Mediacio

Compartir

Sant Vicenç dels Horts: Diputació i Ajuntament obren servei de mediació ciutadana / La Independent / Notícies gènere

La mediació és una estratègia per millorar la convivència, quan està enfocada a les persones i la ciutadania a l’hora de resoldre els conflictes, assegura la Diputació de Barcelona que el 30 de novembre passat va presentar aquest servei conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

Amb Sant Vicenç dels Horts ja són 46 els Serveis de Mediació Ciutadana municipals als quals la Diputació dóna suport. Una nova eina, gratuïta per a la ciutadania, que en aquest cas es troba al Molí del Frares, i que servirà per gestionar les desavinences mitjançant el diàleg. Són els aspectes que van destacar el diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació, Antoni Garcia, i l’alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich.

 

Autoritats de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

Aquest programa té un pressupost de 1,2 milions d’euros i també ofereix formació tècnica i sensibilització de la població, especialment per a la joventut i la infància, cap a la cultura del diàleg. Aquest servei atén més de 5.000 casos anuals, sent la majoria d’aquests qüestions veïnals (66%), seguits dels familiars (12%), activitats econòmiques (7%) i l’ús de l’espai públic el restant.

És en les disputes familiars i quan es tracta de violència de gènere que la mediació és molt qüestionada des del feminisme. Ja en el seu moment, quan es discutia sobre la reforma del Codi Penal, des de les organitzacions, com l’Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género, es va alertar sobre aquest aspecte. La violència és un delicte i es tem que es deixi “sense retret judicial a les vexacions injustes, com els insults”.

En una societat masclista, quan hi ha diferències i conflictes entre persones i quan a més hi ha diferències de gènere, només és possible aconseguir una correcta mediació quan es tenen en compte els factors socials desfavorables, com el de gènere, a més dels de classe, raça, origen o religió. D’altra banda, el feminisme també valora la capacitat de negociació i mediació que tenen les dones. Tots aquests aspectes són coneguts i a l’abast del programa de la Diputació de Barcelona.

Antoni Garcia ha dit estar “satisfet pel fet que Sant Vicenç es sumi als municipis que disposen del servei” i ha subratllat que “la mediació millora la convivència i la cohesió social”, mostra d’això, ha dit, és que un terç dels casos van tenir resolució positiva.

L’alcaldessa Maite Aymerich, per la seva banda, ha valorat que hi hagi un servei “vinculat a la cultura de la pau” i ha afegit que “no es tracta d’evitar conflictes, ja que són inherents a la condició humana, sinó que es tracta de buscar acords de manera satisfactòria”.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar