Dimarts 19 març 2024

Dimarts 19 març 2024

Compartir

Barcelona no és un premi!

Per Lorena Vaniezcot. SemMexico


Circula, ple d’adhesions, un manifest contrari al nomenament de Claudia Pavlovich com a cònsol a Barcelona. A Sonora rebutgen el nomenament i exposen acusacions contra l’exgovernadora priista.

Barcelona no és un premi, titulen un manifest contra el nomenament de Claudia Pavlovich com a cònsol de Mèxic en aquesta ciutat fundada pels romans entre els segles 15 i 10 a. de C.

És una falta de respecte que el president mexicà hagi escollit una persona amb tantes taques a la seva trajectòria (i sense experiència diplomàtica) al capdavant del Consolat de Barcelona, que té competències a Catalunya, València, Aragó, Múrcia i Balears, on resideixen uns 12 mil mexicans i mexicanes.

En l’escrit, consideren que la proposta presentada pel president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, el 17 de gener passat, no és viable i enumeren alguns assenyalaments greus, com acusacions de corrupció, de l’exgovernadora de Sonora pel Partit Revolucionari Institucional (PRI), per la qual cosa afirmen que és més que justificat que no hauria de ser la representant de Mèxic al Consolat de Barcelona.

El nomenament de l’exgovernadora, com el d’altres cònsols i ambaixadors, no s’entén sense atendre raons polítiques i partidistes.

Els assenyalaments contra Pavolovich

Una de les qüestions més controvertides de la carrera de Pavlovich és el silenciament respecte a la mort de 49 nens i nenes i 106 més que van resultar amb ferides en l’incendi a la Guarderia ABC el 2009. Per aquell temps, Pavlovich era diputada local a Hermosillo ( Sonora). No tan sols mai es va arribar a reunir amb les famílies de les víctimes, sinó que, a més, quan va arribar al govern de l’Estat, va decretar que el secret sobre el cas s’allargaria fins al 2026. És a dir, fins al cap de 15 anys, ningú no podrà saber què va passar en aquesta escola bressol ni què contenien els atestats policials perquè «aquesta informació podria posar en risc la vida, la seguretat o la salut dels implicats», segons va relatar el govern.

Així mateix, també estaria presumptament implicada a l’Operación Safiro, una trama de desviament de 650 milions de pesos (més de 28 milions d’euros) de fons públics per finançar campanyes electorals del PRI. L’estat de Sonora, sota mandat de Pavlovitx, hauria estat un dels que més fons va desviar: 140 milions de pesos (6 milions d’euros).

La tasca de Pavlovich també ha estat reprovada pel col·lectiu camperol, per repressió i per la despulla de terres comunals per afavorir la mineria. De fet, poc abans d’arribar al poder es va produir el desastre ambiental miner més gran de la història de Mèxic: 40 milions de litres de deixalles tòxiques van ser vessades sobre rius de Sonora. En els tres anys següents, l’administració de Pavlovitx va negar sistemàticament la contaminació i fins al 2018 no van ser lliurades les compensacions a ramaders i comunitats afectades.

Durant el seu mandat, la violència a l’estat de Sonora va augmentar en un 36.38%, segons xifres del Sistema Nacional de Seguretat Pública, sent especialment virulenta contra les dones. Per això, el 2019 diverses organitzacions feministes van sol·licitar al govern que es decretés l’Alerta de Violència de Gènere contra les Dones de Sonora, alerta que no es va decretar fins al 2021, i Pavlovich ja estava de sortida del seu mandat. En aquest lapse de temps van ser assassinades 230 dones, sent que durant el seu període al capdavant del poder van arribar a desaparèixer més de dos mil 700 dones.

Com ara, aleshores, el nomenament “va despertar recels entre la ciutadania i entre el mateix Ajuntament, que va enviar una carta al Ministeri d’Afers Estrangers espanyol qüestionant la decisió. I és que sobre Herrera pesaven acusacions de ser un agent important a les xarxes de crim organitzat a Mèxic, fins al punt que se la va arribar a denominar el Zeta Zero (en referència al cartell de Los Zetas)”.

“El nomenament de Fidel Herrera va posar la primera pedra per a la degradació del consolat a Barcelona, ja que el llavors president va rebaixar la categoria de Barcelona de Consolat General a Consolat de Carrera. Això vol dir que, sent així, el Senat no ha de ratificar els nomenaments, fet que dóna via lliure a l’entrada de personatges polèmics com Herrera o Pavlovich.

Per tot això, demanen que es revoqui el nomenament de la senyora Claudia Pavlovich com a cònsol de Barcelona i es torni a considerar el Consolat de Barcelona com a Consolat General, per tenir més control sobre els seus nomenaments.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ja és aquí! l’APP de La Independent.

Els avantatges de la nostra APP (s’ha creat pel sistema Apple, més endavant hi serà...

Barcelona: La xarxa internacional PWN Barcelona posa en marxa el seu programa de “mentoring” / La Independent / Notícies gènere

Per a dones directives i emprenedores La presentació* d’aquest innovador programa, impulsat per la xarxa...

“Soles podem fer moltes coses, però juntes podrem anar més lluny”

    Rosa Ma. Provencio és la presidenta de l’Associació Catalana de Puntaires (ACP) i...