Mostra internacional de films de dones de Barcelona
Acte inaugural 7 de juny Auditori CCCB (sessió gratuïta):Villa El Salvador
L’acte inaugural a la Filmoteca de Catalunya, el 8 de juny, consistirà en la projecció de la pel·lícula Ferida arrel: Maria Mercè Marçal (Fran Ruvira, 2012), una pel·lícula col·lectiva entorn a la figura de la poeta catalana.
PROGRAMA i Espot de la 20a Mostra / 3 articles relacionats a La Independent: 20a MOSTRA: Joves realitzadores magrebines
20a MOSTRA: Una Antologia i 20a MOSTRA: Àfrica és nom de dona
Homenatge a Marçal i mirall de les propies experiències de les 22 directores Judith Colell, Anna Petrus, Mercè Ibarz, Lydia Zimmermann, Rosa Vergés, Mariona Omedes, Francesca Llopis o Elisabet Cabeza, entre d’altres. Mirades de realitzadores de diferents generacions que reflexionen sobre la identitat femenina,i que es reuniran amb motiu de l’estrena de la pel·lícula.
Entre el 7 i 17 de juny, la 20ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona oferirà en diversos espais de la ciutat (Filmoteca de Catalunya, CCCB, Virreina Centre de la Imatge, Centre de Cultura de Dones i Espai Francesca Bonnemaison) les produccions de ficció i documental signades per realitzadores procedents d’arreu del món. Totes les entrades són gratuïtes excepte a la Filmotèca.
Alguns dels títols més esperats en aquesta 20ª edició són Attenberg (Athina Rachel Tsangari, Grècia, 2010), Sur la planche (Leïla Kilani, França, 2011) o 48 (Susana de Sousa, Portugal, 2010), obres de joves realitzadores amb un plantejament formal innovador.
La Mostra ofereix també la darrera producció d’Agnès Varda (1928, Brusel·les): Agnès de ci et là Varda, un recull de 5 cròniques de 45 minuts en les quals la cineasta filma les seves trobades amb artistes i artesans de tota mena.
Les 20 edicions de l a Mostra es celebraran amb una acció participativa online que ha donat lloc a la secció “Una Antologia”. Espectadors i espectadores han proposat aquelles obres exhibides al llarg dels anys i que volen revisionar des d’obres pioneres fins les propostes més transgressores. A destacar les pel·licules d’Alice Guy (1873-1968), considerada la primera directora del motion picture, i Germaine Dulac (1882-1942), realitzadora francesa del surrealisme experimental de qui es projectarà un migmetratge documental digitalitzat de 1935, inèdit al nostre país, sobre l’ascens dels nacionalismes a l’Europa d’entreguerres : Le Cinéma au service de l’histoire.
No faltaran les seccions habituals: A “El Sexe dels Àngels” amb les pel·licules que reflexionen sobre les identitats fixades; A “Cortos en femenino” els curmetratges de realitzadores de tot l’Estat el·laborat per TRAMA. Hi destaca la pel·licula Ahora no puedo de Roser Aguilar (2011), guanyadora del Premi Gaudí al Millor Curtmetratge; A “El vídeo del minut” es fa una invitació a totes les dones a que s’expressin gravant en un únic pla seqüència d’un minut de durada, la seva mirada entorn a un tema que enguany ha estat “la revolució” i hi haurà una sessió especial amb la projecció de les peces i una taula rodona a la Virreina Centre de la Imatge.
La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona col·labora amb Filmin per facilitar l’accés a les obres, passat el certamen, d’un públic més nombrós estrenant en el portal online alguns títols projectats a la Mostra els darrers anys i, entre el 7 i 17 de juny, una selecció d’obres dirigides per dones a un preu reduït. Finalment la Mostra ha col·laborat amb l’Institut Europeu de la Mediterrània per difondre l’obra de joves realitzadores marroquines, amb Medicus Mundi pel dret a l’accés a la salut a l’Àfrica, i amb el Centre de Cultura de Dones i el CCCB per desenvolupar diverses trobades i activitats paral·leles.