Dimecres 21 febrer 2024

Dimecres 21 febrer 2024

Estat Espanyol: La Llei de Memòria Democràtica reconeix la lluita de les dones a la Guerra Civil / La Independent / Notícies Gènere

Per Redacció AmecoPress

El 15 de setembre el Consell de Ministres va aprovar l’Avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica.

Carmen Calvo destaca que, davant la invisibilitat històrica de les dones, la normativa rescata les seves aportacions. 

 

 Reunió de Consell de Ministres

 

L’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica va ser aprovat el passat 15 de setembre pel Consell de Ministres. En aquesta llei es reconeix la lluita de les dones per la democràcia durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, moltes vegades invisibilitzada.

Compta amb 66 articles agrupats en 5 títols: Les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura, Polítiques integrals de Memòria Democràtica, Moviment memorialista, Règim sancionador i Afers econòmics i transformació digital.

L’objectiu d’aquesta Llei és el reconeixement de les persones que van patir persecucions o violència des del cop d’Estat de 1936 fins a l’aprovació de la Constitució Espanyola de 1978, per raons polítiques, religioses o d’orientació i identitat sexual i, així, promoure la seva reparació moral.

La Llei adopta mesures destinades a suprimir elements de divisió entre la ciutadania i promoure llaços d’unió al voltant dels valors, principis i drets constitucionals. El títol II de la Llei de memòria democràtica fa una especial menció al paper actiu de les dones a Espanya com a protagonistes de la lluita per la democràcia i els valors de llibertat, igualtat i solidaritat que ha estat invisibilitzat al llarg dels anys, sent aquest reconeixement transversal en tot el text de la llei.

Carmen Calvo, Vicepresidenta primera i ministra de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, en la roda de premsa després del Consell de Ministres ha declarat el següent “és una llei que porta perspectiva de gènere i contempla a les dones. La invisibilitat històrica de les dones ho abasta tot, com la negació del que elles van aportar intel·lectual i políticament a la democràcia i a la seva defensa: la desaparició dels seus noms o l’escassa investigació en molts casos ens deixa fora d’una història com si no hi haguéssim estat. Aquestes dones han de ser reconegudes, rescatades per a la memòria i el record, però també per agraïment”.

Le memoria

Carmen Calvo

Foto: arxiu AmecoPress, cedida pel Govern d’Espanya i realitzada per José María Cuadrado

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Costi el que costi”

La del 22 d'octubre ha estat la segona manifestació estatal per l'abolició de la prostitució,...
25 N

25N 2015. Autodefensa Feminista / Xarxa de Dones Feministes: contra la Violència masclista. No Morim, Ens Maten

  Avui, Dia Internacional per a la No violència contra les Dones i les Nenes,...

País Valencià: amenaça d’agressió sexual a la diputada Mirella Mollà

Intersindical Valenciana mostra la seua indignació davant la tebiesa de les declaracions del portaveu del...