Dijous 18 juliol 2024

Dijous 18 juliol 2024

Compartir

Estat espanyol – Catalunya: pobresa energètica en xifres / La Independent / Notícies gènere

En un context de crisi econòmica, on cada vegada pugen els serveis energètics, i on cada vegada es redueixen els salaris, la pobresa energètica es fa més evident, i afecta al 18 % de la població de l’Estat espanyol, segons assenyala l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Són almenys 3 milions de famílies que no tenen el privilegi de comptar amb una temperatura càlida en el seu habitatge durant l’hivern.

Aquest enfocament de pobresa energètica ha estat reconegut a nivell europeu des del 2011, a través del Diari Oficial de la Unió. Es tracta de la incapacitat de satisfer una quantitat mínima de serveis d’energia per cobrir les necessitats bàsiques. I amb la crisi actual la situació ha empitjorat. En el 2007, a nivell nacional, el 13,9 % de llars tenien pobresa energètica, i a la fi del 2012 aquest percentatge va augmentar fins al 17,9%.

Les afectacions més greus s’evidencien a Múrcia i a Andalusia. En ambdues comunitats autònomes, més del 31% de les llars no aconsegueix mantenir una temperatura suficientment càlida durant l’hivern. Castella-la Manxa, Galícia i la Comunitat Valenciana se situen per sobre de la mitjana espanyola. A València és on més ha empitjorat aquesta situació, amb un 26,3%. A Navarra un 7,7%, Aragó un 5,2%. Càrites a Barcelona assenyala que cap el novembre de 2013 va evidenciar que havia augmentat en un 326% les ajudes destinades a pal·liar la pobresa energètica.

L’organització social Fundació Acció, Benestar i Desenvolupament, assenyala que un milió de catalanes i catalans no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no poden assumir el seu cost, i que tindran dificultats per pagar la llum, l’aigua i el gas. Assenyalen que un 13% de la població catalana pateix pobresa energètica, un augment de cinc punts respecte a l’hivern anterior, quan se situava entorn del 8%.
‘L’Observatori de la Vulnerabilitat’ elaborat per la Creu Roja de Catalunya revela que el 71% dels usuaris i usuàries de l’entitat humanitària té dificultats per sufragar les factures dels subministraments i un 6% no pot pagar-les. El 58% té problemes per mantenir la seva llar a una temperatura adequada, la qual cosa suposa un augment de 16 punts en dos anys, quan la xifra era del 42%.

Un estudi realitzat per la Comissió Europea a través d’Intelligence Energy Europe identifica tres causes del problema. La pobresa econòmica, l’antiguitat dels habitatges i que l’energia elèctrica és una de les més cares del continent, segons Euroestat.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CONCLUSIONS MEETING MEDITERRANEA Network 14 and April 15, 2016 in Barcelona

Communicators of the Mediterranean Network of Information and Communication with Gender Vision: denunciation of...

APP de La Independent ben aviat

Estem desenvolupant l’aplicació per iPhone i iPad per a la visualització, consulta i lectura de...

merce-otero-perfil

Mestres lliurepensadores, maçones, republicanes i feministes

OPINIÓ L’any passat es va commemorar el 120 aniversari de l’Escola Moderna fundada per Ferrer...