Divendres 08 desembre 2023

Divendres 08 desembre 2023

Compartir

REPUBLICA. Manifest 2011

14 de Abril de 2.011

Plaça de Sant Jaume (abans Plaça de la República)  

REPUBLICA. Manifest 2011

Ens hem tornat a convocar aquest 14 d’abril a una festa reivindicativa en el 80è aniversari de la proclamació de la República. Hem compartit amb totes i tots vosaltres un acte de memòria i commemoració però sobre tot, i més important, un acte de futur i de conquesta de les llibertats robades. Ha estat una festa ciutadana oberta a tothom que sent la necessitat de moure’s per a canviar l’actual situació de desencís.

Hem viscut una jornada republicana i antimonàrquica a aquesta Plaça de la República. Una vesprada d’esclat d’ilusió i de força on totes les banderes, aquelles que representen l’esperit de lluita per arribar a una societat més justa, han dibuixat un sol mar onejant d’esperança i d’unitat contra el neoliberalisme salvatge i les seves tisores retalladores de drets polítics i econòmics. Una tarda on tots els colors han estat un de sol, el de l’antifeixisme. Tots som imprescindibles per a recuperar el llarg camí perdut i avançar sense por i amb empenta cap a un horitzó veritablement democràtic. Lluny d’impunitats i transicions servils al capital, prop de les ciutadanes i ciutadans que volen lluitar per unes condicions laborals i socials dignes, sense donar ni un pas enrere. Lluny del diccionari del Sistema amb paraules com mercats, parquets, crisi, atur, ajustos, reformes. Mots que només signifiquen beneficis pels que mai van pagar, ni van deixar els seus llocs de privilegi, i pels seus fills amb diferents collars però els mateixos gossos . La mateixa existència de la monarquia hereva de la dictadura és la constatació del continuisme i constitueix, en aquest estat, el paraigua on es refugien tots els mals d’una Espanya en blanc i negre.

Fem d’aquesta situació en negatiu una realitat en positiu, fem de la seva manca de respecte pels nostres drets el combustible per a guanyar aquesta partida i fer escac i mat al rei.

Republicans, progressistes, gent d’esquerra, antimonàrquics, anticapitalistes, feministes, independentistes, hem de mirar més enllà, sense por a cap paraula, al debat, a la diferència, perquè ens uneixen més coses que no ens separen. El nostre enemic és poderós, viu tranquil al sistema que ha fet a imatge seva, i que nosaltres no hem de contribuir a garantir amb la manca d’unitat. És el nou feixisme, el de sempre amb vestit i maletí, que extorsiona, reprimeix, tortura, discrimina, engarjola, trepitja, imposa la seva doctrina i espolia el dissident, a aquell que es rebel·la, continuant la seva dictatorial tradició.

Creix la xenofòbia, el masclisme, el fanatisme i el poder de la jerarquia catòlica i d´altres religions, els retalls socials, la corrupció, la indiferència, la desmobilització entre el gruix dels ciutadans progressistes proporcionalment al creixement de la mobilització dels grups de la més extrema dreta. Hem de dir prou.

 

Un 17 de juliol del 36 un cop d’estat sagnant i genocida ens va condemnar a viure vuit dècades després en la manca de democràcia i llibertats, en la pèrdua constant dels drets conquerits amb la lluita i la vida de gent que va envair dels seus somnis les places i carrers un 14 d’abril de 1931. Aquest 14 d’abril hem fet honor a aquells somiadors i ens hem honorat a nosaltres mateixos fent nostra aquesta  plaça de la República, enlairant ben fort les nostres veus amb les nostres reivindicacions en l’epicentre polític de Catalunya. Hem fet una festa de drets i llibertats. Hem celebrat República, la de la separació església-estat, la del dret inalienable a decidir de persones i pobles, la dels drets humans, la de totes i tots els ciutadans siguin d’on siguin, la de la justícia per les víctimes del feixisme espanyol, la de la radical democràcia en la que governi el poble i no els interessos dels de sempre.

Sens dubte ens necessitem, a tots i a totes. Per això ens tornarem a trobar el proper 14 d’abril en aquest mateix lloc, segur, que molt més a prop de

VISCA LA REPUBLICA!

Han llegit el Manifest 2011: Manel Márquez , de Kaos a la Xaraxa, i Montse Fernández Garrido, Advocada, militant feminista,  neta de guerriller/maquis, filla i neta de lluitadors i lluitadores  republicanes que patiren les represalies del franquisme

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Alacant: La Quarta Ona contra la violència sexual / La Independent / Notícies breus

L’ “Aula de formació i debat feminista”  de la Universitat d’Alacant és un forum obert a...

tere moll

Maternitats no tan idíl·liques

  OPINIÓ El passat 7 de maig, es va commemorar el dia de la mare. I...

Política domèstica

    OPINIÓ És fonamental partir de la base que una pandèmia afecta de manera...