Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

C1D en el dia de la Prova del VIH/sida

Comunicat amb motiu del Dia de la Prova del VIH/sida, 20 d’octubre de 2011

Les entitats que formem part del Comitè Primer de Desembre volem expressar el nostre compromís unànime en la defensa de la salut pública com a bé comú, així com recordar l’ extensa implicació i recorregut que hem desenvolupat en aquests 30 anys de lluita contra l’ estigma i la discriminació de les persones que viuen amb VIH/ sida.

La detecció i el diagnòstic precoç són uns dels pilars bàsics en la lluita contra la malaltia , encara que no els únics. En l’ actualitat, el diagnòstic precoç és encara un repte i també una oportunitat, ja que obre la porta a oferir el tractament antiretroviral en etapes primerenques de la infecció. Alhora, i el que no és menys important, proporciona un espai per incorporar i/o afegir diferents estratègies de prevenció o de reducció de danys i així disminuir l’ impacte personal i poblacional de la infecció o de la malaltia.

Des del Comitè Primer de Desembre, reivindiquem l’expertesa i la continuïtat del treball de les entitats que oferim la prova a persones de col·lectius amb contextos d’alta vulnerabilitat (social, econòmica, personal…) i per tant millorem l’accessibilitat a la prova a través de centres i serveis específics, ja sigui en intervencions entre iguals, o en programes d’apropament de forma gratuïta i anònima. També volem destacar l’èxit de la introducció de la prova ràpida l’any 2006, i com això ha incrementat el nombre de proves realitzades en els darrers anys, ja que és una prova ben acceptada per la població, tant per la rapidesa en l’obtenció del resultat com la facilitat de la prova mateixa , donat que és indolora.

Un altre aspecte que considerem clau i lligat a la prova del VIH, és el treball en xarxa i de coordinació de tots els agents implicats. La nostra fita no ha de ser només obtindre un resultat sinó poder atendre les necessitats que se’n derivin , ja siguin tractaments mèdics, seguiments i assessorament sobre practiques de risc o altres mesures encaminades al manteniment i/o millora de l’estat de salut de les persones.

La prova ràpida i gratuïta de detecció del VIH a les oficines de farmàcia va introduir-se l’any 2009 i fins ara s’ha destacat com un recurs de proximitat, que fomenta l’accessibilitat d’aquelles persones que no volen, no poden o tenen poc contacte amb la xarxa sanitària, i que és complementari a totes les altres accions.   El fet de posar un preu a les proves posa pals a les rodes a l’eficàcia d’aquesta acció i, per tant, dificulta l’accés de persones que poden estar en situació de mes risc enfront el VIH i amb menys recursos econòmics.

Per acabar, el Comitè vol insistir en diversos aspectes per millorar l’eficàcia i l’abast de la realització de la prova: és important que sempre vagi acompanyada de consell assistit pre-post (abans i després); que sigui fàcil accedir-hi; que es pugui fer seguiment i potenciar les habilitats de les persones enfront de les pràctiques de risc. També és cabdal el treball en reducció de dany, la formació i experiència dels equips i seguir accedint a poblacions més vulnerables enfront el VIH i escàs contacte amb la xarxa pública de salut. Cal també seguir desenvolupant polítiques i accions contra l’estigma vers les persones seropositives; hi ha un ampli segment de la població que no es fa la prova per despreocupació, desinterès, desmotivats per la por però també pels perjudicis, ja que no volen entrar a formar part d’un col·lectiu que consideren “marginal”.

Per últim, recordar que aquest any a Barcelona és l’Associació Catalana Antisida de Catalunya la que organitza les activitats de difusió e informació pel dia de la prova, i que compta amb la participació de diferents entitats en l’estand ubicat en la Plaça Catalunya cantonada Portal de l’Àngel.

Entitats membres del Comitè 1r de Desembre que realitzen la prova i població focus dels seus serveis:

1-ACASC, POBLACIO GENERAL MAJOR D’EDAT
2- ABD, JOVES,PERSONES INMIGRADES,PERSONES PRIVADES LLIBERTAT PERSONES VIH-SIDA
3-ACTUA VALLÉS, PERSONES VIH/SIDA,TRABALLADORES SEXE,POBLACIÓ GENERAL
4-AMBIT PREVENCIÓ, TREBALLADORES SEXE,UDUP
5-ASSOCIACIO PLANIF.FAMILIAR, DONES,JOVES,PROFESIONAL SANITARI
6-GAIS POSITIUS, HOMES SEXE AMB HOMES,LGTB
7-FUNDACIO ACOLLIDA I ESPERANÇA, PERSONES INMIGRADES,PERSONES VIH/SIDA,UDV
8-STOP SIDA, HOMES SEXE HOME,LGTB,TREBALLADORES SEXE,TRANSGÈNERES/TRANSEXUALS . 

Per a més informació: Joana Garcia Grenzner, técnica de comunicació 676 45 68 09.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fabiola Llanos

Fabiola Llanos

Ecofeminista. Periodista i comunicadora social xilena / catalana. Especialitzada en imatge, arts gràfiques, producció audiovisual, neurolingüística i drets de les dones. Vaig parir La Periòdica. Co fundadora de La Independent.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones no hem provocat aquesta crisi

L’actual crisi social, econòmica i, com s’està demostrant, bàsicament financera ens ha posat les dones...

Dia internacional per la despenalització de l’avortament

    Ni mortes, ni preses, ni clandestines. Ens volem vives i lliures!Un any més,...

Cultura de l’odi: repercussions i formes per afrontar-la

  A cause de les preocupacions,  en aquests moments, sobre l’augment de les violències i...