Divendres 19 abril 2024

Divendres 19 abril 2024

Compartir

Brussel·les: Clam per exigir a les autoritats europees la unificació de dades

Teresa Carreras, coordinadora del capítol de GAMAG EUROPA (GE), va lliurar a Carlien Scheele, directora de l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE), la Declaració que demana a les institucions europees la unificació de dades sobre la violència de gènere que es va aprovar al XXIV Congés d’AMMPE, a Roma.

  Carlien Scheele, Directora EIGE i Teresa Carreras, coordinadora GE

La Directora d’EIGE (per les seves sigles en anglès) va respondre a la demanda de GE i d’AMMPE – Associació Mundial de Dones Periodistes i Escriptores- que aquesta és una de les grans preocupacions de la UE i que hi estaven treballant. La Comissió Europea ho està fent, va declarar Scheele, no només en relació a la violència de gènere, però principalment en aquest àmbit i en diversos sectors, per aplicar les polítiques europees més adequades. El lliurament es va fer en el marc del Primer Fòrum d’EIGE, celebrat a Brussel·les.

Carlien.curt

El primer Fòrum sobre Igualtat de Gènere identifica i supera els obstacles al camí cap a una Unió Europea amb igualtat de gènere. Proporciona una plataforma per compartir evidència i experiència relacionada amb qüestions d’igualtat de gènere amb els que prenen les decisions polítiques a alt nivell professionals i la societat civil.

Índex d’Igualtat de Gènere 2022

En aquest Índex que es publica des de l’any 2010, uns anys després del naixement d’EIGE, l’Estat Espanyol ocupa el sisè lloc amb sis punts per sobre la mitjana europea. Obté un 74´6 sobre 100, amb un increment de 0’9 en relació a l’any 2019 i 8´2 en relació al 2010.

Aquest índex és mesura en base a indicadors de treball, diners, coneixements, temps, poder i salut. L’estudi mostra també les dades del 2020 en relació als del 2010 en els quals l’Estat Espanyol ha augmentat 8´2 punts progressant cap a la igualtat de gènere a un ritme major que la mitjana europea.

L’any 2020 obté puntuacions molt elevades en dominis com poder, coneixement i salut, mentre que la seva posició és més modesta en les dades que mesuren el treball, el temps i els diners.

taula.rodona

L’Estat Espanyol guanya en poder 3´7 punts en un sol any.

Encara que la major puntuació l’obté en salut, el major ascens ha estat en poder (80´6) es a dir 23´4 punts per sobre la mitjana europea. Aquesta xifra es deu al nombre de dones que hi ha en els Consells d’Administració de les empreses que cotitzen o com a membres dels Bancs Centrals. A més d’haver augmentat en Organismes Públics d’Investigació, en Corporacions de Radiodifusió Pública i en Organismes Olímpics Nacionals.

Aquestes són algunes de les dades d’aquest índex que oferirem amb perspectiva europea en el pròxim número de La Independent. Des del 2005 EIGE pública aquest índex que dóna una visió sobre la situació de la Igualtat de Gènere a Europa, permet fer comparacions entre els diferents Estats. La seva evolució permet mesurar l’impacte de les polítiques d’Igualtat i visibilitzar aquelles àrees en les quals cal millorar.

Dalli

                                                                                 Helena Dalli, Comissionada Europea per a la Igualtat

Clam per exigir a les autoritats unificació de les dades a Europa    

Com es pot comprovar la millora és molt lenta. La directora d’Eige, Carlie Scheele va dir en el seu discurs de conclusions que “ens falta més de tres generacions, es a dir uns seixanta anys, més de mig segle per assolir la igualtat de gènere plena a Europa”.

En el transcurs dels dos dies que el Fòrum va convocar a homes y dones de tots els països europeus o relacionats amb polítiques europees totes les sessions van ser un clam per exigir a les autoritats europees unificació de les bases de dades perquè la ciutadania tingui una informació fiables i perquè els i les dones periodistes puguin fer un treball de qualitat i molt professional.

Aquesta exigència pionera sobre la qual moltes de les entitats participants al Fòrum van opinar que Europa  porta algun retard era la Declaració que GE i AMMPE van fer arribar a la Directora d’EIGE a través de la Declaració que va presentar Teresa Carreras, coordinadora europea de GAMAG.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Concurs (RE)Imagina’t – Fem un clip no sexista – ja te grups guanyadors / La Independent / Notícies Gènere

L’ organització del Concurs (RE)Imagina’t – Fem un clip no sexista – ha anunciat els...

Assassinen a periodista hondurenya

El cos sense vida de la periodista hondurenya Saira Almendárez Borjas, va ser trobat al...

Les Dones Primer

  LES DONES PRIMER. Impactes diferencials, propostes i lluites de les dones en situacions de...