Dilluns 27 març 2023

Dilluns 27 març 2023

Compartir

Violència masclista a l’esport, tema tabú als mitjans i a la societat

 

Resum de la taula rodona ‘El masclisme a l’esport: tabú informatiu’ organitzada per l’ADPC -Associació de Dones Periodistes de Catalunya- moderada per la periodista Eva Donat i on hi van participar des de periodistes a esportistes d’elit i expertes en la recerca i la investigació sobre aquest tema.

 

Deportes

La taula rodona organitzada per l’ADPC.

 

La investigadora Monste Martín, del grup de recerca Esport i Activitat Física de la UVic-UCC, va obrir el debat amb el seu estudi sobre Els assetjaments i els abusos sexuals al món de l’Esport, un estudi únic en la seva temàtica donada la poca investigació que es fa sobre aquest tema.

Aquest silenci al món de la investigació és transversal a tots els nivells de la societat i així ho van explicar dues periodistes esportives.

Per Marta Ramón, de la Cadena SER, “no és que sigui tabú, però és una cosa tan culturalment instal·lada dins nostra societat que costa molt reconèixer què és masclisme i què no ho és”.

Jéssica Pérez, periodista a Teledeporte, afegeix: “jo crec que també hi ha una mica de por de saber tractar segons quins temes i el camí fàcil, i no per això el bo, és obviar-ho i dedicar-nos a parlar del vídeo que ha fet Piqué a Twitter , que és molt més còmode per tothom”. “A l’hora de presentar un tema com aquest per decidir si entra o no entra al programa segurament la resposta sigui: no ens fiquem en aquests merders que acabarem malament; parlem del tweet de Piqué”, afegeix.

Però aquests silencis mediàtics i socials es veuen replicats per part d’esportistes com l’Albert Parreño, triatleta d’elit, que comparteix de forma natural aquest esport amb companyes dones, a les quals respecta i admira sense donar importància al gènere: “Considerem que no hem d’ajudar a la dona en l’esport. Jo crec que la dona és igual de vàlida que l’home en qualsevol tipus d’esport”.

Però des d’aquest respecte també és conscient i evidencia que hi ha moltes persones que necessiten ser sensibilitzades: “He escoltat moltes vegades a una dona contestar molt malament, i amb raó, a un home per fer comentaris que aparentment per l’home no són dolents, però si l’analitzes bé són comentaris que no fan falta i que juguen en contra del col·lectiu de la dona”.

Padrona Serra Payeras, esportista i investigadora del món de l’esport, també fa una crítica d’aquesta discriminació constant i retorna al camp dels mitjans parlant del paper que hi juga la dona: “Quantes vegades hem vist noies ciclistes [als mitjans]? Mai hi són. Hi ha un Tour de França femení. Per què no sabem que existeix?”.

I continua: “Fa un any va sortir una selecció colombiana als mitjans de comunicació perquè el seu mallot simulava el cos nu d’una ciclista. Sortim perquè som un objecte un altre cop? O perquè som esportistes? Aquí està el problema, seguim sent el tabú-objecte de les notícies”.

Dins d’aquest panorama, entitats i organitzacions segueixen lluitant per a una sensibilització de la població i als seus esforços s’hi afegeixen diverses iniciatives estatals i europees com el programa DAPHNE III, dins de la iniciativa Sport respect your rights. Aquest programa pretén crear una cadena sensibilitzant uns joves de l’entorn de l’esport que finalment sensibilitzaran uns altres joves sobre la importància del respecte de gènere a l’esport.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar