antoniomachado

Antonio Machado, memòria custodiada

Aquest és el títol del llibre que Antonina Rodrigo i Jacques Issorel han dedicat al poeta sevillà en el 82è aniversari del seu traspàs, que va tenir lloc al petit poble de Colliure, davant de la mar. Aquesta mar que, per a Don Antonio, significava la mort.

I és precisament a Colliure on neix aquest llibre que revela els noms de dotze dones i dotze homes que, d’ençà de l’arribada del poeta al poble, no van deixar de tenir-ne cura i vetllar per la seva memòria.

És una edició bilingüe castellà-francès. El llibre comença amb la cronologia del poeta, que ens recorda de forma ràpida la seva vida i patiments. Segueix amb les biografies de dotze dones, encapçalades per Madame Figueres i Madame Quintana, dues dones de la Catalunya Nord (Departament dels Pirineus Orientals) a França, que sense saber qui era Antonio Machado, el van cuidar i curullar d’atencions en els seus darrers moments. També parla de la seva cunyada Matea Monedero, companya d’exili, que va ocupar-se d’ell i de la seva mare durant aquells dies amargs.

D’entre els homes destaca José Machado, que va ser al costat del seu germà fins al final; Jacques Baills, el ferroviari que els va indicar l’Hotel Quintana quan la família va arribar desorientada a l’estació de Cotlliure i que després va mirar de distreure’ls. Així mateix, hi ha un record per a Paul Combeau, qui va crear l’Associació dels Amics de Machado que durant molts anys es va fer càrrec de la tomba de Don Antonio i de la seva mare.

Aquests són només uns quants exemples de persones generoses que, sense cap afany de glòria i de forma totalment altruista, han vetllat i segueixen vetllant per la memòria de l’autor de Soledades. I jo vull afegir a aquesta llista els autors del llibre, a més de Serge Barba i Ma. del Carmen Ponce que, al més pur estil machadià, lluny dels focus i de la notorietat, també són part d’aquest grup de guardians de la memòria del poeta. El llibre conclou amb una selecció de poemes que ens tornen a submergir, com un somni plaent, en l’univers de l’home bo i erudit que va ser Antonio Machado. 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

També et pot interessar