Divendres 22 setembre 2023

Divendres 22 setembre 2023

Catalunya: Prou pressions i agressions als i a les professionals de la informació! / La Independent / Notícies Gènere

 

El document és una mostra més del col·lectiu periodístic per exigir respecte i llibertat a la feina de totes i tots els professionals que treballen als mitjans de comunicació.

 

Signants del manifest 4 desembre, 2017. Autor: Ignasi Renom

 

Contra les agressions als treballadors dels mitjans de comunicació, respecte i protecció.

La professió periodística ha patit darrerament episodis de coaccions i agressions verbals i físiques que han estat denunciades àmpliament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya -i pel sector de la professió- com a intolerables en qualsevol de les circumstàncies.

Tot i que el periodisme no s’exerceix permanentment a Catalunya sota un clima d’amenaça i persecució, aquestes intromissions, per poques que se’n produeixin, mereixen una condemna rotunda per part del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i pel col·lectiu que formem part d’aquesta professió.

Els drets a la llibertat d’expressió i d’informació estan protegits pel nostre ordenament jurídic com a pilars d’una societat lliure i democràtica i és per això que com a professionals fem aquesta crida:

1. A tota la ciutadania a respectar la feina dels professionals de la informació. La independència periodística no pot estar amenaçada per cap coacció ni agressió.

2. Als professionals i als mitjans de comunicació a exercir l’ofici amb la responsabilitat pròpia d’un moment com el que es viu, sempre sota les directrius del Codi Deontològic.

3. A les autoritats públiques a garantir i assegurar la protecció dels professionals que exerceixen el periodisme.

Qualsevol coacció, agressió o desprotecció dels professionals dels mitjans ens debilita i no contribueix a garantir els drets a la informació que la nostra societat reivindica.

 

Contra les pressions als periodistes, més respecte i cap ingerència

Els professionals del periodisme rebutgem, i considerem del tot inadmissible, que ningú es prengui la llibertat de decidir com hem de fer la nostra feina, i menys que ens marquin les pautes de com s’ha d’informar. Per aquesta raó, com a professionals del periodisme, fem la següent crida:

1. Exigim exercir i preservar un periodisme lliure d’ingerències polítiques, judicials o policials, que atemptin contra la llibertat d’expressió i informació.

2. Demanem respecte per la feina que fem els periodistes, tant dels mitjans públics com privats. No podem estar subjectes a directrius ni amenaces de cap mena que limitin la llibertat d’informació.

3. Reclamem a les autoritats públiques que garanteixin els drets a la llibertat d’expressió i d’informació i que permetin als periodistes exercir amb aquesta llibertat el periodisme.

El Dret a la informació de la ciutadania és un pilar bàsic per a la democràcia i la nostra és una feina de servei essencial. Només una informació professional i responsable, compromesa amb al Codi Deontològic, i lliure d’agressions i pressions, serà la garantia d’independència i pluralitat.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Galindo: “Posem el focus als victimadors, no a la víctima”

Tot i les amenaces, víctimes i els seus familiars, juntament amb activistes, van mostrar fotos...

Barcelona: El poble gitano, un holocaust oblidat / La Independent / Notícies Gènere

  L’associació de dones Veus Gitanes / Romane Glasura, conjuntament amb el Museu d’Història de...

Com es pot viure amb la fibromiàlgia

El diumenge 12 de maig és el dia mundial contra la Fibromiàlgia i voldría mostrar...