Dimarts 25 juny 2024

Dimarts 25 juny 2024

Compartir

Daphne Caruana Galizia: Un primer pas cap a la justícia a Malta

 

La llibertat d’informació ha fet un petit pas endavant a l’illa mediterrània de Malta. 

La Justícia d’aquell país de la Unió Europea ha condemnat a 15 anys de presó a un dels assassins confés de la periodista d’investigació Daphne Caruana Galizia que va ser assassinada el 16 d’octubre del 2017, a Bidnija, Malta.

La ciutadania maltesa que reclama justícia total perquè aquest assassinat no romangui impune reconeix que aquesta condemna és un petit avançament per descobrir tota la veritat però que no és suficient. En un gir espectacular en la seva declaració Vincent Muscat es va assenyalar culpable de l’assassinat i va decidir col·laborar amb la justícia. En aquest dossier hi ha ara dos casos separats; el de Vincent Muscat i el dels germans George i Alfred Degiorgio que també estan acusats de ser autors del crim. Muscat ha reconegut aquesta setmana els càrrecs en un intent d’arribar a un acord amb la Fiscalia per rebaixar la seva pena, segons recull la premsa d’aquella país.

 

Resposta de GAMAG MALTA – GAMAG EUROPA

Gamag Malta i Gamag Europa afirmen en un comunicat que “estan al costat de la família de Daphne Caruana Galizia per exigir a la justícia maltesa que aquests darrers esdeveniments serveixin com un pas cap a la justícia total per a la periodista assassinada”. GAMAG, és la Global Alliance on Media and Gender i el seu capítol europeu de GAMAG (GE), uneixen a homes i dones que treballen per la igualtat de gènere en els mitjans arreu.

La periodista maltesa va ser assassinada per descobrir diversos casos de corrupció que encara s’estan investigant. La seva família persegueix des de fa més de tres anys aclarir les circumstàncies de l’assassinat que es va produir amb una bomba al seu cotxe a pop de casa seva. Daphne Caruana Galizia estava investigant la relació que hi havia entre la política maltesa i diverses organitzacions criminals com per exemple els coneguts papers de Panamà.

 

Volen justícia en un estat de la Unió Europea (UE) 

Els tres acusats compten amb diversos antecedents penals. L’atemptat contra aquesta dona periodista d’investigació maltesa va commocionar a l’opinió pública del seu país i va provocar la dimissió, any 2020, del primer ministre Joseph Muscat – que no té res a veure amb el condemnat- al qual diverses fonts acusaven de permetre i lucrar-se de la corrupció en aquest petit país de la Unió Europea (UE).

“Gamag Europa – Gamag Malta reiteren en el comunicat fet públic aquesta setmana que la protecció de les dones i els homes periodistes és un dels drets fonamentals pel funcionament d’una democràcia sana”.
“Quan maten a un periodista tots hi perdem. És només quan es fa justícia que la societat pot començar a curar-se”, conclou el comunicat.

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Fonamentalismes i Drets sexuals i reproductius a seminari de Calala / La Independent / Notícies gènere

La Fundació Calala Fons de les Dones organitza un seminari sobre Fonamentalismes, Drets Sexuals i...

FSM 2013: De Porto Alegre a Tunísia. Per primera vegada un Fòrum Social al Magreb

Han passat gairebé dotze anys des que es va celebrar el primer Fòrum Social...

Premio medalla “Emilio Krieger” a Alejandro Solalinde, Estela Ángeles Mondragón y a Sara Lovera

El Consejo de la Asociación Nacional de Abogados Demócraticos (ANAD) decidió entregar este año la...