Divendres 22 setembre 2023

Divendres 22 setembre 2023

Compartir

Demarcació de Barcelona: La Diputació de Barcelona organitza grups de suport emocional per a cuidadores, a 72 municipis / La Independent / Notícies gènere

La Diputació de Barcelona organitza grups perquè aquest col·lectiu pugui disminuir l’estrès que es deriva de tenir al seu càrrec persones en situació de dependència. Aquest col·lectiu, que majoritàriament són dones, formen Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua que podem trobar a la majoria dels pobles i ciutats de la Demarcació de Barcelona. Aquest suport, que la Diputació de Barcelona ofereix des de l’any 2009, va adreçat a les persones no professionals que tinguin persones grans  del municipi al seu càrrec.

 


Mataró serà un dels 72 municipis catalans que donarà suport emocional a la tasca que fan cuidadores i cuidadors de persones grans amb problemes de salut . “Hem d’evitar la claudicació del cuidador o cuidadora no professional”, ha dit a La Independent, la regidora de Benestar Social de l’ajuntament de Mataró, Isabel Martínez. En aquest cas no es tracta d’un curs de formació. És un espai de relació i intercanvi d’experiències, per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura. En aquestes sessions els cuidadors i cuidadores, amb una psicòloga dinamitzadora, fan un intercanvi d’experiències i bones pràctiques. Un dels objectius és recuperar a aquesta persona, amb totes les seves capacitats, quan ja no tinguin el malalt al seu càrrec enlloc de tenir un malalt més. Aquest servei, que la Diputació desenvolupa en col·laboració amb els ens locals i entitats del sector, contribueix a reduir l’impacte negatiu que de vegades poden experimentar els cuidadors i, per tant, a millorar també la qualitat de vida de les persones en situació de dependència.

 

Sessions amb psicòleg

El recurs ofert consisteix a organitzar grups que consten d’ entre 10 i 16 sessions d’una hora i mitja per a cada municipi que ho sol·licita, conduïdes per una o un psicòleg. Les persones que hi participen s’han de comprometre a voler compartir la seva experiència de cuidadora amb les altres persones que es troben en la mateixa situació que ella i a assistir a totes les sessions.

El dia 2 d’octubre començarà a Mataró l’activitat d’un  d’aquests 72 grups de suport a cuidadors i cuidadores no professionals de persones dependents, organitzat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat i la Federació de l’Associació de Famílies d’Alzheimer de Catalunya. L’activitat d’aquest grup durarà tot aquest darrer trimestre de l’any 2017. Seran un total de 10 sessions de noranta minuts cadascuna, els dilluns a la tarda, a l’Espai Gatassa. Fins ara s’hi han inscrit 21 persones, 13 dones i 8 homes.

“Per la piràmide de població quan vam començar amb l’ajut a les persones cuidadores no professionals la majoria eren dones, explica Isabel Martínez, ara ja ens trobem en un 60% de dones i 40% d’homes” i afirma que amb aquesta activitat es volen recuperar tant les habilitats d’homes com les de les dones. “En aquest anys d’una crisi econòmica tan important, ha conclòs la regidora Isabel Martínez, el suport de la Diputació de Barcelona ha estat fonamental per poder atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes”.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sense anticonceptius, 250 milions de persones al món

Salut reproductiva no és prioritat per als governs: UNFPA Les parlamentaries i els parlamentaris reunits...

Discursos i pràctiques feministes en el moviment 15-M: avanços i assignatures pendents

Des del mes de maig de 2011 el moviment 15-M ha involucrat en la pràctica...

Santa Coloma de Gramenet: Premis de Comunicació No Sexista / La Independent / Notícies gènere

El dimecres 17 de novembre daquest 2021, es lliuren els #PremisADPC a La Ciba de Santa...