Mapeo-feminismo-Cuba Foto 1

Un mapa per entendre el feminisme

L’apoderament femení, les violències de gènere i la perspectiva de gènere es compten entre els temes més treballats per organitzacions i projectes que desenvolupen processos de formació feminista.

Es concloc amb un  mapeig presentat a la trobada pel desè aniversari de la Xarxa Berta Cáceres, la passada setmana a l’Havana.

“Es tracta d’un exercici de recerca-acció participativa que permet identificar organitzacions, projectes, institucions i experiències productives i sociocomunitàries que desenvolupen processos de sensibilització i formació sobre dones, perspectiva de gènere, feminisme, o una combinació”, ha explicat a SEMlac Georgina Alfonso, coordinadora de la Xarxa Feminista Berta Cáceres i directora de l’Institut de Filosofia.

El mapeig es realitza des del 2016 i ha involucrat unes 83 experiències de tota mena, dins del gran ventall identificat per Alfonso. A més, 712 persones vinculades a aquests processos de capacitació han aportat les seves opinions, va detallar Alfonso.

 Segons Alfonso, és interessant que comencessin a identificar aquests espais de formació en un moment en què existia a Cuba una alarma social per l’emergència de pràctiques patriarcals que semblaven eliminades. Foto: SEMlac Cuba

Els successius resultats d’aquest tipus d’investigacions també han aportat rutes i línies de treball per al col·lectiu del Grup Amèrica Llatina: Filosofia Social i Axiologia (Galfisa), de l’Institut de Filosofia.

Segons Alfonso, és interessant que comencessin a identificar aquests espais de formació en un moment en què existia a Cuba una alarma social per l’emergència de pràctiques patriarcals que semblaven eliminades. Era una cosa que es venia notant des dels anys 90 del segle XX, però ja era més notòria el 2016, va afegir.

“A partir d’aquí, des de Galfisa, vam fer una aliança amb institucions, organitzacions i persones que ja havien incorporat perspectives feministes a la seva feina i vam començar a intencionar més aquesta formació, la recerca de referents teòrics i els debats feministes”, va narrar.

L’últim mapatge es va realitzar el 2019, i es va estendre a 76 actors. Després la pandèmia va posar un alt a la investigació fins ara, en què es va decidir fer un estudi pilot amb motiu de la trobada pels 10 anys de la Xarxa Berta Càceres.

Per això es va enquestar al 27% de les experiències identificades el 2019, per primera vegada amb l’ús de les tecnologies, es va conèixer durant la trobada.

“Estem presentant dades preliminars ja que la nostra intenció és reprendre la investigació i estendre-la fins a les 76 organitzacions”, va dir Alfonso durant la presentació.

El feminisme és més visible

Una anàlisi dels resultats pilot evidencia un salt qualitatiu quant a les temàtiques que s’hi aborden i la visibilitat de les anàlisis més properes al feminisme.

A més de l’apoderament i les violències, en aquest monitoratge apareixen temàtiques com les cures, l’economia feminista i la diversitat sexual. Però també el ciberfeminisme i s’identifiquen experiències de periodisme feminista com el mateix SEMlac.

Si el 2016, i fins i tot el 2019, molt poques de les organitzacions i projectes identificats treballaven directament el feminisme, ara el “feminisme llatinoamericà” va capitalitzar el 75 per cent dels referents teòrics identificats, mentre destaca la referència al feminisme interseccional, en un 38 per cent de les respostes.

“I quan es pregunta per l’articulació, apareixen més referències a institucions i organitzacions i menys amb espais comunitaris, amb les bases, cosa que indica alguns dels desafiaments”, va reflexionar Alfonso.

Mapeo-organizaciones-Cuba Foto 2

 El mapeig permet identificar organitzacions, projectes, institucions i experiències productives i sociocomunitàries que desenvolupen processos de sensibilització i formació sobre dones, perspectiva de gènere, feminisme, o una combinació. Foto: Cortesia de l’Espai Feminista Berta Cáceres

Mapeig organitzacions Cuba

El mapeig permet identificar organitzacions, projectes, institucions i experiències productives i sociocomunitàries que desenvolupen processos de sensibilització i formació sobre dones, perspectiva de gènere, feminisme, o una combinació. Foto: Cortesia de l’Espai Feminista Berta Cáceres
Entre aquestes organitzacions apareixen projectes com Coloms, associacions cubanes com la de Tècnics Agrícoles i Forestals (Actaf), organitzacions com la Federació de Dones Cubanes (FMC), centres culturals com el Pablo de la Torriente Brau i organitzacions religioses com el Centre Memorial Martin Luther King (Cmlk) i l‘Oscar Arnulfo Romero (OAR).

Però també van ser identificades institucions de superació com l’Institut Internacional de Periodisme José Martí (Iipjm) i projectes periodístics i de comunicació com SEMlac o el col·lectiu Cimarronas, per citar-ne només alguns exemples.

Aquests estudis han contribuït “a la constitució de la xarxa ètica i política des del moviment de dones”, reconeix la pàgina web del Taller Paradigmas Emancipatorios, iniciativa convocada per Galfisa.

També ajuden a “enfrontar les expressions (velles i noves) de la cultura patriarcal en relació amb les dones i amb la societat en conjunt”, afegeix.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar