Friday 19 April 2024

Friday 19 April 2024

Compartir

2015. Any Europeu per al Desenvolupament

 

© CONCORD

No es tracta només d’Ajuda

Sens dubte, el 2015 serà clau perquè la ciutadania prengui consciència sobre l’acció exterior de la UE i dels actors de la cooperació internacional al desenvolupament, que incideixin en el seu compromís d’arribar al 0,7% del finançament del desenvolupament. 

 El 2015 ha estat denominat per la Unió Europea (UE) com “l’Any Europeu per al Desenvolupament (EYD2015)“. Les últimes dècades per a la cooperació al desenvolupament s’han caracteritzat per la definició d’objectius mundials i la interdependència, la diferenciació entre països en desenvolupament i nous actors emergents. Per a la UE al 2015 serà decisiu en aquest àmbit, ja que és l’últim any per a la consecució i balanç dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i perquè s’han de prendre importants decisions sobre el marc que els substituirà (Agenda Post – 2015).

En l’actual context, on es pretén incidir cap al desenvolupament sostenible, la UE es troba com el primer donant mundial d’ajuda oficial al desenvolupament (AOD) en proporcionar més de la meitat de tota l’ajuda atorgada. Aquest compromís es remunta a 1957, quan els Tractats de Roma van establir per primera vegada una política europea de desenvolupament. Per això, ha decidit liderar aquesta iniciativa el 2015, fent que el parlament i el funcionariat europeus prioritzin la revisió, avaluació i informació sobre l’impacte de les accions que duen a terme el conjunt dels països de la Unió.

Recordem que va ser amb el Tractat de Lisboa, signat el 2007, que la UE va consolidar les polítiques de desenvolupament, amb el seu objectiu general d’eradicar de la pobresa en la seva acció exterior i contribuir a assolir l’objectiu d’estabilitat i prosperitat mundial. A més, les polítiques de cooperació al desenvolupament de la UE són part integrant de l’Estratègia Europa 2020.

Sens dubte, el 2015 serà clau perquè la ciutadania prengui consciència sobre l’acció exterior de la UE i dels actors de la cooperació internacional al desenvolupament, que incideixin en el seu compromís d’arribar al 0,7% del finançament del desenvolupament. Significarà a més, una oportunitat cap a la recerca de coherència de polítiques i evidenciar que per invertir en dignitat humana no existeixen fronteres.

L’Any Europeu per al Desenvolupament va ser una idea proposada per la CONCORD (Confederació Europea d’ONG d’Ajuda i Desenvolupament, integrada per 28 organitzacions nacionals, 18 xarxes internacionals i 2 membres associats que representen a més de 1.800 organitzacions no governamentals de tot Europa) . Per això, Seamus Jeffreson, director de CONCORD, va dialogar amb el president de la Comissió de la UE, Jean-Claude Juncker, i la cap de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, durant la Conferència Inaugural de l’Any Europeu per al Desenvolupament 2015, celebrada el 9 de febrer a Riga, Letònia.

Seamus Jeffreson sosté que “l’any europeu és una oportunitat per debatre sobre el desenvolupament i les qüestions de justícia global amb un públic més ampli, amb les persones que desconeixen la cooperació europea al desenvolupament i no necessàriament involucrades amb les organitzacions no governamentals i les institucions que treballen en el desenvolupament. Volem que l’any no només sigui sobre l’ajuda, el que Europa dóna, sinó també sobre com Europa viu: com els nostres estils de vida i el nostre comerç, les polítiques agrícoles i econòmiques a Europa afecten el desenvolupament global”.

Per la seva banda, Inese Vaivare, directora de LAPA, la xarxa d’ONG de Desenvolupament de Letònia va sostenir que “el 2015 és el moment ideal a Europa per centrar-se en el desenvolupament internacional. 2015 és l’any on els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides caduquen i on les negociacions per reemplaçar tenen lloc, pel que és fonamental que Europa torni a avaluar el seu paper en el combat de la pobresa i la desigualtat”.

Actualment, CONCORD, és la principal xarxa europea d’organitzacions de desenvolupament, que lidera l’Aliança de la Societat Civil, una iniciativa col·lectiva de diverses organitzacions europees que té per finalitat desenvolupar accions conjuntes durant el 2015, i arribar així a una audiència més gran de la UE i possibilitar sinergies que vagin més enllà del 2015.

El 9 de febrer també va ser el llançament de la campanya Acció/2015 per presionar als líders locals i mundials a prendre mesures urgents per combatre la pobresa, amb mesures concretes, i a favor d’un món just i sostenible. El Grup Europeu d’Acció/2015 també va participar en el llançament de EYD2015 Aliança i juntament amb CONCORD van organitzar una acció pública davant del Parlament Europeu.

Serà llavors, un any per evidenciar, incidir i visibilitzar entre tota la comunitat europea i les seves institucions la imprescindible necessitat que la coherència de polítiques de desenvolupament comença en el nostre propi context, en com es dissenya el nou estat de benestar a Europa i com l’assoliment del mateix impacta en totes les comunitats del planeta.

 

 

concord1

 

© CONCORD

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Llibertat d’expressió i gènere en comunicació

  Sepi Roshan es una experta en comunicació, empresa, lideratge i habilitats de comunicació d’expertesa,...

El vot femení, clau en el referèndum d’Escòcia

      Women for Independence   Es defineixen com una xarxa oberta i diversa de...

L’estat del racisme a Catalunya 2013

  Alba Cuevas, Alicia Rodriguez i Mercedes Fuenzalida El passat 21 de març es va...