L’Assemblea de Moviments Socials del Fòrum Social Mundial
El procés d’articulació de xarxes i moviments socials ha pres tota la seva forma en la penúltima jornada del Fòrum Social Mundial (FSM), el passat 10 de febrer. Assemblees temàtiques sobre dones, camperols, economia solidària, contra la guerra, per la justícia climàtica… han tingut lloc a Dakar, així com la celebració d’una massiva assemblea de moviments socials, on han convergit els sectors més activistes del FSM.
L’Assemblea de Moviments Socials, promoguda per La Via Campesina, el CADTM, la Marxa Mundial de Dones, entre d’altres, ha aprovat, en una multitudinària assemblea amb uns tres mil participants, una declaració en la que insta a la convergència de les lluites i a l’acció en dues dates centrals de mobilització per a aquest any 2011. D’una banda, s’ha aprovat el 20 de març com a jornada internacional en solidaritat amb els processos revolucionaris al món àrab i, de l’altra, el 2 d’octubre com a dia d’acció global contra el capitalisme.
Organitzacions i persones vingudes de tot el planeta s’han trobat en aquesta assemblea que ha donat veu als sense veu. No en va els primers a intervenir en la trobada han estat els membres del grup Keurgui de hip hop senegalès i el raper Fou Malade, que han obert l’assemblea amb les cançons de protesta ‘Quin deute?’ i ‘Mantingues les mans amunt’. Membres i represtantes de la revolta tunisiana, de la xarxa per l’abolició del deute extern, del moviment camperol, sindicalistes, femi nistes, entre molts d’altres, han pres la paraula per dir clar i alt que cal combatre i fer caure al sistema capitalista.
La declaració de l’Assemblea de Moviments Socials ha denunciat la guerra, les polítiques de les institucions internacionals i de les empreses transnacionals, la violència exercida contra les dones, el deute extern, el canvi climàtic, la crisi alimentària, l’imperialisme i ha fet un crida a l’acció. Així de clar ho deixava el següent fragment de la declaració: “El capitalisme destrueix la vida quotidina dels pobles. Però, cada dia neixen nombroses lluites per la jus tícia social, per eliminar els estralls del colonialisme i perquè totes i tots tinguem una vida digna “.
Així mateix, les dues últimes jornades del Fòrum Social Mundial s’han dedicat a la coordinació de les lluites i les campanyes. Un total de 38 assemblees de convergència s’han dut a terme en ambdós dies. Una de les més nombroses ha estat la que amb el nom de ‘Mapa de lluites: de COP17 a Rio +20’ ha establert un full de ruta de la cimera del clima COP17 a Durban a finals del 2011 a la cimera de Rio +20 a mitjans de 2012, convocant, abans o entre ambdues i amb l’objectiu de mobilitzar, a una 2a Conferència Mundial dels Pobles sobre el Canvi Climàtic i els Drets de la Mare Terra, com a continuació de la que va tenir lloc a Cochabamba, i a un Fòrum Social Mundial Temàtic al Brasil el gener de 2012 sobre aquestes qüestions. Com deia un dels participants en aquesta assemblea: “Si Copenhaguen va ser una tragèdia, Cancún va ser una traïció, però tenim quinze mesos per moure’ns de Durban a Rio, per sortir al carrer i dir-los a la cara que sabem el que estan fent” .