Dilluns 22 abril 2024

Dilluns 22 abril 2024

Compartir

Desconocidas & Fascinantes (D&F), número 1 dels 2011 European Podcast Awards

inout

 

El programa D&F d’InOutRadio ha aconseguit el primer premi en la categoria de millor podcast professional.

En directe

Comença la gravació a l’emissora InOutRadio. Una veu sensual carregada d’intel·ligència introdueix la convidada de la setmana a l’ona radiofònica. Ella aguanta un escrit amb les mans i comença a narrar una història que s’acompanya amb música adequada. La protagonista, una dona desconeguda i fascinant. Durant uns deu minuts es descobreix una vida que fins llavors havia estat oculta.

 

 

Les oients se submergeixen en un món nou, les pupil·les es dilaten i les oïdes es concentren. Hi ha riures, fins i tot llàgrimes, però sobretot, moltes sorpreses…

Professores, pintores, metgesses, escriptores, ballarines, monges, cantants, viatgeres, republicanes, advocades, monàrquiques… Totes lesbianes. Totes invisibles als ulls de la història oficial, la que ens han explicat, la que ens volen fer creure com a certa i única. El motiu d’aquesta invisibilitat? La seva orientació sexual. I, com que allò que no s’anomena no existeix, van ser oblidades; y la seva història, menystinguda. 

Els inicis

I així és que les lesbianes hem crescut sense referents. Usurpat el dret a mirar-nos en un mirall en què poguéssim veure’ns reflectides, hem estat privades d’històries que no deixen pas de ser la nostra història. Però, como si fos un conte de fades, un dia dues dones valentes, rebels i compromeses amb el nostre passat van decidir treure-les de l’oblit i donar-les-hi veu. La idea original va ser de l’escriptora Isabel Franc, la qual, juntament amb la també escriptora Thais Morales, va emprendre un viatge sense retorn cap al món de lesbianes desconegudes i fascinants (D&F). Es van convertir en arqueòlogues lèsbiques, consultant biblioteques, buscant en llibreries de segona mà, rescatant llibres enterrats sota una capa de pols. Així van néixer les dues primeres D&F: Dolly Wilde i Radclyffe Hall. 

La primera aparició pública de las D&F va ser en una revista gai, tot i que d’aquella experiència  no en conserven un bon record. Després va sorgir la idea de reunir-les totes en un llibre. I mentre aquest projecte prenia forma, la locutora d’InOutRadio, Ana Satchi, va proposar dedicar-les-hi un programa en exclusiva. Avui ja són trenta-sis D&F les que integren l’espai D&F d’InOutRadio. L’emoció que provoca aquest projecte és tan gran que al duet de “lesbiòlogues” inicial s’hi han sumat més col·laboradores, moltes de les quals integrants del taller Litles. 

European Podcast Awards: reconeixement europeu

Tota aquesta feina de formiguetes s’ha vist reconeguda i premiada fa ben poc pels European Podcast Awards 2011, el certamen d’àmbit europeu que distingeix els programes de ràdio per Internet en format podcast més seguits per l’audiència. El programa D&F d’InOutRadio ha aconseguit el primer premi en la categoria de millor podcast professional. La fascinació que provoquen totes las dones D&F és tan gran que, des que se’ls ha dedicat una pàgina a la xarxa social Facebook, tot just fa un mes, ja tenen 111 seguidores. 

Altres programes d’InOutRadio han aconseguit també un reconeixement important, fins al punt que sis dels seus espais estan entre els vint primers llocs del rànquing dels premis European Podcast Awards: “Déjate Dormir” en tercera posició, “CocínaLES – Recetas de Cochina” en cinquena posició, “En Clave de Coach” en setè lloc, “Artisteando” en el vuitè i “Mídeme en Letras” en el quinzè. 


L’Opinió de les artífexs

Què tenen les dones D&F que sedueix tant? Ningú millor que Isabel Franc i Thais Morales per mirar d’explicar aquest fenòmen. Així, Isabel Franc confessa que “totes tenen alguna cosa que t’enamora”, i que “optar per una sola seria como elegir, no a una de les teves filles però sí a una de les teves “mares”. En preguntar a Thais Morales si se sent identificada amb alguna d’aquestes dones, contesta: “amb una mica de moltes. Però no goso comparar-me amb cap”. 

En investigar quina els ha arribat de manera especial, Isabel Franc recorda a “Dusty Springfield, perquè ens ho vam passar molt bé emetent-la; va ser como tornar als anys 60”. Thais Morales fa memòria i explica que “em va interessar molt Gladys Bentley, per l’època en què va viure i per la seva imatge; també Radclyffe Hall, que em sembla un personatge revelador perquè amb ‘El pozo de la soledad’ va fer conèixer les teories sexològiques d’una època en què va començar a qüestionar-se el gènere des de tots els punts de vista. Per bé i per malament. I, pel que veig, en general, les que tenen una estètica més ambigua i les que han arribat a traspassar la barrera del sexe biològic, com Lucille Hart, que es va convertir en Alan Hart”. 

Aquestes dones generen tanta admiració que provoquen fins i tot fantasies com ara la idea de sopar amb elles a casa. Isabel Franc confessa que convidaria “les dones de la Rive Gauche pel seu caràcter progressista i transgressor. Beuríem cava català, per tal que veiessin que no té res a envejar al champagne francès, i els prepararia unes tapetes que tampoc es quedarien enrere en relació als famosos sandvitxos de cogombre”. Per la seva banda, Thais Morales no dubtaria a reunir amb “Anne Lister de Halifax, pels seus suggerents diaris, i a Natalie Barney, pel seu esperit d’obertura i modernitat al París dels anys 30. Que posessin música Dusty Springfield i Gladys Bentley i que expliquessin històries  Vita Sackville-West Willa Cather. Tot plegat amb uns tomàquets verds fregits en honor de   Bentley ; sandvitxos de cogombre per Barney( Franc els fa boníssims), i cervesa. Por tal de fer un híbrid una mica contemporani”.

 I què passa si temptegem totes dues escriptores amb la idea de d’escapar-se amb una D&F? Doncs que cauen en la trampa sense remei i confessen sense embuts. Thais Morales se n’aniria “amb Mercedes Acosta. Fugar-se amb ella seria com anar-se’n amb un tros de Greta Garbo i un altre de Marlene Dietrich. Vaja trio…”. En canvi, la Isabel Franc es decanta per “les dones republicanes, que van ser grans lluitadores i ens han deixat una herència inestimable.” 

El 2013, el llibre

A aquestes alçades ja no n’hi ha cap dubte: les D&F generen addicció. I per fer-les-hi homenatge, res millor que reunir-les en un llibre en què, juntament amb  Isabel Franc Thais Morales, hi col·laboren moltes dones amants de l’escriptura. Probablement el tindrem a les mans el 2013, coincidint amb Sant Jordi, esperem que amb l’ajuda de l’editorial Egales, que es va interessar immediatament pel projecte. D’aquesta manera, tal com afirma Morales, tindrem “els referents lèsbics a mà, a casa i totes juntes. Una festa, sens dubte.” Fins que arribi aquest moment es pot escoltar cada setmana una nova història a InOutRadio, una mena d’avançament d’un llibre que no deixarà ningú indiferent i que marcarà un abans i un després en el món de la “genealogia” lèsbica. 

Podeu consular Les D&F a inoutradio-desconocidas   

I podeu unir-vos al grup de seguidores a Facebook  

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

ICD

Barcelona: “Estimar no Fa mal. Viu l’amor lliure de violència” / La Independent / Notícies Gènere

Presentació dels nous materials “Estimar no Fa mal. Viu l’amor lliure de violència”  

...

Cornellà de Llobregat. MARIA-MERCÈ MARÇAL. “UNA BARCA HACIA LA LIBERTAD” a càrrec de Neus Aguado / La Independent / Notícies gènere

      Maria-Mercè Marçal.(Foto: Rafael Vargas)              Neus Aguado (Foto: (Júlia Figueras)   La...

Cal millorar la salut sexual i reproductiva de les dones

A la tercera Jornada de Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva, organitzada el...