Dimarts 23 juliol 2024

Dimarts 23 juliol 2024

Compartir

Carmen Mur a “Dona i Lideratge”

“He agafat les oportunitats al vol i he tingut la sort de tenir una estupenda família, una estupenda empresa i molt bons clients”

ESADE Alumni porta organitzant les sessions “Dona i Lideratge” des de fa tres anys en col·laboració amb el Banc de Sabadell, i en aquesta 9 ª sessió la convidada ha estat la senyora Carmen Mur, presidenta executiva i consellera delegada de ManpowerGroup Espanya.


La senyora Mur fou presentada per Contxa Oliu, directora de Col · lectius, Banca Associada i Xarxa d’Agents de Banc Sabadell, i per Xavier Sánchez, director d’ESADE Alumni.

Carmen Mur (28 de juliol de 1947), és consellera delegada de ManpowerGroup a Espanya des de 1988. A principis de 2009, va ser nomenada presidenta executiva de la companyia. És diplomada en Administració i Direcció d’ Empreses i en Màrqueting de Serveis per ESADE, i ha cursat programes de lideratge executiu a INSEAD.

Empresària pionera a Espanya en recursos humans, ha estat guardonada per la seva trajectòria amb diversos premis nacionals i internacionals i, per circumstàncies personals, el que més il·lusió li ha fet és el Premi Francesc Macià.

Durant la sessió, Mur feu un repàs a la seva carrera des que va començar a treballar als 16 anys com administrativa, després com a ajudant del director de comptabilitat d’una empresa farmacèutica, més tard quan estava estudiant Secretariat Internacional, li van oferir el lloc de secretaria del centre on una de les seves tasques era posar en contacte empreses que ho sol · licitaven amb alumnes del centre que havien acabat els
seus estudis. D’aquesta manera va néixer la idea de cobrar un preu simbòlic per aquest servei i, el 1977, va muntar la seva primera empresa, Bacosa, on a més de la selecció de personal col · laborava amb les empreses clients en puntes de treball. Es pot dir que va ser la primera empresa a Espanya que gestionava la demanda d’ocupació de les empreses amb la demanda de treball de les persones.

El 1981, va crear una altra societat, Teacher ‘s Group, per ampliar les prestacions que s’oferien en Bacosa. El 1983, una amiga seva que residia a Brussel · les li va organitzar una cita amb el president de Manpower a Bèlgica. En l’entrevista l’executiu li va donar tota mena d’informació sobre l’empresa que dirigia i li va proposar
que anés a París l’endemà per entrevistar-se amb l’executiva de Manpower a París que comptava amb tota la confiança dels dirigents de la companyia als Estats Units.

Mur-2

 

A l’entrevista que va sostenir a París, molt diferent de la de Brussel · les, l’executiva va estar molt reservada. No li va donar informació, sinó que, li va preguntar molt sobre la situació a Espanya (en aquells moments no hi havia  legislació per aquest tipus d’empreses) per poder “desembarcar” en aquest país. Van dinar juntes i, finalment la directiva de Manpower a París li va oferir la representació a Espanya. Mur, no s’ho cregué massa,
va pensar que era un compliment i  ja de retorn, al cap de pocs dies va rebre una carta dels EUA anunciant que un representant de la companyia arribaria els propers dies, però no va aparèixer ningú. Uns mesos després va rebre una altra carta anunciant-li que vindrien per entrevistar-se amb ella i amb altres dues empreses que els
interessaven ja que volien establir-se a Espanya. Durant dos anys hi va haver converses i finalment es van decidir per ella.

El 1988 Manpower, una de les més grans companyies de recursos humans en el món, li va comprar el 20% de Teacher ‘s Group, sent nomenada consellera delegada de Manpower a Espanya. Aquest mateix any va realitzar un curs de Direcció d’Empreses a ESADE. El 1994 es van regular a l’Estat espanyol les empreses de recursos humans i es van instal · lar tot tipus d’elles, moltes de les quals només van pensar en enriquir-se oferint pèssims serveis. Això va provocar que les empreses de treball temporal adquirissin molt mala fama. El 1996 es va obligar a aquestes empreses a una equiparació salarial i una indemnització major al seu personal empleat de la que haguessin tingut si haguessin estat contractats directament per la “empresa client”.

Aquest mateix any (1996) Manpower li va comprar el 80% restant continuant ella al capdavant de la direcció. Fins l’any 2007 tenien 26 oficines a Espanya, i durant dos anys en van arribar a tenir més de 180. Actualment en tenen més de 130 repartides per tot el territori de l’estat espanyol amb més de 650 persones en plantilla.

Ella afirma: “he agafat les oportunitats al vol i he tingut la sort de tenir una estupenda família, una estupenda empresa i molt bons clients “.

Mur-1Respecte a la situació de crisi en què estem immersos digué que “Cal adaptar-se, ser més polivalents, una mateixa persona ha de poder treballar en diferents tipus de treball. També cal tenir disposició a moures geogràficament “. “Les empreses especialitzades en recursos humans – va dir- vam detectar abans que ningú que arribava una crisi econòmica i segurament també serem les primeres a detectar l’inici de la recuperació. Actualment, no hi ha cap indici que permeti aventurar que la fi de la crisi s’aproxima”.

Pel que fa al “sostre de vidre” que moltes dones diuen trobar-se a moltes empreses, l’opinió de Carmen Mur és que aquest “sostre” moltes vegades el posen les mateixes dones. HVa recordar que “voler és poder”, i va recomanar que “no ens cansem de treballar”.

“Estic segura que, tard o d’hora, ens en sortirem, però aquest país ha de tornar a posar-se en marxa per recuperar la confiança “.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fons documentals de Lidia Falcón O’Neill sobre el moviment feminista

Al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i presidit pel Conseller Ferran...

Artemisia Gentileschi, gènia i figures

OPINIÓ Com que tots els camins duen a Roma, per què no encaminar-s’hi i...

Periodista y escritora

Les feministes i la ultradreta

OPINIÓ Dones feministes que hem estat a l’esquerra des de fa més de 30 anys...