Dilluns 02 octubre 2023

Dilluns 02 octubre 2023

Compartir

Crides a la UE després del Referendum d’autodeterminació de l ‘1-O

 

 

El grup de professionals i de l’acadèmia que han seguit el referèndum han presentat el seu informe sobre l’1 d’octubre . Hi pertany Mercè Barceló, Catedràtica de Dret Constitucional (UAB).

Una altra dona protagonista ha estat l’ eurodiputada i Presidenta del Grup Greens-EFA, Ska Keller amb la seva intervenció aquest 4 d’octubre al Parlament Europeu a Estrasburg.

 

 

Mercè Barceló UAB

 

La catedràtica en Dret Constitucional Mercè Barcelò. Foto: UAB.cat

 

El Grup de Professionals i de l’Acadèmia han volgut remarcar que el referèndum convocat per a l’1 d’octubre s’ha realitzat, malgrat totes les incidències i expressar llur consternació davant la desproporció en l’ús de la força per part de la policia espanyola i de la guàrdia civil, que no ha estat pròpia d’un Estat democràtic i de Dret.

Es tracta de Mercè Barceló, Catedràtica de Dret Constitucional (UAB)  i de 4 catedràtics de Dret, un notari i un advocat (Enoch Albertí, Catedràtic de Dret Constitucional (UB); Eladi Crehuet, Notari; Ignasi Faura, Advocat; Ferran Requejo, Catedràtic de Ciència Política (UPF); Josep Maria Vilajosana, Catedràtic de Filosofia del Dret (UPF), i Joan Vintró, Catedràtic de Dret Constitucional (UB)). En el seu informe fan referència als tractats i al paper de la UE.

En l’apartat “Consideracions sobre el respecte als drets fonamentals” exposen com l’actuació de la policia espanyola per donar compliment a la interlocutòria del TSJC ha impedit o dificultat l’exercici del vot, produint-se “una vulneració flagrant d’un seguit de drets reconeguts per la Constitució Espanyola, la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea, el Conveni Europeu de Drets Humans i les declaracions internacionals de drets humans”.

Destaquen la vulneració dels drets relatius a la llibertat d’expressió, a la llibertat de reunió, i a la integritat física de les persones. L’actuació, afirmen, és una vulneració dels valors de la Unió Europea, expressats en l’article 2 del Tractat de la Unió Europea que diu “La Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l’estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories.”

Al seu parer, la violació greu d’aquests valors “pot donar lloc a l’activació del procediment de protecció establert per l’article 7 del mateix Tractat per part de les institucions europees i dels estats membres”. Consideren també que davant de la gravetat dels fets de l’ 1 d’Octubre a Catalunya, les instàncies europees “no poden quedar-ne de cap manera al marge i han d’adoptar els acords i prendre les mesures necessàries per protegir els valors que fonamenten la Unió Europea”.

 

 

Ska Keller. “L‘eurodiputada ha fet de llarg el discurs més humà, més sensible amb la democràcia i més europeista

 

 

Ska Keller  Estrasburg

Ska Keller durant la seva intervenció el 4 d’ octubre al Parlament Europeu a Estrasburg

 

 

Una altra dona protagonista ha estat l’ eurodiputada i Presidenta del Grup Greens-EFA, Ska Keller amb la seva intervenció aquest 4 d’octubre al Parlament Europeu a Estrasburg aquest 4 d’octubre i que segons paraules de l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé Ferrando: “l’eurodiputada ha fet de llarg el discurs més humà, més sensible amb la democràcia i més europeista”.

Per altra banda aquest 4 d’octubre de 2017 a Estrasburg, diverses han estat les eurodiputades i els eurodiputats de Catalunya i d’altres països d’Europa que han reclamat a les institucions europees que no es quedin al marge del que està succeint a Catalunya.

A destacar les intervencions en el debat sobre Catalunya al Ple del Parlament Europeu del grup Greens-EFA que ha condemnat fermament la violència de la policia espanyola i ha demanat a la Comissió Europea que intervingui.

Així, Philippe Lamberts, president del Grup Greens-EFA ha declarat que: “El que es juga actualment a Catalunya no és només un assumpte espanyol: toca la Unió Europea en els seus fonaments”. I ha reclamat la intervenció del senyor Juncker i el senyor Tusk.

Ha explicitat que la Unió Europea es basa en la convivència, el diàleg, la negociació i el compromís i mai en la violència. “El nostre lema és la unitat en la diversitat. Una diversitat que triem per veure com un actiu més que no pas com una discapacitat”, s’ha expressat. Per a Lamberts, la crisi constitucional i política a Espanya “Si es tracta d’una qüestió interna, és una de la Unió Europea”.

Ska Keller ha fet una intervenció contundent i sentida: “Instem a la Comissió a promoure el diàleg i la mediació. Podria ser una mediació honesta, acceptada pels governs espanyol i català, per resoldre les seves diferències i trobar una solució comuna. Seria un error que la Comissió continuï ignorant la situació a Catalunya. El seu deure com a guardiana dels tractats és involucrar-se i ajudar a resoldre el conflicte”.
Ha afirmat que és important evitar donar la impressió que hi ha normes duals a la Unió Europea: ” El que va passar el diumenge a Catalunya va ser inacceptable. Hem presenciat una violència tan desproporcionada que no hi ha cap justificació. I això, sigui quin sigui el punt de vista sobre la independència de Catalunya o la legalitat del referèndum”.

D’acord a la seva anàlisi, Mariano Rajoy és el responsable d’aquesta escalada ja que “va alimentar el conflicte però va fallar la seva estratègia. Va rebutjar qualsevol diàleg”.

Finalment, recordà l’eurodiputada a la cambra: “El dret a l’autodeterminació està fermament ancorat en el dret internacional. El govern espanyol i el govern català han d’assumir les seves responsabilitats i trobar una solució comuna per garantir que aquest dret es respecti de manera pacífica i democràtica.”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

unnamed

Catalunya: referent internacional en coordinació interinstitucional contra els delictes d’odi i discriminació / La Independent / Notícies gènere

La Direcció General d’Igualtat acollí una jornada sobre polítiques públiques en matèria de delictes d’odi...

Mercè Civit: No només des del Parlament podrem aturar aquesta important pèrdua de drets

Poc després de la sortida al carrer de La Independent, ja vàrem demanar respostes a aquesta...

Estat Español: 7N pel dret, justicia i llibertat / La Independent / Notícies / Gènere

  El pròxim quatre de juliol, tindrà lloc a Madrid, una trobada convocada per totes...