Sunday 13 October 2024

Sunday 13 October 2024

9a Tertúlia Salambó amb Marina Garcés: Lideratges en femení, parany o conquesta?

Foto: www.marinagarces.com

El dimarts 21 d’octubre, cita amb la filòsofa Marina Garcés; organitza OCGènere i CIMA.

Ja en la nostra tercera temporada, obrim el curs 2014/15 amb més esperit crític que mai, doncs sense reflexió, sense qüestionar-nos els pros i els contres del que succeeix al nostre al voltant, no arribarem en lloc en aquests temps confusos. I ningú millor per allunyar-nos del pensament conformista que Marina Garcés, professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa, però també prestigiosa assagista i conferenciant en seus tan variades com els grans centres culturals públics o els ateneus populars, coneguda sobretot per el seu il·luminador Un mundo común (Edicions Bellatera), on convida a reinventar el model vigent en benefici de la comunitat.

En els últims anys hem viscut l’aparició en l’escena pública d’una sèrie de dones que han passat a convertir-se en noves lideresses, tant de la política com de la societat o de la cultura. A dia d’avui una dona porta les regnes d’Europa (per cert, amb mà d’acer), una altra les del FMI (i sense que li tremoli tampoc el pols), i fins i tot el rotatiu més prestigiós del món, The New York Times, està ara guiat per una dona, i per primera vegada.

De la mateixa manera, entre nosaltres fa temps que abunden les dones ministres o conselleres autonòmiques, i unes altres exerceixen alts càrrecs de responsabilitat, encara que estiguin lluny de fer-ho en paritat. També, ara mateix, en la societat civil catalana hi ha quatre dones que ocupen espais públics amb gran capacitat de convocatòria: Ada Colau, Teresa Forcadas, Muriel Casals i Carme Forcadell. La pregunta és si aquests nous lideratges en femení són un parany o bé una conquesta.

És cert que semblen apuntar cap a un canvi d’època i a una nova de manera d’entendre l’acció col·lectiva, però Marina Garcés es qüestiona si aquest fenomen respon realment a un canvi profund o bé es tracta d’un simple rentat de cara. És el resultat d’una lenta conquesta (“La lenta conquesta d’un dret”, subtitulava recentment Anna Caballé El feminismo en España, publicat per Càtedra) o es tracta d’un fenomen superficial i, en realitat, un arma de doble tall per a les dones que el protagonitzen? De tot això en parlarem amb ella en el nostre habitual fòrum de debat i diàleg.*

 

logo salambo

 

*21 d’octubre a les 19 hores, pis de dalt del Cafè Salambó (c/ Torrijos 51). Acte dirigit a dones de la cultura i amigues. Es prega confirmació a l’adreça de correu de l’OCGènere: observatoricultural@gmail.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

A on s’amaguen les Irene Polo?

Una tertúlia al Col·legi de Periodistes reivindica el ‘reportatgisme’ de la periodista de l’època...

Ca la dona manifestan la seva indignació davant la violència dels mossos en el desallotjament del 18N

i la seva solidaritat “amb les persones desallotjades i totes les que els van...

Bachelet adverteix que en la lluita contra la Sida “cal centrar-se en les dones i nenes”

Menys de la meitat dels països tenen un pressupost específic per a les activitats en...