Dimecres 21 febrer 2024

Dimecres 21 febrer 2024

Compartir

Els “amics” de Pedro es fan amb el CIS

Escrit per Cristina Fallaràs, Sin Permiso

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha decidit testar quines són les Percepcions sobre igualtat entre homes i dones i estereotips de gènere, i ha difós una enquesta.

L’enquesta consisteix a oferir-vos diversos enunciats i que respongui si està d’acord o no. Un enunciat és en ell mateix una postura política, un facilitador de pensament, un creador de corrents. Bé ho saben els partits quan elaboren les preguntes que després faran a les seves bases perquè responguin el que els convé.

En posaré un exemple. En aquest moment, el PP podria preguntar als ciutadans si estan d’acord amb la següent afirmació “Els catalans són racistes”. Tal com han anat manejant el relat aquests dies tant des de la dreta com des dels mitjans, el resultat podria donar un percentatge força alt de persones que estan d’acord amb aquesta afirmació, però deixem-ho en un 52%. Tot seguit, podrien fer públic el resultat i els mitjans titularien: “Més de la meitat dels espanyols creu que els catalans són racistes”.

Ah, però això no és veritat. De fet, la immensa majoria dels ciutadans d’aquest país no s’havien interessat mai per aquest assumpte. Fins que… Fins que arriba algú i, amb intenció evidentment avisa, redacta aquesta possibilitat i l’ofereix a la ciutadania perquè li doni suport o bé el contrari. Què aconsegueix amb això? No només un titular, sinó un estat d’opinió, a més d’inocular a la ciutadania un plantejament que ni tan sols se’ls havia passat pel cap. Per això, això sí, cal que els mitjans de comunicació faci un cert temps —en el cas dels catalans, des de la passada votació al Congrés— sembrant dubtes.

Això i no una altra cosa és el que ha passat aquest dilluns amb les informacions publicades sobre la percepció dels homes sobre els avenços en igualtat: “El 44% dels homes opina que la igualtat ha anat massa lluny i els discrimina”. Això diuen, perquè això és el que se’ls ha ofert.

El CIS podria haver-los ofert en canvi qualsevol dels enunciats següents: “S’ha avançat tant que crec que les meves filles patiran menys”; o “els avenços han arribat a un punt que suposaran també millores a la vida dels homes”; o, si ho volen en negatiu, “l’avenç per part dels homes deixa encara molt a desitjar”.

Però no. Partint de la base que qualsevol afirmació és tendenciosa per definició, el CIS sobre “percepcions sobre la igualtat…” ha optat per donar mans del comandament “han arribat massa lluny”. També podrien haver-se agafat a l'”han anat massa de pressa”. Segurament els ha semblat menys dolorós, menys contundent, menys violent en definitiva.

Així que han ofert a l’enquestat, a l’enquestada, les escombraries següents: “S’ha arribat tan lluny en la promoció de la igualtat de les dones que ara s’està discriminant els homes”. Han difós la resposta i, tot seguit, els mitjans de comunicació han titulat: “El 44% dels homes opina que la igualtat ha anat massa lluny i els discrimina”.

Gairebé alhora, han sorgit les veus que critiquen aquest enunciat. Opinen que també es podria titular com “El 56% dels homes opina que la igualtat no ha anat gaire lluny…” etc. Però no seria cert, perquè aquest no és l’enunciat. L’enunciat del CIS és el que és, i la notícia és que un 44% dels homes es mostri d’acord amb ell. Redactar-ho al contrari és fer trampa.

Tot i això, el moll de la qüestió no està en el percentatge d’adhesions o el contrari que ha demanat l’afirmació de marres, sinó en qui i per què l’ha redactat, l’ha difós i l’ha convertit en un titular de primeríssima importància. Perquè aquest titular dóna per fet que prop de la meitat dels homes d’aquest país abans de llegir-lo abans de saber sobre l’enquesta del CIS opinaven que els avenços en matèria d’igualtat han arribat massa lluny. Mentida. I que, a més, ho han fet fins al punt que “els discriminen” a ells. Mentida. No passava res d’això, res d’això estava a l’agenda informativa, ni tan sols a la ment de la immensa majoria de la població fins que el CIS, mitjans de comunicació mitjançant, ha venut aquesta idea.

Però, com amb el racisme dels catalans, cal haver sembrat abans per recollir el gra. I en aquest cas, el sembrador va ser ni més ni menys que el mateix Pedro Sánchez, president del Govern.

El 19 de juny de l’any passat, opinant a Onda Cero sobre les mesures d’Irene Montero i el Ministeri d’Igualtat, Sánchez va afirmar: “Hi ha homes d’entre 40-50 anys que han vist algunes vegades que alguns discursos han estat incòmodes cap a ells “. Va arribar a dir que entre aquests homes estaven inclosos els seus amics. I va afegir: “El que volem és veure un país en igualtat, on les dones creixen lliures i també creixen segures. Aquesta apel·lació a aquest feminisme integrador és probablement la tasca pendent que té en particular l’Espanya progressista durant els propers anys”.

És a dir, el que ha fet aquest CIS és bolcar les opinions de Sánchez i dels seus amics a la població i contagiar gran part de l’opinió pública d’uns postulats masclistes que ratllen la misogínia. Si el president utilitza ni més ni menys que el CIS per clavar la dent en assumptes d’Igualtat, després d’haver escombrat qualsevol rastre de l’anterior equip del Ministeri, és que l’assumpte li pica prou com per posar fil a l’agulla. No cal, vist el que s’ha vist aquest dilluns, preguntar-se en quina direcció.

Cristina Fallarás Periodista, escriptora i activista

Font:
Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Dia Internacional de les Dones al Consell Comarcal del Montsià

Dimecres 7 de març a les 18.00h. | Actes del Dia Internacional de les Dones. Consell...

Barcelona acull l’Assemblea General de la Federació de Dones Europees de la Petita i la Mitjana Empresa

“Per arribar a la igualtat d’oportunitats cal fer xarxa local”, ha dit Núria Viñas, presidenta...

El VIIIè Congrés de Vídues de Catalunya debat sobre les propostes de pensions dels partits polítics

El VIIIè Congrés de Vídues de Catalunya, que va tenir lloc aquest dissabte a Terrassa,...