Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Acords de Pau a El Salvador. Les dones també construeixen la història.

connuestraamerica.blogspot.com

Creo que las mujeres fuimos capaces de trascender, de pasar de la cocina o reducidas a cuidar niños/as a asumir nuestra capacidad política en un tiempo de guerra. Pudimos ser creativas desde nuestra feminidad. Capacidad y fuerza de ser mujer“. Maria Isabel Figueroa, cofundadora de COMAFAC.

El passat 16 de gener es van complir 22 anys de la signatura dels acords de pau de Chapultepec ( El Salvador), uns acords que van portar la pau a El Salvador.

22 anys després continua sent imprescindible no deixar de construir la pau cada dia i no oblidar mai que “un país que no coneix i reconeix la seva historia està condemnat a repetir-la”.

En aquesta lluita de recuperar la memòria de El salvador i apropar-la a la ciutadaniaes troben els i les professionals del Museu de la Paraula i la Imatge (MUPI) un iniciativa ciutadana dedicada a la investigació, al rescat, a la preservació i difusió del patrimoni històric i cultural salvadoreny.

Un museu que des dels seus inicis va creure imprescindible donar veu també a les dones i visibilitzar-les.

Les dones salvadorenyes van lluitar en el combat, van organitzar marxes, vagues, ocupacions, campanyes de salut i alfabetització, van buscar persones desaparegudes i van crear estratègies militars en contra de les forces armades. Han estat en la primera línia en la defensa dels i les presses polítics/ques, en la denúncia pública de les violacions de drets humans, en el litigi en els tribunals nacionals i internacionals, en l’educació en la memòria…però aquest lideratge, com acostuma a ser habitual en la història de les dones, no sempre s’ha visibilitat, ni ha estat valorat segons la rellevància estratègica que van tenir en el procés revolucionari i en el període de transició en vers la pau i la democràcia.

En el FMLN, les dones van constituir el 34% dels seus militants i el 29,1% dels combatents, mentre que un 80% de les dones van ser simpatitzant civils.

Moltes dones també van haver de lluitar dins del moviment popular , amb molta freqüència fent front al masclisme dels seus propis companys, per que la igualtat de gènere i l’eradicació del masclisme també fos un fita revolucionaria.

Les experiències d’apoderament com a lideresses polítiques i les experiències traumàtiques de la violència sexual que van patir, van esclatardesprés dels acord de pau en un fort moviment feminista en defensa de la igualtat de gènere i en defensa dels drets de les dones.

El MUPI mitjançant exposicions com “mujer, la desnudez de mi lenguaje” o amb publicacions com “mujeres con memoria”, visibilitza les lluites de les dones i contribueix aque les dones salvadorenyes també tinguin un lloc en la historia del seu país.

Més informació:

MUPI

Ajuda en Acció

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Dolor Reguant 1

Cultura i eines contra la violència simbòlica

ENTREVISTA La Independent ha parlat amb Dolors Reguant i Fosas, activista feminista, llicenciada en...

L’equip de Waterpolo femení català és lider mundial

Olga Domenech Olga Domenech Morales, capitana de l’equip de waterpolo del Club de Natació Sabadell...

eulalialledo

La diputada Teresa Rodríguez, agredida

OPINIÓ Si l’assassinat masclista de la doctora Victòria Bertran va ser un cas de...