Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Compartir

8a. Tertúlia Salambó amb Sílvia Querini

 

Editar literatura de dones

El dimarts 17 de juny, cita amb l’editora de Lumen Silvia Querini, en un acte organizat per  OCGènere i CIMA


Tanquem  el curs 2013/14 en clau literària. En aquesta ocasió* amb una dona de la cultura que porta temps incentivant precisament això, la cultura feta per dones, en concret la literatura.

Ens referim a qui des de 2002 guia el rumb de Lumen, un segell des dels seus orígens especialment interessat en la creació literària femenina.

Corren temps de certa confusió quant a la vigència del format llibre, entès en la seva accepció clàssica, pàgines enquadernades i si pot ser una atractiva portada. Sigui el que sigui el futur que li esperi, més o menys analògic, més o menys digital, el que sí és clar és que les moltes expressions de la literatura (poesia, narrativa, assaig…) seguiran sent un dels més valuosos vehicles de transmissió de la veu de creadors i creadores.

Aquest és un país on s’edita poc a les dones, fins al punt de fer-nos creure que escriuen poc. Per sort no és així, doncs quan una editorial s’esforça a buscar autores bé que les troba, encara que siguin poques les editorials que es dediquin a aquesta tasca. Així, enfront de les moltes editorials que només inclouen al seu catàleg la creació femenina de manera residual, l’editorial Lumen és un dels segells que més ajuda a pujar la mitjana: amb un catàleg eminentment escrit per elles, demostra no només que hi ha autores sinó el grau de la seva excel·lència.

Des que allà per 1960 la també escriptora Esther Tusquets fundés l’editorial (tal com explica en Confesiones de una editora poco mentirosa), Lumen no ha parat de publicar a grans autores com Virginia Woolf, Ana María Matute, Natalia Ginzburg, Doris Lessing, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, Flannery O’Connor, Silvina Ocampo, Susan Sontag, Jeanette Winterson, Dorothy L. Sayers, Alice Munro, Eudora Welty o Cristina Peri Rossi. La llista no és infinita però gairebé.

 

Silvia.Querini 2

 

 

La seva actual editora, Silvia Querini, porta sent-ho des de fa dotze anys. Nascuda a Torí, es va llicenciar en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona i es va iniciar en el món de l’edició en la mítica editorial Bruguera. Va passar més tard a Edicions B i després al segell Grijalbo. Des que és l’editora responsable de Lumen, han estat molts els encerts literaris en clau femenina, sent el més recent el premi Pulitzer de novel·la atorgat a l’escriptora Donna Tartt per El jilguero. A Lumen ha destacat també, en els últims anys, l’edició de la poesia completa, la prosa completa i els diaris de la poeta argentina Alejandra Pizarnik.

Quin interès mou a un editor o a una editora a publicar a dones? Existeix la literatura femenina? Llegeixen les dones més literatura escrita per dones? Competeixen les noves veus de la nostra literatura en igualtat de condició si en un 90% només es publica a homes? De tot això i de moltes coses més parlarem amb aquesta veterana de l’edició, encara que és clar que té per davant molts títols que editar, esperem que en gran part de dones.

El dimarts 17 de juny, a les 19 hores, pis de dalt del Cafè Salambó (c/ Torrijos 51), cita amb l’editora de Lumen Silvia Querini. Organitzat per OCGènere i CIMA.

Acte dirigit a dones de la cultura i amigues.

Confirmació a l’adreça de correu de l’OCGènere: observatoricultural@gmail.com

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Les dones del sud de la Mediterrània ens estan donant una lliçó a les del nord”, diu Alexandra Mancuso

Jornades realitzades a Roma Alessandra Mancuso és periodista de la RAI italiana i una de...

Xile. Les ferides es tancarien amb més participació femenina en el procés constitucional

There are no translations available. La Independent va entrevistar a Maria Eugenia Hirmas, sociòloga que...

maribel

Una nova befa des de l’odi i la xenofòbia

OPINIÒ Els de Plataforma x Catalunya han anunciat per aquest divendres una altra recollida...