Dissabte 20 abril 2024

Dissabte 20 abril 2024

Compartir

Campanya per commemorar la memòria de 10 dones bahá’is assassinades per lluitar per la igualtat a l’Iran

La comunitat Bahá’i de Catalunya commemorarà la memòria de 10 dones, la majoria d’elles joves que la teocràcia iraniana va penjar a la plaça principal de Shiraz, a la República islàmica de l’Iran, fa quaranta anys. Aquestes dones  no van voler renegar de la seva Fe bahá’i.  Aquest acte* s’afegeix a una campanya mundial en el seu honor i en suport a la igualtat de gènere a l’Iran.

Amb aquesta commemoració els noms de Mona, Roya, Simin, Shirin, Aktar, Mahshid, Zarrin, Tahereh, Nosrat i Ezzat tornaran a sonar alt i fort aquest mes de juny a tot el món, amb actes que es faran a Catalunya, Madrid i Londres, entre d’altres llocs. El règim de la República Islàmica les va penjar aleshores obligant-les a presenciar a cadascuna la mort de la següent. Hi havia una mare i la seva filla de 17 anys.

A Madrid l’acte es farà el pròxim dimarts, dia 13-6, i serà una conversa entre  l’economista internacional  i autor del llibre “Equality for women, prosperity for all” amb Rosa Meneses, redactora especialitzada en Orient Mitjà a “El Mundo” i Rosa Rabbani, doctora en psicologia social i teràpia familiar. És Premi Equitat-Diferència entre homes i dones de l’Institut Català de les Dones.

Ryma Sheermohammadi, activista bahá’i i traductora de formació i professió @Ryma

També el dia 21 de juny hi haurà un acte internacional a Londres en el que participaran Nacions Unides, organitzacions internacionals de la Societat Civil i defensors de DD-HH.  També hi haurà actes a Austràlia, Alemanya, Estats Units i Suècia.

“Perquè tothom ho sàpiga. La història d’aquelles dones que la teocràcia iraniana va penjar a la plaça pública fa quaranta anys han esdevingut un símbol per la societat iraniana i especialment pels joves” , ha dit a La Independent, Ryma Sheermohammadi, activista social per la igualtat i els drets humans que practica la Fe bahá’i i és traductora de formació i professió.

La Ryma analitza els fets i posa de relleu que la societat iraniana en aquells moments no va reaccionar. “En canvi, continua, quaranta anys després la consciencia social del país ha canviat molt. A Iran una ran majoria vol un canvi social per viure en llibertat”.

La mort en mans de la policia de la jove kurda, Masha Amini va produir una resposta social contra la injustícia molt gran. Les autoritats iranianes sempre desprestigien en declaracions al moviment Bahá’i.

Les autoritats continuen intentant desprestigiar a aquest moviment religiós.

La Fe bahá’i és una religió independent de l’Islam. Va néixer a l’antiga Pèrsia l’any 1844  i rep una repressió extrema per part de la teocràcia iraniana; les joves bahá’ís no poden anar a la universitat,  no poden treballar al sector públic, els confisquen les seves propietats i tenen molts problemes per emprendre econòmicament a l’interior de la República Islàmica de l’Iran, entre altres discriminacions. Però volen continuar vivint sense rancúnia i sense renunciar a la seva fe que és més forta que mai.

  • Serà  el pròxim diumenge 18 de juny al Centre Bahá’í a Catalunya, al carrer Galileu, 336, entresol exterior, de Barcelona, un acte devocional i amb oracions.  A les 7 de la tarda i és obert a tothom.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

15M. La indignación sale a las calles

De casi cinco millones de parados en España, en muchos lugares el 50 por ciento...

Acords de Pau a El Salvador. Les dones també construeixen la història.

connuestraamerica.blogspot.com “Creo que las mujeres fuimos capaces de trascender, de pasar de la cocina o...

La desigualtat olímpica

El creador dels Jocs Olímpics Moderns, Pierre de Coubertain, va defensar fins a la seva...