Diumenge 25 febrer 2024

Diumenge 25 febrer 2024

Argentina: vot històric a favor de l’avortament legal / La Independent / Notícies Gènere

Per Redacció SemMèxico

La Cambra de Diputats de l’Argentina ha aprovat aquest 11 de desembre un projecte de llei d’interrupció voluntària de l’embaràs que, segons Amnistia Internacional, és un èxit fonamental per reconèixer els drets humans de les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar.

 

Ara el projecte passarà a la Cambra del Senat, que té l’oportunitat de fer història a l’aprovar la llei i posar fi als avortaments clandestins al país.

«Aquest és un assoliment del moviment de dones i un reclam transversal des de diferents espais i disciplines que no han claudicat. El Senat no té marge per tornar a donar-li l’esquena a les dones i ha d’avançar en la sanció de la llei, sense més dilacions. L’avortament legal és un imperatiu de justícia social, de justícia reproductiva i de drets humans », va sostenir Mariela Belski, directora executiva d’Amnistia Internacional Argentina.

«El debat d’aquests anys ha estat molt positiu i ha visibilitzat el fracàs de la penalització de les dones com a política d’Estat. El Senat ha de posar fi als avortaments clandestins. La legalització de l’avortament salva vides de dones i resol un problema que afecta la salut pública».

El projecte, que va comptar amb 131 vots a favor, 117 en contra i sis abstencions, despenalitza i legalitza l’avortament en les primeres catorze setmanes de gestació. Un cop passat aquest termini, l’avortament és legal en cas de perill per a la vida o la salut de la persona gestant o en cas de violació. El projecte s’emmarca en el compliment dels compromisos assumits per l’Estat argentí en matèria de salut pública i drets humans.

Argentina-mujeres-apoyan-derecho-aborto-APU

Ara que el projecte passarà a la Cambra de Senadors, Amnistia Internacional reitera l’obligació que tenen les dues Cambres d’honrar els compromisos internacionals que el país va assumir en matèria de drets humans.

En els últims vint anys, més de cinquanta països, entre ells Estats Units, Canadà, Austràlia, Xina, Sud-àfrica i Uruguai han modificat la seva legislació, reconeixent que l’accés a l’avortament sense riscos és fonamental per a la protecció dels drets, la vida, la salut i l’autonomia de les dones i nenes.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Desenvolupament i Salut Reproductiva / La Independent / Notícies Gènere

Aquest proper divendres 6 de maig es reuneix l’Intergrup de Població, Desenvolupament i Salut Reproductiva...

Barcelona: CONFERÈNCIA: Textualitats autobiogràfiques trans / La Independent / Notìcies gènere

Rafael M. Mérida, investigador del Centre de recerca Teoria, gènere, sexualitat (ADHUC) i professor a...

Cinc treballs de recerca de batxillerat guanyen el Premi Universitat de Vic “Institut Català de les Dones”

El Premi promou la recerca en temes de gènere entre l’alumnat de batxillerat La directora...