Ines Arrimadas

Compartir

Arrimadas fa 12 promeses en matèria de gènere

Inés Arrimadas.

Amb un discurs molt enfocat en “parar-li els peus” als partits secessionistes, la candidata de Ciutadans a les eleccions del 21D, Inés Arrimadas García, parla habitualment molt poc sobre assumptes relacionats amb gènere, tot i que en el seu programa electoral hi ha alguns punts, concretament 12, dedicats al tema.

 

Tant lluitar des del feminisme per aconseguir més presència pública de les dones i en espais de poder, tant que ara sembla irònic que, segons les enquestes, tenint Inés Arrimadas altes probabilitats de ser escollida com la primera dona presidenta de la Generalitat de Catalunya, el seu partit i ella mateixa mostrin en el seu discurs habitual tan poc interès per assumptes relacionats amb el gènere i molt menys amb el feminisme.

És que a Ciutadans (C’s), partit del qual es diu que és representant de les empreses IBEX35 i de la dreta populista, les demandes de gènere en realitat sí que tenen certa rellevància, només que no ho demostra molt sovint; o serà que el moviment feminista i les seves moltes organitzacions tenen prou pes en la decisió de vot per fer que es prenguin en compte alguns dels seus reclams, però no tant com per difondre activament aquestes promeses.

És possible que aquest partit, amb un discurs d’eficiència empresarial i amb visió de mercat, ha vist que hi ha un nínxol en l’electorat de dones i col·lectiu LGTBI que el podrien votar i se’ls ha d’atreure.

Com amb tots els partits, és difícil de saber si es compliran les promeses electorals; en tot cas una política feminista no és part fonamental de Ciutadans i una prova és que, entre les seves propostes, els compromisos que contemplen assumptes de gènere estan col·locats al costat dels de sectors considerats minories, com a persones amb discapacitat, adolescents o migrants. Es troben en el punt IV del decàleg que fa de programa electoral.

S’ha de dir que, en tot cas, mentre el conjunt de la proposta electoral de Ciutadans és molt similar a la del Partit Popular, inclusivament en l’ús de termes com el de “tancar tots els xiringuitos independentistes”, en matèria de gènere Ciutadans fa promeses molt més ampliades i amb un to molt més progressista.

El que és central per a Ciutadans, el que constitueix el primeríssim punt i que recorre de forma transversal tot el seu decàleg és parar-li els peus al “Procés” independentista. “Recuperarem la normalitat i l’autonomia de Catalunya i treballarem per restaurar la convivència entre tots els catalans”, es llegeix en la seva proposta electoral.

El programa electoral és proposat al costat de la llista de persones candidates per Ciutadans a ocupar un lloc al Parlament de Catalunya, on s’observa bastant paritat de gènere quan es tracta de les circumscripcions de Barcelona i Tarragona, i afavorint als homes en les llistes per Lleida i Girona.

 

Ines arrimadas programa

 

 

12 promeses de gènere

El programa electoral de Ciutadans, com ja s’ha dit, és un decàleg i dins de cada punt té diverses divisions o subtemes i en ells es fan promeses que estan numerades. En resum, hi ha un total de 180 promeses, on 4 es refereixen a la igualtat entre homes i dones en l’àmbit laboral, 5 parlen de l’eradicació de la violència masclista i n’hi ha 3 més referides als drets dels col·lectius LGTBI.

La seva primera proposta és “un Pacte per la Igualtat en el Treball entre Dones i Homes i la Conciliació entre la vida laboral i familiar”, destinat a millorar la conciliació laboral, la coresponsabilitat entre dones i homes i la reducció de la bretxa salarial, i atendre la desocupació i precarietat laboral femenines. Proposa ampliar places d’educació infantil i la creació d’escoles infantils en els centres de treball.

Plantegen un canvi cultural per educar nens i nenes en els mateixos valors i evitar desigualtats en expectatives, educació i professió. Fomentar models femenins en àmbits de la ciència, l’esport o el món empresarial.

També asseguren que fomentaran polítiques reals de conciliació en les empreses, flexibilització d’horaris perquè pares i mares coincideixin amb els seus fills i filles, així com l’atenció de persones amb dependència.

A les empreses, promouran, asseguren, la igualtat de gènere i la reducció de la bretxa,  que estarà reflectida en estadístiques de contractació i de salaris desagregades per sexes. Estimularan a empreses amb representació de dones en els alts càrrecs i consells d’administració.

 

Violència masclista

Respecte a la violència masclista proposen: “actualitzarem la Llei de lluita contra la violència masclista de Catalunya”, adaptant-la al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, i garantint el compliment íntegre del Conveni d’Istanbul subscrit per Espanya.

Asseguren que establiran protocols d’atenció integral de “les dones víctimes de violència masclista que retirin la denúncia”. Asseguraran que tinguin assessorament, assistència psicològica i legal, així com protecció i suport.

A les dones víctimes de violència masclista i en situació de risc, se’ls donarà un allotjament, encara que no hagin presentat denúncia, per assegurar la seva protecció i la de les seves criatures.

Asseguren el finançament necessari per combatre la violència masclista i prestar una atenció integral d’assistència sanitària, terapèutica, psicològica i d’inserció sociolaboral.

Finalment, en aquest punt, diuen que reforçaran les campanyes de sensibilització, donant especial atenció a les dones adolescents.

 

Col·lectiu LGTBI

Ciutadans assegura que defensarà els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals i que lluitarà contra qualsevol discriminació per raó d’orientació sexual, identitat i expressió de gènere.

“Desplegarem íntegrament la Llei catalana aprovada el 2014, amb especial atenció a la despatologització de la transsexualitat”, asseguren i afegeixen que es donarà formació especialitzada i un protocol d’actuació per als professionals i funcionaris a càrrec.

Prometen fer efectiu “el dret de les dones lesbianes a accedir a les tècniques de reproducció assistida a càrrec de la sanitat pública”. Tota dona tindrà accés a la cartera de serveis públics de reproducció assistida, i se’n reforçaran els recursos, asseguren.

La seva última promesa és lluitar per “eradicar l’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia en el món de l’esport”, mitjançant una estratègia global que reconegui a les federacions, clubs i esportistes que adoptin i apliquin estàndards de tolerància zero a conductes d’odi.

 

Més informació:
Programa electoral Ciutadans 21D 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar