Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

8M: Es prepara la primera vaga mundial de dones

 

“Estem fartes de la violència física, econòmica, verbal i moral dirigida contra nosaltres”, afirma la International Women’s Strike, aliança global de dones involucrades en una gran ona feminista, que el 8 de març convoca a la Vaga Internacional de Dones.

 

“No ho tolerararem passivament. Exigim que els nostres governs deixin d’utilizar insults misògins i comencin a prendre mesures reals per resoldre nombrosos problemes relacionats amb la nostra seguretat, accés gratuït a l’atenció mèdica, incloent els drets reproductius, l’establiment de greus sancions legals a criminals en casos de violació, violència en la llar i de tot tipus de crim de gènere que patim cada cop més, així com el compliment de la secularització dels nostres Estats”, manifesta en la seva crida la International Women’s Strike (Vaga Internacional de Dones – VID).

 

La Vaga Internacional de Dones s’ha convertit, sens dubte, en una gran marea que va néixer des de les vindicacions més significatives relacionades amb l’autonomia física, sexual i reproductiva de les dones. Va sorgir quan les dones poloneses, el 3 d’octubre de 2016, seguint l’exemple de les dones islandeses de 1975, van realitzar una vaga d’un dia per frenar el pla per criminalitzar l’avortament voluntari i involuntari. Això va provocar que el govern donés de baixa immediatament el canvi en la legislació. Una situació similar va portar a les dones coreanes a protestar diverses vegades aquell mateix mes contra la introducció de penes més altes per als metges que realitzaven avortaments. El 19 d’octubre de 2016, les argentines van reaccionar amb aturs d’una hora i massives protestes per la crueltat dels femicidis i la brutal repressió que van patir en la Trobada Nacional de Dones. Així, després de diverses accions, es va establir la plataforma de la Vaga Internacional de Dones.

“Les perspectives són una mica esgarrifoses pel que estan fent els nostres governs, però d’un altre costat la solidaritat de les dones que estem veient no té precedents. És la primera vaga mundial de dones en la història de la humanitat. Com va dir Gudrun Jonsdottir, la lideresa del moviment feminista islandès que va organitzar la primera vaga a Islàndia el 1975: ‘ja mai més res serà igual’. Uns pocs anys després la primera dona presidenta del món va ser escollida a Islàndia. Aquestes coses quan ocorren no s’esvaeixen. Estem participant en una moguda feminista que canviarà la història del món. No diem que serà demà, però ens sentim tan unides i preparades, que cap obstacle ens pot molestar”, afirma emocionada Klementyna Suchanow, activista, periodista i escriptora polonesa, una de les fundadores d’aquest moviment.

 

Klementyna

Klementyna Suchanow activista del IWS

 

La solidaritat internacional com a arma contra el patriarcat

“La VID planeja aturs generals i protestes pel 8 de març de 2017, sota un lema en comú: ‘la solidaritat és la nostra arma’, explica Klementyna Suchanow. Així, s’han mobilitzat activistes de gairebé 30 països, incloent Argentina, Austràlia, Bolívia, Brasil, Xile, Costa Rica, la República Txeca, Equador, Anglaterra, França, Alemanya, Guatemala, Hondures, Islàndia, Irlanda del Nord, la República d’Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Nicaragua, Perú, Polònia, Rússia, Salvador, Escòcia, Espanya, Corea del Sud, Suècia, Togo, Turquia, Uruguai i Estats Units.

Les activistes de la VID condemnen la misogínia i el discurs contra el que diuen la “ideologia de gènere”, per part del funcionariat i les persones públiques. Qüestionen la intervenció de l’Església en el dret a decidir de les dones sobre els seus propis cossos. Estan indignades perquè les institucions democràtiques no donen respostes a les demandes de les dones i tampoc garanteixen els mecanismes d’accés a la justícia. Denuncien que els mitjans de comunicació són negligents en la seva responsabilitat de proporcionar informació fiable i cobertura completa sobre les violències que impacten a les dones. Els preocupa que les dones que defensen els seus drets no reben recolzament en les seves llars i comunitats, sinó que enfronten situacions de violència que atempten contra la seva dignitat i, fins i tot, contra la seva vida. Aquestes són les causes principals que condueixen a la creació de la VID. “La Vaga Internacional de Dones construeix ponts per definir, refinar i concentrar una pressió més efectiva sobre els nostres governs aquest 8 de març”, sosté Klementyna.

 

Vaga econòmica, de cures, sexual i reproductiva i contra la violència masclista

La majoria de països es va decidir per una vaga econòmica i de tasques de cura d’un dia o d’unes hores, no obstant això en alguns, com a Rússia on no hi ha llibertat de fer manifestacions de carrer, la vaga serà sexual i reproductiva.

A Espanya, s’està organitzant l’atur des de Madrid i Barcelona i la protesta anirà dirigida a les cures, a l’ocupació i al consum. La vaga està convocada de 12.00 a 12.30. També s’ha convocat una manifestació a les 19h a Madrid. “A nivell de Catalunya les dones ens sumarem a l’atur internacional deixant de treballar, cuidar, etc. I hi haurà una manifestació a les 19 hores a la Plaça Universitat de Barcelona. Nosaltres, Les Kobras Barcelona, durant la manifestació farem un bloc no mixt de duel: totes vestides de negre i farem cinc minuts de silenci en un moment determinat”, diuen les activistes de Les Kobras. Per la seva part, la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Montornès proposa una aturada de mitja hora per denunciar les desigualtats de gènere i les violències masclistes i han fet una crida perquè les dones vagin a treballar portant roba de color negre i amb elements que identifiquin aquesta iniciativa.

 

D’altra banda, la acció feminista Vaga de Totes es reactiva el dia 8 de març amb diverses accions amb motiu de la iniciativa impulsada desde Polonia. “Recolzem aquesta iniciativa com també ho han fet més de 30 països per a visibilitzar les violències que dia rere dia atempten contra els drets de les dones, les lesbianes i trans en aquesta societat capitalista i androcèntrica. Per aquest motiu ens sumem i en Aturarem!”, explica, Beatriz Ruiz Pérez, activista de la Vaga de Totes.
 

A Espanya, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el quart trimestre de 2016, 8,4 milions de dones tenien treball; 2,1 milions estan a l’atur, i altres 9,2 milions de dones de 16 i més anys es troben ‘inactives’. I no es valora ni es visibilitza el treball no remunerat i de cures que realitzen les dones a raó de 10 hores diàries sense diumenges ni vacances.

A Catalunya, el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat va presentar un informe assenyalant que les catalanes guanyen un 26% menys que els homes. La bretxa salarial fa que elles tinguin un salari de 7.123 euros inferior al dels seus companys de feina. Aquesta bretxa és més elevada en els treballs a temps complet que els de temps parcial. Aquestes dades evidencien amb preocupació que les bretxes salarials de gènere són un obstacle per a l’autonomia econòmica de les dones, la superació de la pobresa i la desigualtat.

Per la seva banda, la Plataforma 7N de l’Estat espanyol s’ha sumat a la Vaga Internacional de Dones per expressar el seu rebuig al creixent masclisme que està assassinant a les dones. Ha convocat una concentració amb espelmes a les 0 hores del 8 de març, a les places d’almenys cinc ciutats d’Espanya, de forma coordinada amb les plataformes locals. I és que en els primers 54 dies d’aquest any, en menys de dos mesos, segons els mitjans generalistes, 16 dones han estat assassinades per les seves parelles o ex parelles. Segons fonts de PODEM Feminismes, que inclouen nenes i alguns casos de dones que queden fora del recompte oficial com a prostitutes o dones que no tenien una relació sentimental amb l’assassí, són 23 dones assassinades. Aquesta xifra és esgarrifosa i converteix l’inici del 2017 en el més sagnant en violència masclista de l’última dècada.

 

DSC 6736

Manifestació contra el Patriarcat – VID

 

Com fer vaga? Alguns suggeriments de la VID

Suggereixen una forma oberta de protesta:
Vaga total, vaga en el treball o en les tasques domèstiques i en els rols socials com a cuidadores durant la jornada completa.
Vaga de temps parcial aturant la producció/treball per 1 o 2 hores.
En cas que no puguis parar en el teu treball: utilitza el color negre o violeta en la roba, o bé cintes o qualsevol element que decideixis.
Boicotejar les empreses que usen el sexisme en les seves propagandes o en el seu enfocament cap a les treballadores.
Boicotejar a misògins locals.
Vaga de sexe.
Vaga de compres al llarg d’aquesta jornada.
Bloqueig de camins i carrers.
Demostracions, piquets, marxes.
Actes públics d’apostasia de l’església catòlica.
Instal·la missatge “fora d’oficina” i explica per què.

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Les Lesbianes fem herstòria / La Independent / Notícies Gènere

  El dia 27 de novembre tindrà lloc a Ca la Dona, la “I trobada...

Festejos tòxics: violència darrere d’un mite

Per Redacció Semlac Cada vegada es pot trobar més informació sobre els anomenats festejos “tòxics”...

“Hadijatou, j’accuse”: el nostre granet de sorra per denunciar l’esclavitud *

(Versió en anglès després de la catalana)     Que l’actriu Belén Rueda mostri públicament...