocol d’actuacions en l’àmbit local i territorial, que inclogui el seguiment de casos concrets i les mesures que s’han d’emprendre des de la primera sospita i garantir la integritat física de les nenes.

Les taules locals la conformen professionals dels serveis públics que interactuen amb les comunitats i que estan en contacte directe amb la població susceptible d’ablació. La integren metges, professorat, policies, treballadors i treballadores socials, tècnics de ciutadania o de gènere; avalat pel Grup de Treball per a l’abordatge de la MGF, que agrupa la Generalitat, diverses associacions i el Consell Nacional de Dones, coordinades per la Comissió Nacional de Dones contra la violència masclista.

 

Formació de professionals i investigació

El Departament de Salut ha realitzat formació en prevenció de la MGF a 400 professionals de tot Catalunya. Es tracta principalment de professionals de l’àmbit de la salut, però també s’ha fet formació a professionals de l’àmbit de la immigració, l’antropologia o els mossos d’esquadra.

Per la seva banda, l’Institut Català de les Dones promou i afavoreix l’estudi i la investigació sobre la mutilació genital femenina, i altres temes que afecten les dones, mitjançant la informació bibliogràfica i documental que recull, organitza i difon el Centre de documentació Joaquima Alemany i Roca. 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Projecte Vaca. Creadores escèniques s. XXI. Més que un llibre

Obrint portada contraportada i solapes apareix un ramat de vaques que porten 20 anys...

Organitzacions del Fòrum Social Català recolzen les acampades del indignats

El Fòrum Social Mundial va sorgir després de les mobilitzacions antiglobalizació dels anys 90 i...

La periodista Lara Bonilla guanya el II Premi Mediosysida per a Joves Periodistes

El premi serà entregat el proper 24 d octubre a les 10 30 hores...