Del 29 de maig a l’1 de juny, BioCultura, la Fira de productes ecològics i consum responsable torna a aterrar a Barcelona.
Aquesta 31 edició, BioCultura 2025 estarà ubicada a la Farga de l’Hospitalet, i serà més accessible per a tothom.
I com a cada edició, les dones són majoria, tant com a protagonistes com per assistència i participació a la Fira. “Superem el 70% de presència – Explica Motserrat Escutia, que fotma part de l’associació Vida Sana, i es co-organitzadora de l’esdeveniment. “Perquè…?-es pregunta- És possible que hagi moltes raons que a les dones ens fan més sensibles a la política ambiental. Estem més conscienciades sobre l’alimentació, el reciclatge, l’estalvi domèstic i el consum…”

Al voltant de 350 empreses participaran en aquesta edició de BioCultura 2025, amb una oferta de més de 20.000 productes ecològics, complements alimentaris, cosmètics eco-naturals, moda sostenible, construcció ecològica, així com també serveis i eines per a gaudir d’un eco-estil de vida. Podeu consultar la info i activitats a la seva Web .

La directora i fundadora de saló, que a Madrid ha fet 40 anys, Àngels Parra, té clar que aquest any vol deixar la presidència i donar pas a la gent més jove, per convertir-se en una observadora més: “Necessitem una transició a l’agroecologia urgent i eficaç. Podem dir que hem aconseguit que la alimentació ecològica sigui cada cop més apreciada i coneguda entre la població catalana, i la de tot el país”, però ella es continua mostrant crítica amb la manca de suport oficial i institucional a la petita producció ecològica, “que segueix tenint moltes dificultats per mantenir-se i augmentar la seva competitivitat davant les grans superfícies”.
Dones amb empenta en la direcció d’àrees diverses
Montse Escutia, viu a Barcelona, és enginyera agrònoma, i des de fa molts anys forma part de junta de l’Associació Vida Sana, organitzadora de BioCultura, com a responsable del departament tècnic i de formació. També coordina directament l’esdeveniment Mama Terra, així com els projectes pedagògics, com per exemple, el dels Horts Escolars, projecte amb què va obtenir el Premi Agricultura ecològica en escoles de Catalunya, i ha publicat el llibre “Huerto escolar ecológico”, que és un manual d’ús a les escoles.

Escutia també és una experta reconeguda en el món de l’estètica i de la moda. “Cal tenir en compte el món de la moda- comenta– es la segona indústria contaminant del món. Gairebé tot es fabrica fora, amb molta’explotació laboral tant de dones com de la infància. I el que suposa portar-la aquí, amb la despesa de transports i energia. A més cal tenir en compte – subratlla- que la roba és de fibra sintètica, difícil d’eliminar, i que deixa microplàstics en les rentadores que desprès van al mar, i per tant al nostre consum alimentari”.
Malgrat tot, ella defensa les industries alternatives properes com les que estan creixent en el món de l’EcoEstètica, assenyala: “BioCultura s’ha convertit en un aparador imparable per a noves marques d’estètica. Són dones emprenedores que lideren empreses conscients, responsables i amb moltes treballadores”. I la xifra continua creixent. Aquest creixement és una resposta d’un públic cada cop més ampli que es vol cuidar per dins i per fora”. D’altra banda cal tenir en compte que en cada edició del saló, segons Escutia “només exposen firmes que tenen la certificació corresponent.
Ella també coordina al costat de a investigadora Katia Scherer -geògrafa, antropòloga, màster en Ciències Ambientals, l’impotant estudi de Comparto Clima, una minuciosa investigació amb uns resultats que presentaran junt a la guia de resiliencia, el día de la inauguració de la Fira, el dijous 29 . Consultar PDF (*)

Marga Roldán és la coordinadora de l’àrea de Showcooking de BioCultura. És CEO de la Escuela Marga Roldán i ens visita des de Madrid. Actualment porta aquesta secció de mostra de productes de la Fira, que també ha presentat a BioCultura Madrid, com a responsable de la logística i organització d’aquest secció participativa. Feina que comparteix amb Alicia Calle, que es la que presenta els productes dels expositors i patrocinadors, mostres d’alimentació saludable i altres novetats. Aquest espai de la Fira està molt sol·licitat ja que ofereixen receptes de tot tipus, que el públic tasta. “He de fer una feina molt acurada per organitzar les presentacions, perquè expositores i expositors estan molt ocupats. I si, la majoria de ponents són dones que comparteixin els seus negocis amb homes”, comenta Roldán i afegeix que ella és terapeuta, i a la seva ’escola ofereixen assessorament i tot tipus de teràpies.” “Casualment –matissa- la majoria dels clients son homes”.
A Roldán li agraden molt aquestes presentacions de cuina, perquè es considera bona cuinera i defensa que és important tenir molta cura amb la cistella de la compra domèstica i fugir dels productes processats. També defensa que tothom torni a cuinar a casa, perquè potser és un plaer i una teràpia: “He viscut en una família molt cuinera que ens animaven a tots a gaudir del món de la cuina, com una forma de relació social i també per viure amb més igualtat entre homes i dones” [+info]

Beatriz Mencía és Enginyera agrònoma por la Universitat Politècnica de València. Màster Universitari en Economia Agroalimentària i Mediambient per la Universitat Politècnica. Especialitzada en solucions agritech, i amb experiència de 9 anys com a consultora implantant solucions digitals en empreses referents del sector agrícola. Com experta en biotecnologia de comunicació cel·lular, assessora a milers de persones al món- personalment i on line- amb productes molt innovadors en líquid i en gel, que tenen com objectiu facilitar viure de forma vital i en equilibri. Hem comprovat que el nostre tractament ajuda al cos a recuperar la seva vitalitat i energia, a sanar i reparat els danys que podem patir. És el nostre cos i la nostra voluntat qui permet recuperar l’equilibri. “Nosaltres només acompanyem”, afegeix Mencia, que proposa fer una inversió en salut a través dels productes de Wellness Cellular Solutions. [+info]
Activitats lúdiques per a tothom
Edició rere edició es va avançant en aconseguir que l’espai de la Fira tingui “cero” residus, seguint els compromís amb la Taula Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona i del Pla de Sostenibilitat propi. S’estima que la instal·lació de fonts d’aigua permet estalviar l’ús de 500kg de plàstic durant els dies de la fira. Una gran part de les activitats se centren en la sensibilització “ecològica” adreçada als visitants, empreses expositores i esdeveniments gastronòmics.
L’oci també disposa d’espai en aquesta nova ubicació, molt propera al transport públic (metros i autobusos) així com i pàrquings propers. Al recinte hi ha activitats d’oci, així com música i concerts. Destaquem el que com en cada edició, ofereix Pedro Burruezo (assessor i col·laborador de la Fira des dels seus inicis), i el seu grup La Camerata Nur, i la ballarina Virginia Joëlle. Una música d’estil mediterrani, àrab, sufí flamenc, de la que es podrà gaudir el dissabte, 31 de maig, a l’Auditori a les 19h.
Podeu consultar tota la Programació al PDF: *Guia d’activitats. Programa en català.
Per a +informació: Associació Vida Sana.

Julia L. Tremols
Fotos: Biocultura, Pedro Burruezo (Vida sana), i participants
Per a +informació: Associació Vida Sana.
(*) Mireu Projecte Comparto Clima
Més informació a:
*BioecoActual: Excelents expectatives Biocultura 2025:
Vida Sana: Medicina, arte i música d’Oriente i Occidente:https://vidasana.org/oriente-en-occidente-medicina-arte-y-musica-para-sanar-el-cuerpo-y-el-alma-diversas-propuestas-para-los-que-no-estan-des-orientados/
Blog de Mon Comunicació: Biocultura al la Farga d’Hospitalet.
M.C. Consultar l’article 2024: Biocultura defensa la nova agroecologia.