Dissabte 20 juliol 2024

Dissabte 20 juliol 2024

Compartir

Catalunya – Mèxic: Ofrena a Barcelona per Lilia Alejandra García Andrade / La Independent / Notícia gènere

En el marc de les activitats mexicanes celebrades a Barcelona pel “Dia dels morts”, s’ha fet una ofrena en un altar dedicat a Lilia Alejandra García Andrade, jove assassinada fa quinze anys a Ciudad Juárez, tot recordant el clam de justicia.

 

 

 

L’ofrena es va realitzar el passat 29 d’octubre a la sala d’exposicions del centre cultural “La Bibliomusicineteca” que cada any celebra fins el 2 de novembre l’exhibició d’un altar adornat en les costums mexicanes: fotografies de les persones a les que es recorden i se’ls dediquen les flors, menjar i begudes, vetlladores, encens, calaveres de sucre i un tapet de serradures que es col•loca a l’inici de l’altar.

 

 

 

Ofrenda  Alejandra Andrade 1       Ofrenda Alajandra Garcia Andrade 2

 

 

 

Aquest any “La Bibliomusicineteca” recordar a Lilia Alejandra García Andrade, jove que va desaparèixer el 14 de febrer de l’any 2001. El seu cos va ser trobat una setmana després (el 21 de febrer del mateix any) en un terreny erm. D’acord a la investigació, pel que sembla va ser assassinada 24 hores abans que es trobés el seu cos, el qual presentava empremtes de tortura sexual.

La jove tenia 17 anys quan va ser assassinada, era empleada d’una maquiladora de ciutat Juárez i mare dels avui adolescents Jade (17 anys) i Kaleb (16 anys) que, a quinze anys dels fets, reclamen justícia per la seva mare.

Aquest reclam de justícia l’ha encapçalat Norma Esther Andrade, mare d’Alejandra, que no ha parat de denunciar el cas de la seva filla i la d’altres dones víctimes de feminicidi a Mèxic. Per aquesta tasca de denúncia, ha estat víctima de dos atemptats i continua estant en risc, ja que ha dit públicament els noms dels assassins de la seva filla, un d’ells, fill d’un ex-funcionari de la pròpia fiscalia de l’Àrea de desaparegudes de la Procuradoria de Justícia de Juárez i que entre els anys de 1994 i 2005, hauria assassinat a cinc joves.

Davant la impunitat que preval a Mèxic en casos com el d’Alejandra García Andrade, l’expedient va ser impulsat i ha aconseguit arribar a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) i s’espera que la investigació es derivi a la Cort Interamericana amb seu a Costa Rica, que és la màxima instància per recomanar a les autoritats mexicanes que compleixin la seva tasca i que hi hagi càstig jurídic per als culpables.

 

 

Ofrenda Alajandra Garcia Andrade 3

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Es modifica la Llei de la Policia per garantir la igualtat efectiva d’homes i dones a Mossos d’Esquadra / La Independent / Notícies gènere

En la resolució dels empats de puntuació en l’ordre de classificació dels i de les...

Barcelona: Mor Carme Balcells. “Sóc un diamant en brut, un lectora pedestre, una analfabeta” / La Independent / Notícies gènere

Carme Balcells, que ha mort a Barcelona aquest 21 de setembre de 2015, va ser...

Menopausa, una segona primavera

Ana Maria Vargas, psicòloga, fundadora i directora del IPHE –Instituto Pranic Healing Europa-. La...