Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

El DIU redueix a la meitat el risc de càncer de coll d’úter

 Els dispositius intrauterins (DIU) podrien protegir contra el càncer cervical o de coll d’úter segons els resultats de l’estudi epidemiològic internacional més ampli realitzat fins ara, en què han participat investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i del programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i que ha estat publicat a The Lancet Oncolgy. Aquest és  l’estudi epidemiològic internacional més ampli realitzat fins ara. S’ha fet sobre més de 20.000 dones de 20 països (2.000 de l’estat espanyol). Hi ha participat personal cientific de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i del programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

Els resultats mostren que les dones que havien utilitzat un DIU reduïen a la meitat el risc de desenvolupar càncer cervical en comparació amb les que no l’havien fet servir mai. Aquests resultats són contraris a la creença popular que el DIU podria ser un factor de risc de càncer cervical. Els estudis anteriors sobre els possibles efectes del seu ús en el desenvolupament d’aquest càncer no havien donat resultats concloents.

Xavier Castellsagué, investigador del grup de Virus i Càncer de l’IDIBELL i del programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el seu equip, van avaluar els efectes de l’ús del DIU en el risc de càncer cérvicouterino papiloma humà (VPH ) i el risc de desenvolupar càncer de coll uterí o cervical. Per fer-ho van analitzar les dades de deu estudis de casos control de càncer cervical realitzats en vuit països, i setze estudis de prevalença del VPH en dones de quatre continents.

Els resultats es van ajustar tenint en compte factors de confusió com el nombre de citologies, el nombre de parelles sexuals o l’edat de la primera relació sexual entre d’altres.

Els usos del DIU no van afectar el risc d’infecció per VPH però es va associar amb un risc significativament menor de càncer de coll uterí dels dos tipus majoritaris de càncer cervical, reduint la probabilitat de desenvolupar carcinoma de cèl lules escamoses en un 44% i adenocarcinoma o carcinoma adenoescamoso en un 54%.

Curiosament, el temps d’ús del DIU no va alterar significativament el risc de càncer cervical. El risc es va reduir gairebé a la meitat en el primer any d’ús i l’efecte protector continuar sent significatiu després de deu anys d’ús.

Els autors de l’estudi afirmen que “les associacions trobades en l’estudi suggereixen que l’ús del DIU no modifica la probabilitat de contraure una infecció per VHP (la causa del càncer cervical), però podria afectar la probabilitat de progressió del VPH a càncer cervical “.

Entre les possibles explicacions per aquest efecte protector dels DIU, s’ assenya o bé que el procés d’inserció o de retirada del dispositiu destrueix les lesions precanceroses, o bé que el dispositiu indueix una inflamació crònica de la mucosa i una resposta immune de llarga durada, reduint així la probabilitat de progressió del VPH

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Feminitats / Masculinitats

En el marc de l’exposició “CCOO: 50 anys d’Història de Catalunya (1964-2014)”, que acull el...

Dones que lluiten. Històries que inspiren: Remei Sipi Mayo

Remei Sipi Mayo, nascuda a Guinea Equatorial però vivint a Barcelona des de fa molts...

Crisis econòmica financera o canvi d’època?

En la relació del treball productiu i la cura de la vida s’estan qüestionant els...