Diumenge 21 abril 2024

Diumenge 21 abril 2024

Compartir

CENTREAMÈRICA: Calala i Dia dels defensors i defensores dels Drets Humans

A partir del 29 de novembre, cara al Dia dels defensors i defensores dels Drets Humans (10 de desembre), i en el marc de la Campanya internacional 16 dies de Activisme contra la Violència de Gènere, Calala-Fondo de Mujeres dona suport a les organitzacions de defensores de Drets Humans (DDHH) a la regió de Centreamèrica, agrupades a la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos, per aturar la persecució i la violència que afronten per la seva condició de gènere.

Llegiu Declaració Calala: En defensa dels drets humans de les dones i de les dones que els defensen

Llegiu el Pronunciamiento 25-Nov-2012. Iniciativa Mesoamericana de Defensoras DDHH

 

Actuar contra la persecució patriarcal de les defensores de drets humans

La Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos produeix investigacions amb enfocament de gènere, perquè, com elles mateixes expliquen, “la majoria d’informes sobre la situació de les i els defensors de DDHH no tenen aquest enfocament i invisibilitzen les condicions de risc específiques que afronten les defensores. A més, parteixen d’una definició del rol i identitat dels defensors i defensores de DDHH que exclou moltes dones que defensen activament els DDHH: llevadores, familiars de preses i presos polítics o persones desaparegudes o que brinden assistència a dones maltractades”. És per això que la Iniciativa ha iniciat un procés de registre de dades a nivell regional des d’una perspectiva de gènere que recuperi la major quantitat d’informació possible sobre la situació de violència que enfronten les defensores mesoamericanes. Els resultats del primer any d’implementació d’aquest sistema de registre es reflectiran en l’actualització 2012 del diagnòstic sobre la situació de defensores a la regió.


Informació actualitzada i video a continuació


Informació actualitzada sobre la situació de les defensores de DDHH

•       La regió mesoamericana s’ha convertit en una de les més violentes, insegures, conservadores i desiguals del continent americà. Les violacions de drets humans i la impunitat afecten quotidianament a la població i en particular a les dones. 24 defensores de Drets Humans van ser assassinades a Amèrica Central entre 2010 i 2011[1].

•       Segons la Relatora Especial de l’ONU sobre la Situació dels defensors i defensores de Drets Humans, les primeres pateixen una persecució específica per qüestionar unes normes socioculturals, tradicions, percepcions i estereotips sobre la feminitat, l’orientació sexual i el paper i la condició de les dones en la societat[2].

•       Entre desembre de 2010 i novembre de 2012, almenys tretze defensores de drets humans van ser assassinades a Mèxic, la majoria d’elles provinents dels estats de Chihuahua i Guerrero, dos dels quatre estats on es registren majors atacs contra defensores i defensors[3].

•       A Hondures la Red Nacional de Defensoras ha documentat 7 assassinats de defensores de Drets Humans i 27 casos d’agressió en els últims dos anys i milers han enfrontat agressions sexuals, cops i detencions arbitràries per part de forces de seguretat de l’estat[4].

•       A Guatemala van ser assassinades 3 defensores entre 2010 i 2011. La Unidad de Defensores y Defensoras de DDHH de Guatemala (UDEFEGUA) ha registrat 56 casos denunciats d’atacs contra defensores a Guatemala durant 2011[5]. La violència contra les defensores de drets humans va augmentar de 9 casos el 2000 a 154 el 2010[6]

•       El passat octubre, Calala-Fons de Dones va secundar dues accions internacionals de solidaritat amb Hondures i Guatemala: el 11 d’octubre, dia d’acció global “Per Hondures, la meva solidaritat” va signar una carta conjunta adreçada al Consolat hondureny a Barcelona contra la persecució a defensores de drets humans, el 23 d’octubre, va dinamitzar a les xarxes socials l’acció en solidaritat amb la lluita del poble de Totonicapán i contra la repressió de l’Exèrcit, que el 4 d’octubre va matar set persones.

 

[1] Por el reconocimiento, protección y autocuidado de las defensoras de derechos humanos. Violencia contra las Defensoras de Derechos Humanos en Centroamérica. Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH, 2012.

[2] Diagnóstico sobre Violencia contra Defensoras de Derechos Humanos en Mesoamérica, Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH, 2010.

[3] Por el reconocimiento, protección y autocuidado de las defensoras de derechos humanos. Violencia contra las Defensoras de Derechos Humanos en Centroamérica. Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH, 2012

[4] Ídem.

[5] Ídem.

[6] Diagnóstico sobre Violencia contra Defensoras de Derechos Humanos en Mesoamérica, Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de DDHH, 2010.


Visoneu la Intervenció de Marusia López Cruz de JASS (Asociadas por lo Justo), entitat membre de la Iniciativa, durant la Sessió del Consell de DDHH de Nacions Unides, en la que descriu la situació de violència contra les defensores de DDHH i reclama mesures de protecció eficaç que responguin a les necessitats de les dones.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

Parole, parole, parole …

  OPINIÓ Ahir va ser un dia una mica estrany. I quan dic estrany no...

Barcelona: Mor la lluitadora antifranquista Maria Salvo als 100 anys / La Independent / Notícies Gènere

  Maria Salvo, ha tingut una vida marcada pel seu compromís polític, havent lluitat de...

Informe – Llibre recomanat: Informe del Ministerio de Cultura ” Mujeres y cultura: políticas de igualdad”

Informe i llibre elaborat per Clásicas y Modernas ( associació per a la igualtat de gènere...