Divendres 22 setembre 2023

Divendres 22 setembre 2023

Compartir

Demanen ajuda al moviment feminista internacional

 

 

Rogelia González Luis, una de les líders zapoteques d’aquesta regió, va cridar a la solidaritat de les feministes mexicanes i del món envers les dones supervivents del terratrèmol de la nit passat dijous 7 de setembre.

També la periodista Martha Izquierdo Manuel va sol·licitar ajuda de la població mexicana perquè les afectacions arriben a milers de famílies, més enllà de la zona zero del terratrèmol fins on encara no hi ha prou menjar i la gent comença a viure una crisi humanitària.

Entrevistades per separat per SemMéxico, González Luis y Izquierdo van assenyalar que sens dubte aquesta crisi està afectant més a les dones i la infància, perquè a la regió són les dones les proveïdores dels aliments per les criatures i avui no tenen possibilitats ni tan sols d’elaborar totopos, un producte fet de blat de moro en forns especials que també van col·lapsar en moltes cases.

Són al carrer, on dormen, tenen por, esperen amb inquietud la propera rèplica, altres done ‘han anat a remoure runes, diu la directora de la Ràdio Bianii Luu Nezaa (BLN), a “Il·luminant la teva vida”, al 100.7 de FM, que transmet des de Ciudad Ixtepec.

 

 

Demanen aliments enllaunats, bolquers, tovalloles sanitàries i aigua per a consum humà

 

La fundadora del Grup 8 de març i del grup polític social Simona Robles, Rogelia González, va narrar que hi ha tristesa i desesperació entre les dones com caps de família, vídues i persones grans que enfronten un futur incert després de l’ensorrament dels seus sostres, cuines i cases completes.

Les dues van explicar que l’ajuda no està arribant a tots els municipis afectats, fins i tot, va dir González, a Juchitán hi ha barris i seccions que romanen sense l’atenció adequada.

Sembla que els queviures els estan repartint només en els refugis a on no tota la gent hi està arribant ja que moltes estan protegint les seves cases i esperen ajuda, a més de la por que se sent davant de les més de 900 rèpliques ocorregudes durant els últims dies.

Dels municipis afectats i que esperen la solidaritat de la gent destaquen: San Mateo del Mar, Santo Dionísio del Mar, San Francisco de la Mar, San Francisco Ixhuatán, Unión Hidalgo, pobles propers al mar on les cases van quedar pràcticament enterrades.

Altres de les poblacions que va enumerar per la seva banda Martha Izquierdo són Asunción Ixtaltepec, San Pedro Comitancillo, Ciudad Ixtepec, Guevea  de Humboldt, Santa Maria Guienagati, Santiago Mixtepec, “perquè lamentablement l’ajuda s’ha focalitzat a Juchitán, la zona zero del terratrèmol del dijous passat”, on també hi ha dones i homes de totes les edats qu es troben al carrer sense aliments.

Ambdues van assenyalar que és necessari portar aigua per beure, ja que en alguns comerços una  garrafa s’està venent fins a 100 pesos, no essent possible adquirir-a ja que l’economia es comença just a reactivar en alguns sectors i amb prou feines.

Fins i tot, diu Martha Izquierdo, moltes dones es van quedar sense feina, principalment aquelles que treballaven en cases particulars i d’altres no tenen possibilitats d’elaborar els seus productes tradicionals per l’ensorrament dels seus habitatges.

Entre els productes que es necessiten destaquen a banda dels queviures: menjar enllaunat com tonyina, tovalloles sanitàries, bolquers tant per a menors com a persones adultes i discapacitades, roba interior, fesol, arròs, oli, paper higiènic, sucre, llet en pols per als nadons, galetes, matalassos, principalment.

La periodista Martha Izquierdo va dir que a l’estació radiofònica que dirigeix estan lliurant medicaments per a persones malaltes de la pressió, diabetis i insuficiència renal, a més de paracetamol i naproxèn, entre d’altres.

Tant Rogelia González com Martha Izquierdo des del primer dia van iniciar el lliurament de menjar d’acord amb les seves possibilitats i gràcies a donacions que han fet algunes persones, “amigues feministes i militants d’alguns partits”, va dir González.

Els qui no puguin enviar els productes, poden utilitzar el compte HSBC sucursal 0841 de Juchitán, número de compte 6426167031 i clau 021617064261670315, a nom de Martha del Carme Manuel Izquierdo. I en el compte Banamex sucursal 398/5282039, a nom de Rogelia González Luis.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Arrabaret, una proposta feminista, crítica i transgressora / La Independet / Notícies gènere

  Aborden temes com els feminicidis, la diversitat sexual, la política i la xenofòbia. A...

Marroc: Women Aim. Com conèixer el Marroc a través de les seves dones / La Independent / Notícies gènere

Women Aim és un dels projectes en què participa Valkiria Hub Space, un dels espais pioners...

Barcelona: Festa Solidària de la Fundació Tècnica i Humanisme a l’Auditori del Raval / La Independent / Notícies gènere

La 16 edició de la Festa Solidària anual de la FTiH, del diumenge dia 13...