LGBT flag map of Cuba.svg

Compartir

Dona lesbiana i envelliment a Cuba: violències ocultes

La relació entre homosexualitat i vellesa articula diversos elements: d’una banda, la pervivència d’un discurs social i hegemònic que exclou i discrimina a la gent gran.  

I, en segon lloc, un ordenament heteronormatiu de la sexualitat que es vincula amb l’establiment i subordinació de formes d’identitat particulars.

Així doncs, l’orientació sexual i la vellesa es presenten com a factors que determinen una condició social particular. Aquesta condició s’associa amb significats i pràctiques diferents, que poden incloure formes particulars de discriminació i violencia. No obstant això, no n’hi ha prou amb el discurs formal, perquè es tracta d’un problema que és cultural i necessita de canvis significatius en les subjectivitats de les persones. Per exemple, hi ha una voluntat política de no-discriminació, equitat i justícia social; però, encara no s’aconsegueix el reconeixement legal per a les unions entre persones del mateix sexe.

Dels testimonis d’aquestes dones es pot constatar que poques d’elles aconsegueixen tenir descendència i moltes han estat rebutjades pels seus familiars. Altres aconsegueixen viure llargs anys de la seva vida en parella i mai poden apropiar legalment de el patrimoni econòmic que construeixen de conjunt, quan una d’elles mor.

“Vaig estar unida a la meva parella més de 20 anys, ella va emmalaltir de càncer de mama i vivim juntes un procés difícil, sobretot jo em vaig ocupar de les cures sense ajuda de la família. Quan va morir, em van expulsar de la casa i vaig haver d’anar a viure amb uns amics que em van acollir. Tinc 69 anys, vaig perdre la meva feina perquè em vaig dedicar a tenir cura de la meva parella i m’està sent difícil trobar feina, faig algunes activitats en negocis privats en ocasions, res fix ..; atenció i cures deficients, així com desconeixement dels seus drets i cures com a població LGBTIQ.

Una altra situació important que s’enfronten les persones majors d’aquest grup poblacional es relaciona amb l’escàs reconeixement de les sexualitats en la vellesa, el que incideix que no arriben a un desenvolupament integral en els seus entorns quotidians.


Iyamira Hernández Pita. Doctora en Ciències Sociològiques. Professora i Investigadora Titular d’el Departament de Sociologia de la Universitat de l’Havana.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar