Dissabte 25 març 2023

Dissabte 25 març 2023

Compartir

Sabers i pràctiques feministes rescatades i visibilitzades

Els sabers i les pràctiques feministes estudiades des de diferents sectors dels  moviments i organitzacions de dones, així com l’encert de fer-les visibles i conjugar-les, han estat aspectes destacats durant la presentació d’un estudi elaborat per les periodistes Maria Palomares Arenas i Joana García Grenzner.

La investigació, titulada “Sabers i pràctiques feministes: una aproximació al moviment feminista de Catalunya“, recull valuosa informació de sectors des d’on el feminisme actua, i que de vegades té desencontres, com pot ser des de l’activisme, les ONGD, l’administració i l’acadèmia, i aconsegueix plasmar coincidències i rescatar les valuoses aportacions de cadascuna.

La investigació, emmarcada en un projecte de ACSUR Las Segovias, va ser presentada per Joana G. Grenzner, responsable del Programa Veus Dones Sud i coautora de la investigació, Bàrbara Ramajo de la Xarxa Feminista, Edurne Jiménez de l’Associació Candela i Sara Cuentas de la Comissió de Gènere de la Fede.cat (Federació catalana d’ONG de Pau, Drets Humans i Desenvolupament). Es va realitzar a La Cuina del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison.

 

Cap a un sentit transformador

G. Grenzner va fer una explicació de les raons de l’estudi, que, com assenyala el document, arran del “qüestionament realitzat a la despolitització i tecnicisme del treball en gènere de la cooperació, que s’allunya de la crítica feminista”, afirma que és un “fet que hi ha sabers i experiències feministes transformadores presents en el moviment feminista a Catalunya que no són presents en altres espais mixtos”.

“Per sabers ens referim a coneixements (aprenentatges) i experiència de vida quotidiana (pràctica), que alimenten processos de transformació personal i social per trencar situacions de subordinació en un context de dominació patriarcal”, afegeix l’estudi.

“Aquests sabers són heretats de la genealogia feminista i sovint prenen una forma implícita i simbòlica, naturalitzada per les persones integrants del moviment feminista i totalment desconeguda per les persones alienes”.

Amb aquesta investigació “creiem que es pot ajudar a que les ONGD assumeixin discursos i pràctiques feministes, més enllà d’aplicar la perspectiva de gènere en les seves accions, per redirigir la cooperació cap a sentits més transformadors”, diu Joana G. Grenzer.

 

 

saberes

Joana G. Grenzer, Bàrbara Ramajo, Sara Cuentas i Edurne Jiménez. (F.: DEC)

 

 

Noms i cognoms

Bàrbara Ramajo va afirmar que aquesta investigació “visibilitza i posa en la història” a moviments de dones invisibilitzats, que són molt potents i amb pràctiques valuoses, per la qual cosa va agrair que s’hagi elaborat i que se’ls nomeni, tant pel que fa a les organitzacions com pel que fa a persones amb nom i cognom.

Va dir que l’actual generació de dones feministes és hereva de tota la saviesa i experiència dels moviments del carrer i també de l’acadèmia, de manera que tenen un valor i un potencial important.

Ramajo va recordar que les feministes des dels seus respectius espais de lluita no sempre aconsegueixen arribar a coincidir, éssent per aquest motiu que aquesta investigació té el valor d’haver sabut conjugar-los i no prendre’ls com a compartiments separats.

 

Tres aspectes fonamentals

Per a Sara Cuentas, és important ressaltar tres aspectes fonamentals de la investigació. El primer, “el reconeixement del saber situat de les participants, no com a testimonis, sinó com analistes del seu propi entorn. Atorgant-li el mateix valor que les anàlisis acadèmiques que acompanyen i fonamenten el contingut”.

També va dir que cal ressaltar el fet d’haver evidenciat, en analitzar la memòria històrica del feminisme a Catalunya, l’estreta connexió d’activistes feministes amb el sector de la cooperació al desenvolupament i com, des d’aquest espai, s’han assolit fites importants en l’avanç de la equitat de gènere i des d’una perspectiva feminista i no tecnicista.

El tercer punt que Cuentas destaca és “la visibilització de la presència, representació, reconeixement i participació activa i protagonista d’activistes feministes d’altres latituds en el sector de les ONGD, de les que es troben en l’anomenat Sud i de les que van venir d’aquest Sud a viure aquí. Des de la seva visió, que superen la mirada de gènere i fan una crítica des colonial des del seu feminisme als models de desenvolupament i maneres de fer a Europa”.

 

 

 

saberes 2

 

 

Teoria i pràctica igualades

La participació d’Edurne Jiménez va estar enfocada a valorar la metodologia de treball de l’estudi, obertament feminista, i amb voluntat transformadora, on tenen un mateix destacat valor tant les aportacions teòriques com pràctiques.

Tal i com les altres participants va reconèixer com a element important de la investigació, es destacable la interacció entre els sectors que treballen en la temàtica feminista des de la intervenció, l’activisme, les ONGD i també l’acadèmia.

 

Un any clau

Finalment, Sara Cuentas, que també forma part de l’equip de La Independent, va recordar que estem en un any clau per a l’avanç de l’Agenda de les dones. Aquest 2015 se celebra la reunió internacional per avaluar els avenços de la plataforma Beijing + 20, a més és l’aniversari de la resolució 1325 sobre dones, pau i seguretat. També, en el segon semestre l’ ONU aprovarà l’Agenda de Desenvolupament Sostenible on la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones seran fonamentals per a l’èxit d’aquesta nova agenda.

Tot això es produeix en un context on la cooperació internacional passa per unes significatives retallades pressupostàries, prop del 70% a nivell estatal i el 80% a Catalunya, éssent per tant més imperatiu que mai fer autocrítica i repensar altres pràctiques on la dignitat de les persones, els drets humans i la igualtat de gènere siguin el centre de les polítiques de desenvolupament, i també en la realitat interna de les ONGD.

 

Més informació a:

Sabers i Pràctiques Feministes

Joana Garcia Grenzner

Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Xarxa Feministe

Associació Candela. Feminisme comunitari

La Fede.cat

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.

També et pot interessar