Dimecres 29 maig 2024

Dimecres 29 maig 2024

Compartir

Dones de lletres: EL Racó de Dones Escriptores a Sant Joan Despí

Maria Rosa Nogué, escriptora i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès

OPINIÓ

Les alumnes d’un curs d’escriptura constitueixen una agrupació estable de dones escriptores

Es va acabar el curs, però no les ganes “I si ens seguim trobant un cop al mes?”. La pregunta va sorgir després del darrer taller literari d’aquesta tardor, a Sant Joan Despí, a l’Àrea de Serveis a la Persona. Tot havia començat fa dos anys, quan, amb motiu del Premi Delta de Narrativa per a Dones, la regidora d’Igualtat, Elena Embuena, es va posar en contacte amb l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès perquè una professora anés a realitzar un taller de Narrativa a la seva ciutat. Els dos directors de l’Escola de l’Ateneu, Pau Pérez i Jordi Muñoz, em van oferir de fer una adaptació del curs d’Iniciació a la Narrativa, i cap allà vaig anar. Hi vaig trobar un ambient increïble i moltes ganes d’aprendre tècniques, teoria de la narrativa, i, per descomptat, la pràctica. Les alumnes van acabar el curs sol·licitant-ne un altre, i un altre, i un altre. Esponges amb ganes d’aprendre. Mentrestant, les escriptores en formació van anar guanyant premis: al Certamen de Narrativa per a Dones de Sant Joan Despí (Mª Ascensión García, Anna López Artiaga, Cristina Martín), al Premi Delta de Narrativa per a Dones (Anna López Artiaga, finalista del premi de 2015-16), al Concurs de Microrelats de Gènere del 8 de març (Berta Juanias Espriu, finalista). I van començar a publicar novel·les amb Maluma Editorial: La memoria del camaleón, d’Anna López Artiaga, Resignación, de Cristina Martín, Estallido en el silencio, de MariCarmen Crespo.

 

 

ooooo

Anna López Artiaga, Maria Rosa Nogué i Llum Torrens

 

Un calendari i un espai  

Enguany la regidora és la Margi Gual, i la col·laboració continua. Aquesta tardor vam fer un nou curs de Narrativa. Però després va sorgir l’interrogant: i ara què? Una dona entusiasta i col·laboradora, Llum Torrens, va llançar la idea de seguir-nos trobant periòdicament i constituir un grup, “El racó de dones escriptores”. Margi Gual ens va cedir l’espai a l’Àrea de Serveis a la Persona, i les reunions han continuat, un cop al mes, en un espai ple de creativitat i seriositat. Val a dir que el nostre tema central és la literatura, i que a partir d’allà ens movem amb formalitat: ens trobem el primer dilluns de cada mes, de 18h. a 20h., i tenim un ordre del dia, que es mou entre les notícies, l’exposició de textos escrits o publicats i el comentari d’accions que volem emprendre i de projectes literaris que ja hagin reeixit o estiguin en camí. També cal dir que al grup inicial, format per les alumnes del curs de la tardor que podien i volien seguir venint a les reunions (Olga Ghiorzi, Cristina Vázquez, Antònia Mostazo, Llum Torrens, Roser Lleixà, Berta Juanias, Quima Alemany, Ana Pérez)  se n’hi ha afegit d’altres, com  Sandra Colavides, autora amb obra digital publicada,  Conxi Mostazo, etc. . I, per descomptat, també hi assisteixo jo, ja no com a professora sinó com a dona escriptora, amb tota la il·lusió i el compromís de trobar-nos entre iguals per parlar d’allò que més ens entusiasma: l’escriptura, la literatura, els llibres, i la vida literària en general. 

 

 

 

aaaaa

Berta Juanias  Espriu 

ccccc

 Sandra Colavides

 

bbbbb

                                                            

 

Què hem fet, i què farem?

Vam debutar com a grup amb una parada a la plaça de l’Ermita, el Dia de les Dones, on vam penjar textos amb un paràgraf de cadascuna, vam vendre obra publicada i vam organitzar un concurs de Microrelats de gènere. Vam participar en un programa de ràdio, vam assistir a una lectura de contes de Berta Juanias a Corbera, a les presentacions dels llibres d’Anna López a Begues i de Maricarmen Crespo a Barcelona. Llum Torrens ens va fer el resum d’una tertúlia amb la Donna Leon i jo mateixa les espero el 30 de maig a la presentació de la meva novel·la La noia del creuer, a la Llibreria Alibri de Barcelona. La vida literària protagonitzada per dones té una alegria i una vitalitat que no es poden explicar amb paraules. Encara que, de fet, es tracti d’això: d’explicar-se amb paraules, de posar paraules als somnis i a les emocions. 

 

 

 

zzzzzz

María Carmen Crespo, José Andrés García,

Anna López, Mireia Mañas, Granada Sandoval

 

mmmmmm

D’esquerra a dreta, de dalt a baix: Llum Torrens, Antònia Mostazo, Olga Ghiorzi, Roser Lleixà, Quima Alemany, Berta Juanias (a baix). Sandra Colavides, Maria Rosa Nogué

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’Àfrica decideix amb mirades i llenguatges consonants

“El continent es massa gran per a ésser descrit. Es un veritable oceà, un planeta...

Catalunya: Protocol nacional per l’abordatge dels matrimonis forçats / La Independent / Notícies Gènere

Treball, Afers Socials i Famílies farà un protocol nacional per l’abordatge dels matrimonis forçatsLa consellera...

maribel

La Ginesta: no és demografia, és ideologia

OPINIÓ Amb el suport d’alguns grups parlamentaris, el govern de la Generalitat de Catalunya...