Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

8 de Març de 2016: En la diversitat i contra el patriarcat

There are no translations available.

 

 Batuicada

 “Visca, Visca, Visca, La Lluita Feminista”

 

Totes en la diversitat. Juntes contra el patriarcat i el capital!! és un dels lemes que més han emprat les feministes de Barcelona en el document 8 de març de 2016: aportacions de les feministes, en el comunicat 8 març 2016

Extret de les aportacions:

“Les feministes a Barcelona ens sumem a les mobilitzacions internacionals del 8 de març. Volem recollir les diverses sensibilitats i reivindicacions de les dones, lesbianes i trans, que des de fa més d’un segle sortim al carrer arreu del món per exigir els nostres drets”.

“El Dia Internacional de les Dones sorgeix per reconèixer i defensar els drets de lesdones. A finals del segle XIX i començaments del XX, les treballadores de les fàbriques, les sufragistes, les sindicalistes, les vaguistes, les pacifistes, les feministes van lluitar pels drets laborals, jurídics i socials de les dones”.

“Les feministes som moltes i diverses. Defensem la sostenibilitat de la vida de les persones i del planeta per sobre de l’economia dels mercats. Reivindiquem situar les persones, els treballs de cura i els de sosteniment de la vida en el centre de la societat”.

 

 

 

amasa 8 14

 

 

amada 8 marz 12

 

 

 

 

8 de març de 2016

 

Enllaços a diferents actes  que se celebren a Barcelona, Catalunya, Espanya i al món en commemoració del  8 de març 2016

Acte 8 de març del projecte “Futur Monument Presó de Dones de les Corts”

Acte convocat per la Xarxa Feminista i Ca la Dona: Tornem al Paranimf ! 1976 – 2016

Art, dones,memoriá i lluitá, Itinerari Museu Nacional d’Art de Catalunya

Xarxa Feminista: Debat “La Reforma horària més enllà de la conciliació”

El florido pensil (nenes)’: Col·loqui post funció sobre el rol de la dona durant la dictadura franquista

Exposició ‘Vencedors i vençuts’

Presentació d’Un país lliure de patriarcat

Especial 8 de Març: Xarxa Feminista

Se va a Armar La Gorda.Sensa Partits ni Sindicats: festa de Dones, Lesbianes i Trans a Can Batlló

Projecció ‘Big Eyes’ amb la presentació de l’escriptora Rosa Regàs

Programació de Dones&Co

Dones La Fita de Cubelles,15 anys de l´entitat

Activitats lúdiques en commemoració del Dia Internacional de les Dones

Un te a la menta. Converses a la biblioteca Zona Nord

  

 

 

Onuuuuu

 

 

 

El lema d’ ONU Dones el 8 de Març 2016 ès “Per un planeta 50-50 el 2030”

Nacions Unides s’ha posat com a objectiu prioritari, aconseguir accelerar l’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Es centra en aconseguir un nou compromís dels governs amb la iniciativa “fer un pas més” en els compromisos ja existents en matèria d’igualtat de gènere, treballant per l’apoderament i els drets humans de les dones.

El passat 8 de Març, Dia Internacional de les dones, com cada any, ha tingut lloc a la majoria de països del món les manifestacions per les reivindicacions socials, de drets i d’igualtat per a les dones.

Les dones, tot i separades per diferents fronteres, culturals, polítiques i socials, després de més de noranta anys, segueixen tenint com a referent per arribar a la igualtat i a la pau el dia 8 març.

La constitució d’aquest dia, va sorgir a finals del segle XIX, en un món industrialitzat on les dones i les nenes i nens patien la major explotació.

Va ser durant la revolució francesa, on les dones van prendre consciència col·lectiva de la seva situació d’inferioritat respecte als homes, començant a exigir tenir la mateixa gualtat jurídica que ells.

El dia 8 de març de l857, les treballadores de la indústria tèxtil de New York, conegudes com “Garment Workers”, van organitzar una gran protesta per lluitar contra la precarietat de la seva situació laboral, creant els seus propis sindicats.

El dia 8 de Març de 1908 a New York, unes 15.000 dones, van convocar una gran manifestació amb el lema “Pa i roses”, exigien el dret al vot, un salari digne, retalls d’horaris laborals i eradicar el treball infantil.

I va ser el 25 març de 1911 que va tenir lloc, en el denominat Triangle de foc, la mort de 146 treballadores del tèxtil, a causa de la manca de mesures de seguretat laboral. Feien vaga i es va parlar que l’incendi va ser intencionat.

Això va desencadenar grans protestes a nivell internacional,  començant a haver-hi canvis significatius en les lleis laborals.

El 1911, a Europa, Alemanya, Dinamarca i Suïssa es va començar a celebrar el 8 de Març, llavors Dia Internacional de la Dona Treballadora. La feminista Alexandra Kollontai va aconseguir que fos festa oficial a Rússia, expandint-se a altres països com ara Xina. A Espanya es va començar a celebrar el 1.936.

 

 

 

amada 8 de marzo 9

 

 

 

 

Amada Santos 8 de marzo 48 de marzo amada 11

 

 

 

A Barcelona han estat més de 7000 les participants, en una marxa plena de color. Una marxa on les dones joves han començat a ser-hi molt presents, exigint tot allò que el moviment femininista ve reivindicant des de fa més de quaranta anys.

 

 

 

amada 8 Mar 13amada 8 de çmar 16

 

 

 

amasa 8 de marzo 7

 

amada 8 de marzo 8

Amada 8 de marzo 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Segunda pancarta

 

Amada 8 de marzo 5amada 8 fr m 19

 

amada 8 de mar 18amada 17

 

 

 

 

 

El Lema d’aquest any, i de la marxa ha estat “Juntes en la diversitat contra el patriarcat i el Capital”. Durant tota la marxa van actuar les Percu Dones, com ja fan desde fa anys, marcant les consignes amb una gran batucada. El recorregut va ser des de la Plaça Universitat fins a la de Sant Jaume, fent una parada al Foment del Treball, on dones de diferents empreses en situacions d’acomiadament i de violència laboral, van llegir comunicats i van organitzar diferents accions. A la Plaça de Sant Jaume hi va tenir lloc, per finalitzar, l’acte de la lectura de les aportacions dels diferents col·lectius feministes, que inclou una gran diversitat de reivincicacions.

 

 

 

 8 de marzo amada 25

 

 

amada 8 de marzo 26 

 

 

8 de marzo 28 amada 8 marzo 29

 

 

amada 8 mar 20

 

 

amada 8 de mar 23

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Limbo, obra teatral a la recerca de la identitat de gènere / La Independent / Notícies gènere

Un espectacle transgressor que ens acosta a unes reflexions i vivències personal en la lluita...

Seguim construint drets

Foto -esquerra.cat   Catalunya és un país pioner en el reconeixement de drets. Es va...

Cassandra ha de ser escoltada

Richard Eleman (@eurecat) Tot això emergeix d’una llarga conversa amb Richard Elelman, el polifacètic Head of...