Diumenge 21 juliol 2024

Diumenge 21 juliol 2024

Compartir

Buenos Aires ja té paritat

 

 

La Cambra de Diputats de Buenos Aires ha sancionat la Ley de Paridad de Género, que modifica la Llei Electoral per a establir una quota femenína del 50 per cent en els càrrecs electius de cossos col·legiats a la província de Buenos Aires.

La iniciativa va ser presentada originalment pel Frente Renovador, però fou conformada a partir de diverses propostes tant del Sergio Massa com de Cambiemos, el Frente para  la Victória i el peronisme.

La Llei va modificar l’article 32 de la Llei Electoral, que estableix que les “llistes de candidats hauran de respectar per als càrrecs de cossos col·legiats en totes les categories una equivalència de 50 per cent del sexe femení i un altre 50 per cent del sexe masculí”.

En el text va quedar establert que “aquest percentatge serà aplicable a la totalitat de la llista, la qual haurà de complir amb el mecanisme d’alternança i seqüencialitat entre sexes per binomis (dona-home o home-dona). Quan es tracti de nòmines o òrgans imparells la diferència entre el total d’homes i dones no pot ser superior a un “.

També determina que el gènere del candidat estarà determinat pel seu Document Nacional d’Identitat (DNI), “independentment del seu sexe biològic”.

 

 

 

 

Festa al recinte

Gran quantitat de dones de diferents partits polítics i organitzacions van omplir les llotges del recinte de la Cambra de Diputats. En aquest escenari, el president de la Comisión de Reforma Política, Pablo Garate (Frente Renovador), va dir que “ja vam aconseguir posar la fi de les reeleccions indefinides a la província; ara tractem la paritat, un dels pilars de la reforma política”.

“Quan es produeixen canvis estructurals com aquest, sempre hi ha resistències. Però vam aconseguir vèncer-les. També tenim l’orgull com a força política que el nostre lider, Sergio Massa, va entendre que calia donar el salt i encarar la transformació de la política”, va  precisar i destacar que” Malena Galmarini va empènyer fortament aquest projecte “.

Va afirmar que “les desigualtats no desapareixeran amb aquesta llei, però sens dubte avui estem donant la puntada de peu inicial per revertir les desigualtats que pateixen moltes persones a la província de Buenos Aires” i va afegir que “vam fer una llei realment transformadora”.

La diputada Sandra Paris (Cambiemos) afirmà que “avui estem realitzant aquest canvi al nostre país i a la nostra província; exigim una democràcia de qualitat i per a això hem de treballar per la paritat de sexe, entenent que hi ha persones que van triar fer un canvi d’identitat i també estan integrades en aquesta decisió política que avui estem prenent “.

“La província té el desafiament d’aconseguir canvis per establir igualtat d’accés als càrrecs legislatius i executius. La participació política de les dones és una eina que provoca bones pràctiques i genera efectes positius. Hem de garantir la igualtat de gènere mitjançant eines legals que permetin assolir aquests fins “, opinà.

Lucía Portos (FpV) va destacar que “aquesta llei amplia drets” i va recordar que anys enrere durant una reunió amb companys de militància de la Primera secció electoral, algú li va dir: “vós callate perquè ‘sos quota’. Jo sóc quota i si algú pensa que no tinc la capacitat per estar aquí asseguda, que m’ho digui. Jo tinc capacitat per estar aquí asseguda, un títol d’advocada i compromís militant per fer les millors lleis “.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: XIII Fòrum Contra la violència de gènere / La Independent / Notícies Gènere

Per celebrar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones que es...

Entrevista a Clàudia Serrahima, autora de No sabem res del campo

Una recerca sobre el món rural que agafa forma teatral a la Sala Beckett

...

L’ Informe ” Brasil: Gènere i Educació” mostra desigualtats de gènere i entre dones

Aquest estudi forma part d’una campanya desenvolupada en 14 països d’Amèrica Llatina i el Carib:...