Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

25N – Girona: Diputació i ajuntaments gironins col·laboraran contra la violència de gènere

La creació d’una taula de treball perquè el món local i la Diputació col·laborin en l’eradicació d’aquesta xacra ha estat la principal novetat de la diada contra la violència de gènere a les comarques gironines. Institucions, partits polítics i entitats socials van commemorar aquesta data amb diferents actes, sense que n’hi hagués cap d’unitari. 


La Diputació ha estat enguany qui hi ha jugat un paper més actiu. A banda de fer un acte de record a les víctimes al claustre del seu edifici, durant el qual l’actor i director teatral Martí Peraferrer va llegir poemes de Maria Àngels Anglada, ha tirat endavant dues iniciatives. La primera consisteix en crear una taula de treball conjunta entre Diputació i ajuntaments per tal de col·laborar en la desaparició d’aquest tipus de violència als municipis gironins. “Hem de tenir polítiques actives en aquesta matèria”, va explicar la vicepresidenta de l’ens, Maria Teresa Ferrés, qui va afegir que aquesta taula ha d’abordar tant la vessant tècnica com social. La segona iniciativa de la Diputació ha estat constituir la primera comissió d’Igualtat, que s’encarregarà d’assessorar, coordinar i implantar el Pla d’Igualtat de l’organisme. El primer que haurà de fer és una diagnosi de la situació actual, i llavors implementar un pla d’acció on es recullin les actuacions positives i correctores que s’hauran d’adoptar.


La delegació de la Generalitat i l’Ajuntament de Girona també van commemorar, per separat, el dia. Malgrat que en els darrers anys s’havia fet una sola concentració de rebuig a la plaça del Vi, davant del consistori, enguany la Generalitat també va voler convocar la seva trobada, davant del nou edifici de Santa Caterina. En aquesta segona concentració, el director del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, es va encarregar de llegir un manifest.


Mentrestant, el centre cívic Pont Major de la ciutat va acollir la conferència Una mirada cap als arrels de la violència masclista, que va anar a càrrec de Fefa Gómez, cap de la Unitat contra la violència envers la dona de la subdelegació del Govern a Girona.



Però no tots els actes es van concentrar a Girona capital, sinó que es van estendre arreu de la demarcació, tal i com va recollir la Coordinadora d’ONG’s de les comarques gironines. El Consell Comarcal del Pla de l’Estany, per exemple, va organitzar una jornada sobre matrimonis forçats per tal d’abordar la qüestió des de diferents perspectives, des de la jurídica fins a la mediació i prevenció. A Lloret, l’Ajuntament i diverses entitats del municipi van organitzar actes diversos englobats sota el lema Stop: es pot, i que van incloure des de performances als carrers més cèntrics fins a un cinefòrum sobre la mutilació genital femenina, passant per un programa especial de ràdio, encesa d’espelmes i lectura d’un manifest. Mentrestant, el consorci de Benestar Social de la Selva va organitzar unes Jornades contra la violència, on es van incloure ponències sobre el tractament de la violència de gènere als mitjans i el servei de teleassistència mòbil per a víctimes. A més, es va inaugurar l’exposició Trencant silencis.


Més enllà de les institucions, diverses entitats també han aportat el seu granet de sorra. Per exemple, la Plataforma Antipatriarcal va enviar un comunicat i va convocar una altra concentració a la plaça del Vi, això sí, a una hora diferent de la de l’Ajuntament. En el seu escrit, la Plataforma va lamentar que els casos de violència de gènere es continuïn tractant “com si fossin aïllats i no pas com conseqüències del sistema patriarcal”. La plataforma, a més, va organitzar també un cinefòrum al voltant de la pel·lícula La historia de Cristina M., a la Màquina, i un taller d’autodefensa per a dones al centre cívic Pla de Palau.


També la companyia teatral Taller 22 va voler participar de la jornada i el dilluns 29 tenia previst representar al Centre Cultural La Mercè l’obra Coses de parella, un muntatge que, segons expliquen, vol convidar l’espectador a tot un seguit de reflexions sobre la lluita per la igualtat en parella.


Finalment, des de l’àmbit estrictament polític, ICV-EUiA va celebrar el dia amb una jornada titulada Migració i violència de gènere. Què podem fer des de l’esquerra?, que va incloure el passi del documental Las Migrantes, de Samuel Sebastian.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Per amor o per força: reflexions a propòsit de Cristina Morini

  Bloc de Cristina Morini     Els treballs recents de l’esquerra autònoma, entre ells...

La Independent en el ‘Nordiskt Forum Malmö 2014’

    Amb el lema New Action on Women Rights (Una Altra Acció pels Drets...

Estat espanyol: Els homes donen la cara contra la violència masclista a Facebook / La Independent / Notícies gènere

Rodes d’Homes contra la violència masclista   L’Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE)...