Dijous 28 setembre 2023

Dijous 28 setembre 2023

Compartir

Cinquanta anys de la mort de Balbina Pi i Sanllehy, feminista i anarcosindicalista

Foto: Rojo y Negro

Aquest any 2023, es commemoren els cinquanta anys de la mort de Balbina Pi i Sanllehy (Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat 1896 – Perpinyà 1973).

Balbina Pi va ser una treballadora tèxtil, anarcosindicalista i feminista. Va tenir tres fills, havent de combinar la cura de les criatures amb la seva implicació activa al sindicalisme, amb un compromís actiu per aconseguir canviar les precàries condicions de vida de la classe obrera.

Balbina Pi, tenia clar que a través de la cultura es realitzarien transformacions socials, per la qual cosa col·laborà amb altres dones per crear alternatives a la societat en què vivien. L’activisme i els seus escrits van ser molt importants pels objectius que es van posar.

Des de l’Institut Català de Dones i Departament d’Igualtat i Feminismes s’impulsa la divulgació de la trajectòria de Balbina Pi i Sanllehy amb actes de reconeixement de la seva figura, així com de la seva obra.

Durant tot l’any es desenvoluparan diferents eixos. Els més importants que ella mateixa va desenvolupar al llarg de la seva vida. Va ser treballadora tèxtil, anarcosindicalista i feminista.

L’acte de presentació serà presidit Merixell Benedi Altes, presidenta de l’ICD. També formaran part de la presentació Isabel Segura Soriano, que és la comissària de l’Any de Balbina Pi i Sallent, i en representació del col·lectiu de Dones Llibertaries Roser Pineda Casademont.

També hi ha una exposició itinerant, amb data d’inauguració el 27 de juny de 2023 a les 17 hores a l’Auditori de l’Institut Catala de les Dones. D´aquesta exposició itinerant en sorgirà un catàleg divulgatiu des de l´ICD que comprendrà textos, fotografies i il·lustracions de Roser Pineda. Sera dissenyada per Emma Termes.

Balbina Pi, “Durant la II República és posicionà a favor de les tesis insurreccionalistes, defensades per la Federació Anarquista Ibèria (FAI) però, el 1936, per divergències amb alguns sectors anarquistes formà el grup l’Agrupació Feminista Anticlerical.

“El teatre va ser una altra gran pasió, com a eina per a l´elevació cultural. A partir del 1931 actuà de manera sistemàtica en agrupacions de gran prestigi. El 1933, Balbina Pi y la seva fille, la cantant Teresa Rebull actuaren plegats a l’obra la Xacolatereta, i a l’exili,col·laborà a nombrosos festivals organitzats per S.I.A. i la CNT.”

“Els darrers anys de la Guerra Civil i els primers de la dictadura, els passà a Palafolls amb dos fills i la seva germana. Subsistiren fent feines i treballant la terra. Passava la nit al camp, per evitar les visites no desitjades ja que la buscaven viva o morta. Van passar alguns anys abans no va poder travessar la frontera i trobar-se amb la seva filla a França. Va morir a Perpinyà, el 1973.”

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

AEDH: Le gouvernement espagnol retire son projet de loi restreignant le droit à l’avortement

Les manifestations citoyennes pour les droits des femmes ont réussi : Le gouvernement espagnol retire...

Múriel Casals entrevistada en el cicle “Veu de dona” de l’ICD

L’economista i presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, serà entrevistada per la periodista Rita Marzoa en...

Cassandra ha de ser escoltada

Richard Eleman (@eurecat) Tot això emergeix d’una llarga conversa amb Richard Elelman, el polifacètic Head of...