Divendres 12 abril 2024

Divendres 12 abril 2024

Antonio Machado, memòria custodiada

Per Monique Alonso, fundadora de la Fundación Antonio Machado de Collioure

Aquest és el títol del llibre que Antonina Rodrigo i Jacques Issorel han dedicat al poeta sevillà en el 82è aniversari del seu traspàs, que va tenir lloc al petit poble de Colliure, davant de la mar. Aquesta mar que, per a Don Antonio, significava la mort.

I és precisament a Colliure on neix aquest llibre que revela els noms de dotze dones i dotze homes que, d’ençà de l’arribada del poeta al poble, no van deixar de tenir-ne cura i vetllar per la seva memòria.

És una edició bilingüe castellà-francès. El llibre comença amb la cronologia del poeta, que ens recorda de forma ràpida la seva vida i patiments. Segueix amb les biografies de dotze dones, encapçalades per Madame Figueres i Madame Quintana, dues dones de la Catalunya Nord (Departament dels Pirineus Orientals) a França, que sense saber qui era Antonio Machado, el van cuidar i curullar d’atencions en els seus darrers moments. També parla de la seva cunyada Matea Monedero, companya d’exili, que va ocupar-se d’ell i de la seva mare durant aquells dies amargs.

D’entre els homes destaca José Machado, que va ser al costat del seu germà fins al final; Jacques Baills, el ferroviari que els va indicar l’Hotel Quintana quan la família va arribar desorientada a l’estació de Cotlliure i que després va mirar de distreure’ls. Així mateix, hi ha un record per a Paul Combeau, qui va crear l’Associació dels Amics de Machado que durant molts anys es va fer càrrec de la tomba de Don Antonio i de la seva mare.

Aquests són només uns quants exemples de persones generoses que, sense cap afany de glòria i de forma totalment altruista, han vetllat i segueixen vetllant per la memòria de l’autor de Soledades. I jo vull afegir a aquesta llista els autors del llibre, a més de Serge Barba i Ma. del Carmen Ponce que, al més pur estil machadià, lluny dels focus i de la notorietat, també són part d’aquest grup de guardians de la memòria del poeta. El llibre conclou amb una selecció de poemes que ens tornen a submergir, com un somni plaent, en l’univers de l’home bo i erudit que va ser Antonio Machado.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Acció de Feministes Indignades en suport a Ester Quintana

Un mes després que Ester Quintana perdés un ull a la manifestació del 14 de...

La Franja de Gaza està a punt de presenciar una explosió en morts de nens, nenes i dones per gana

Alertin sobre agressions sexuals i violació de drets humans a nens i dones i atacs...

Barcelona: La fúria de Fandango i altres relats de Maria Àngels Viladot / La Independent / Notícies Breus

  Publicat per Editorial Viena aquest mes de setembre de 2020, compta amb un pròleg...