Dimarts 28 maig 2024

Dimarts 28 maig 2024

Compartir

Declaració de Soledat Jarquín davant la CEDAW*

En el marc del lliurament del cas de feminicidi de la seva filla Maria del Sol Cruz Jarquín. A Mèxic fa quatre anys que esperem perquè les autoritats compleixin el seu deure, però la justícia no ens ha arribat. 

El camí, en canvi, ha estat caracteritzat per la misogínia, ple d’actes de corrupció, abús de poder, negligències i omissions.

Portem molt de temps dient que “JustíciaPerSolEsJustíciaPeraTotes”; per això arribem fins aquí, a la casa dels Drets Humans, a Ginebra, Suïssa, per denunciar l’Estat Mexicà per perpetuar i garantir la impunitat, per violar repetidament el dret a l’accés a la justícia, per investigar de manera parcial i sense perspectiva de gènere, per brindar protecció a perpetradors intel·lectuals i materials de l’arter crim que va costar la vida de la meva filla i per negar la veritat històrica del que va passar el 2 de juny de 2018.

Porten gairebé 1.500 dies i, en canvi, el deure de les autoritats s’ha anat diluint. Un governador (Alejandro Murat), dos fiscals generals d’Oaxaca, una fiscal de delicte electoral i un altre anticorrupció. Així com un president de la República (Andrés Manuel López Obrador), una Secretaria de Governació… En total sumen al voltant de 20 funcionaris públics estatals i federals que, per acció o omissió, han contribuït a construir el crim perfecte: el de la impunitat institucional.

Amb la meva filla Maria del Sol Cruz Jarquín s’han comès diversos delictes i la cadena segueix: el greuge més cruent ha estat arrabassar-li la vida. Després, el robatori del seu equip, un delicte electoral i segueixen perquè en negar l’accés a la justícia segueixen violant el dret que com a família i societat tenim de castigar, d’acord amb la llei, els perpetradors, incloent-hi el funcionariat que, sistemàticament, ens nega justícia.

Tot això malgrat les diferents crides fetes per diputats d’Oaxaca, del Congrés Federal i del Senat de la República. Així com almenys 20 anomenats organismes internacionals oficials o organismes de la societat civil.

Res ni ningú ha pogut amb la decisió de negar-nos el dret a la veritat històrica i amb això evitar que els fets es repeteixin. Tot i això, l’Estat Mexicà falta al seu deure, per la qual cosa juntament amb l’organització civil Consorcio Oaxaca prenem la determinació de buscar la justícia internacional.

A més a més, el novembre de l’any 2021, la mateixa Fiscalia va sobreseure parcialment la carpeta d’investigació reconeixent les greus deficiències que presenta i deixant en llibertat l’únic detingut en aquest cas.

També, en aquest mateix mes de novembre 2021, el Tribunal Feminista contra el Feminicidi a Oaxaca va fer una sessió amb un exercici de justícia ciutadana encapçalat per cinc jutgesses expertes en la matèria que van emetre una resolució en què van determinar que l’únic camí per fer justícia a Maria del Sol és tocar les portes internacionals.

De manera que aquí estem avui, a Ginebra, a la recerca d’aquesta sanció internacional; a les portes del Palau Wilson, aquest edifici històric on té la seu l’Oficina de l’Alta Comissionada per als Drets Humans, així com el Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra les Dones (CEDAW, per les sigles en anglès), per presentar el primer cas de feminicidi d’Oaxaca. Busquem que l’ONU judicialitzi i sancioni els responsables del feminicidi de la meva filla i amb això també exigim aturar un flagell que lacera i tortura les famílies de les víctimes i la societat mexicana: la impunitat en què romanen milers de feminicidi a Mèxic.
Impunitat que les mares no estem disposades a permetre.

Ginebra, Suïssa, dimarts 21 de juny, 2022

*Publicada a Agenda feminista, Campanyes, Defensores, Feminicidis, Notícies Consorci, Portada

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Dones que lluiten: històries que inspiren”

Es tracta d'una sèrie de déu entrevistes realitzades per nou periodistes de La Independent en...

L’aigua, aquest bé comú tan preuat

OPINIÓ La humanitat necessita aigua. “Una gota d’aigua és flexible. Una gota d’aigua és...

tere_moll

Televisió pública danesa DR2: Com van aquestes funcions erèctils?

OPINIÓ Aquesta setmana una companya em demanava que escrivís alguna cosa sobre el programa “Blachman”...