Dilluns 22 juliol 2024

Dilluns 22 juliol 2024

Compartir

Una mirada crítica sobre la pel·lícula Albert Nobbs

 

Des del començament, la pel·lícula* ens mostra una dona que es disfressa d’home per aconseguir la seva primera feina a la paupèrrima Irlanda del segle XVIII. Sembla, doncs, que la història se centra en la qüestió del gènere com a tema principal, però aquesta temàtica no queda pas gaire ben tractada al llarg de la pel·lícula, potser per culpa d’un guió erràtic que crea una ambigüitat poc creïble al voltant del personatge Albert Nobbs.

¿Es tracta d’un personatge amb problemes d’identitat de gènere, o simplement se’ns explica la història d’una dona que es disfressa d’home per la pura necessitat de sobreviure en la societat de l’època? Personalment, crec que el transvestisme del personatge obeeix més a una qüestió de supervivència.

Potser per això no s’entén bé l’anhel de la protagonista de tenir una companya en la seva ambició d’obrir un negoci propi. No sembla pas que el lesbianisme hi tingui res a veure, en això. ¿Per què l’Albert necessita una companya si no se’ns diu de manera clara que és lesbiana? Com ja he apuntat, el guió no ho resol de manera clara i aquesta qüestió queda difuminada, per dir-ho d’alguna manera.

D’altra banda, la gran actriu Glenn Close, transvestida d’home, ens ofereix una interpretació que, sense ser fallida, al meu parer és massa encartonada, amb una gestualitat que es limita a l’expressivitat del ulls, mentre que el rostre es mostra totalment hieràtic al llarg de la pel·lícula.

A grans trets, la pel·lícula se’n surt bé pel que fa a l’ambientació de l’època que representa. Els actors i les actrius de repartiment fan interpretacions brillants, malgrat que el guió no els permet una major riquesa de matisos per la manca de retrats que aprofundeixin en les personalitats de cadascun i cadascuna.

Una pel·lícula recomanable, però no pas imprescindible.

 

*TÍTOL ORIGINAL: Albert Nobbs; ANY: 2011; DURADA: 108 min.; PAÍS: Regne Unit; DIRECCIÓ: Rodrigo García; REPARTIMENT: Glenn Close, Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Jonathan Rhys Meyers, Brendan Gleeson, Maria Doyle Kennedy, Janet McTeer, Brenda Fricker, Pauline Collins, Bronagh Gallagher.

SINOPSI: A Irlanda, una dona (Glenn Close) es veu atrapada en un triangle amorós inusual. Es disfressa d’home per poder treballar i sobreviure, però 30 anys després es troba perduda en la seva pròpia presó.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: “Charnegos” una obra per riure i pensar / La Independent / Notícies gènere

A Charnegos, Roser Batalla, una actriu catalana molt reconeguda, torna a ser una “executiva”...

Internacional: Llibre imprescindible: Narratives de la diferència a les cultures globalitzades / La Independent / Notícies gènere

Andrea Ruthven (ADHUC—Universidad de Cantabria) ha coeditat, juntament amb Belén Martín-Lucas (Universidade de Vigo), el...

Veus a l’església catòlica defensen la paritat entre dones i homes

Divendres 5, a les set de la tarda, es farà una pregària a l’església del...